avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trebuie sa platesc casei de pensii o datorie din 2002?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trebuie sa platesc casei de pensii o datorie din 2002?

Am o problema pe care va rog sa ma ajutati sa o rezolv! In 2002 am facut un contract la Casa de pensii pentru ca nu lucram . Din 2003 m-am angajat si nu am apucat sa platesc nimic la acel contract. Acum o luna am fost anuntata ca am de platit aprox 3000 lei la Casa de pensii pt perioada 2002- 2005. Facand dovada ca am lucrat in perioada 2003 - 2005, mi s-a scazut o mare parte din suma. Azi am fost sunata de o persoana de la Casa de Asigurari, aceasta era foarte suparata ca m-a ajutat sa raman cu o suma de plata mult mai mica, respectiv aprox 280 lei si ca se astepta sa platesc imediat. Adevarul e ca eu nu pot si nu vreau sa platesc nimic pt ca nu inteleg de ce m-au gasit abia acum, dupa atitia ani. Ce trebuie sa fac, ca sa nu fiu executata silit? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Livica , utilizator 09:28, 6 Noiembrie 2011
Stimata doamna este in interesul dv. sa platiti!!!Nu va scarpinati cu mana dreapta la urechea stanga!!!Platiti si aveti vechime,nu platiti acum ,mai tarziu o sa regretati ca nu puteti sa iesiti la pensie mai devreme!!!
Asta inteleg prea bine, problema este daca din punct de vedere legal sunt obligata sa platesc!
Cod procedura fiscala

Art.91

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Art. 92
Întreruperea şi suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale
(1) Termenele prevăzute la art. 91 se întrerup şi se suspendă în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea şi suspendarea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune potrivit dreptului comun.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale se suspendă pe perioada cuprinsă între momentul începerii inspecţiei fiscale şi momentul emiterii deciziei de impunere ca urmare a efectuării inspecţiei fiscale.

Art. 93
Efectul împlinirii termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale
Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale, va proceda la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanţă fiscală.

Si mai clar, va rog? S-a prescris in cazul meu?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea impozitului datorat primariei soranya soranya In citi ani se presctiu sumele neachitate, datorate, ca impozit pe cladiri si teren?Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Probleme cu casa nationala de asigurari de sanatate meteorarlg meteorarlg Bun gasit. In data de 19 decembrie, sora mea a fost notificata ca are de plata suma de 733 ron, reprezentand contributie restanta si majorara [b]pe anul ... (vezi toată discuția)
Neplata contributii cas ContSters156394 ContSters156394 Buna ziua. Ce se intampla in cazul neplatei debitelor catre CAS ale unei PFA? Mentionez ca debitele sunt formate si din penalitati de intarziere, iar pe siteul ... (vezi toată discuția)