avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA+4ore angajare
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA+4ore angajare

Salut tuturor,

Sunt webdesigner de 5ani si doresc infiintarea unui PFA unde sa ma angajez.
Doresc sa ma pun doar part time cu salariul meniu pe eocnomie (adica la 4ore ar veni aproximativ 350 ron/luna).
Eu doresc sa fac in felul urmator: sa dau factura si practic sa trec prin firma doar persoanelor care vor acest lucru.
De ex: poate intr-o luna o sa am venit real de 30 mil iar eu sa trec doar 2mil sau in alta luna o sa am 10 mil.

As dori sa stiu urmatoarele daca se poate:
1. Cat costa iinfiintarea unui PFA
2. Pot sa ma am doar pe mine angajat part time?
3. Cat as plati la stat (toate taxele) daca eu am salariul de 350 ron/luna si voi trece incasari foarte mici? sa zicem 3mil/luna?
4.Imi trebuie casa de marcat ceva? Nu doresc platitor de TVA.
5. Imi trebuie un contabil angajat si sa-i platesc si lui toate la stat?
6. Sediul daca pot sa spun asa, este in apartamentul parintilor mei (doar ca punct de lucru), nu doresc sa inchiriez

Practic eu doresc sa am o vechime si un salariu , asigurare medicala, etc

Cum se procedeaza? Daca eu am salariul de 350 ron pe luna, din 350 ron se calculeaza toate taxele si se plateste la stat? mai platesc ceva in plus daca eu pe luna incasez sa zicem 20mil din site-uri?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 22:26, 4 Noiembrie 2011
Incerc sa va raspund asa cum vad eu lucrurile:
1."Practic eu doresc sa am o vechime si un salariu , asigurare medicala, etc"
raspuns: puteti obtine toate acestea si fara a fi salariat,sau organizat intr-o forma ( PFA II IF), pur si simplu platiti "din mana ". In aceasta varianta nu puteti contribui sub nivelul salariului minim si va trebui sa platiti 222RON lunar pentru pensie si aprox 37 RON lunar la sanatate. Rezulta o asigurare medicala si pensie atunci cand veti indeplini stagiul de cotizare. Varianata de a plati mai putin la pensie ( aferent 4 ore de munca ) este valabila doar daca sunteti slariat.Ideea de a va angaja la propriul PFA, (s-a mai discutat pe forum ) pentru mine este un non sens prin simplul fapt ca veti avea mai mult de plata pentru aceleasi beneficii.Nimeni nu cred ca isi doreste aceasta si de aceea consider ca a te angaja la propriul PFA " nu se poate"
2.Cu siguranta, in timp de 5 ani de cand activati ca webdesigner v-ati format un fond potential de clienti si la fel de sigur sunt, ca o parte din acestia doresc si documente ( facturi chitante, bon fiscal...etc) Pe acest scenariu cred ca a venit timpul sa va constituiti intr-o forma organizata, prevazuta de lege. Cea mai simpla forma este PFA. Detalii despre PFA le gasiti pe diferite forumuri dedicate chiar cum ar fi: www.pfa.whd.ro, insa revenind la problema dvs, as puncat urmatoarele:
a) infiintarea nu costa f mult ( ceva in jur de 100E, poate si mai putin)
b) puteti folosi ca sediu, apartamentul parintilor, fara a fi inchiriat, faceti un contract de comodat ( banuiesc ca locuiti la aceeasi adresa cu parintii). Contractul de comodat are caracter gratuit si nu creaza obligatii la fisc pentru parinti.Ba chiar puteti deduce o parte din cheltuielile de intrtine ale apartamentului in procentul pe care il stabiliti prin contract ( ex: 30% reprezentand 1 camera din 3 sa zicem...)
c) nu este obligatoru sa aveti contabil, va puteti descurca si singur, situatia se complica daca doriti sa va dezvoltati afacerea si sa aveti angajati, atunci sigur va va trebui contabil
d) puteti emite facturi, chitante bonuri fiscale)
e) despre contributiile datorate:
.PFA_ul este impozitat in 2 sisteme
1. pe baza normei de venit
2. in sistem real
Primul, inseamna ca statul fixeaza o norma ( o suma ) pe care va trebui sa o achitati intr-un an de zile in 4 trimestre.indiferent de cat realizati Acest mod pote fi avantajos daca jobul dvs, va aduce incasari mari iar dvs aveti cheltuieli mici, si poate fi dezavantajos daca situatia este inversa sau daca aveti perioade mari in care nu realizati nimic.Un alt avantaj al acestui sistem este faptul ca nu trebuie sa tineti nicio contabilitate, pur si simplu achitati trimestrial sumele datorate, si ceea ce va ramane, este a dvs.
In cel de al 2-lea caz ( sistem real) va trebui sa tineti contabilitate, din care sa rezulte( pe baza de documente desigur) sumele incasate si sumele cheltuite ce au caracter deductibil. La sfarsitul anului faceti diferenta, ceea ce rezulta se numeste baza de impozitare si la aceasta se aplica cotele de contributii datorate, astfel:
31.3% la pensii ( dar nu mai putin de echivalent salariu min, adica 222/ luna)
5,5% la sanatate ( dar nu mai putin de echivalent salariu min, adica 37 / luna)
16% impozit datorat fiscului
Fata de aceste aspecte dvs alegeti.
Nu uitati ca pentru fiecare serviciu va trebui sa emiteti obligatoriu documente fiscale, bon fiscal ( deci va trebuie casa) si optional la cererea beneficiarilor, factura insotita si ea desigur de bon fiscal.
Retineti ca in realitate mai sunt exceptii si particularitati, iar raspunsul nu le-a epuizat nici pe departe ! ( vedeti si OMPF 1040/2004)

PS: cand spuneti ca intr-o lun aveti venit real de 30 dar dorti sa facturati doar 2, semana a evaziune,;) nu o mai spuneti in gura mare !
Succes !


Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
mayer, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare srl 3% ionut2001 ionut2001 Revin cu o noua intrebare in incercarea de a ma clarifica: Ma ocup cu webdesign-ul. Doresc sa infiintez firma numai pentru webdesign. Doresc sa ma angajez cu ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa cu norma venit varuma varuma Doresc sa-mi fac PFA in Brasov cu norma fixa de venit si am urmatoarele neclaritati: 1. Pe langa cei 16% impozit este obligatoriu sa platesc si ... (vezi toată discuția)
Cass pentru pfa cu norma fixa valscu valscu Buna ziua, Sunt nevoit de firma la care lucrez sa-mi fac PFA, ramanand si angajat cu norma intreaga. Am ales pentru PFA varianta cu norma fixa (sa zicem ca ... (vezi toată discuția)