avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... CASS pentru PFA cu norma fixa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

CASS pentru PFA cu norma fixa

Buna ziua,
Sunt nevoit de firma la care lucrez sa-mi fac PFA, ramanand si angajat cu norma intreaga. Am ales pentru PFA varianta cu norma fixa (sa zicem ca norma initiala este de 6000ron/an dar fiind si angajat ea devine 3000ron/an).
Intrebarea mea este: daca primesc de la firma la care lucrez facturi de 1000 ron/luna, acel procent de 5.5% pe care trebuie sa-l platesc anual pentru CASS este din cei 6000 ron, din 3000 ron sau din totalul facturilor incasate anual (12000 ron)? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: valscu , utilizator 11:06, 18 Septembrie 2009
Veti plati pentru diferenta intre incasarile si platile, daca aveti sistem real (adica trebuie sa conduceti contabilitate in partida simpla) sau pe norma de venit din table de norme de venit afisata la finante (daca sunteti pe norma de venit si nu trebuie sa conduceti contabilitate).

Faptul ca Dvs. "sunteti nevoit" de angajatorul Dvs. de a face acest pas nu mi-se pare chiar in ordine.
Voi fi pe norma de venit, fara contabilitate iar norma din tabel este de 6000. Voi plati deci 5.5% din norma de 3000 (injumatatita?) plus 5.5% din diferenta de la 3000 la 12000 (voi incasa doar acele facturi de 1000 ron/luna)? Sau la plata CASS nu se considera norma injumatatita?
Sunt destul de dese cazurile in care firma te obliga sa-ti faci PFA, ramanand in acelasi timp si angajat la ei cu norma intreaga (dar cu salariul mult mai mic) ca sa-ti plateasca pe PFA restul de salariu. Astfel firma nu mai plateste si impozitele aferente ci numai TVA-ul facturii emise catre PFA. Este bine de stiut ce impozite (in afara de cel de 16%) mai intervin, ca sa fie trecute in contract.
Dupa informatiile mele se considera norma intreaga ca baza de impozitare (dar s-ar putea sa nu fie asa, nu sunt foarte sigur), adica veti plati, dupa pararea mea:

1. impozit pe venit 960 Lei pe an;
2. CAS 330 Lei pe an

indiferent de suma incasata (fara contabilitate nu prea se poate dovedi suma incasata in realitate, si Dvs. nu veti avea obligatia sa conduceti contabilitate).

Alte impozite/taxe/contributii nu intervin, deoarece veti pastra si calitatea de angajat. Pentru a clarifica cum si cat trebuie sa platiti, trebuie sa mergeti la casa locala de asigurari de sanatate (detalii la www.cnas.ro) si sa prezentati decizia de impunere emisa de Finante. Cei de la CAS vor calcula si esalona suma de plata.

Ca PFA nu trebuie sa aveti calitatea de platitor de TVA.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa webdesign ionut28ccr ionut28ccr Doresc sa imi infiintez un PFA si sa ma angajez cu 4ore/zi. Ce ma sfatuiti sa aleg? vor fi perioade unde voi incasa poate 100 ron/luna sau 5000 pe luna sau ... (vezi toată discuția)
Pfa- ce impozite si taxe trebuiesc platite ceauranuc ceauranuc In Martie am semnat un contract de munca cu o firma de Recrutare Internationala care m-a trimis in Berlin sa lucrez. Deoarece trebuie sa fiu 'independent' la ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa cu norma venit varuma varuma Doresc sa-mi fac PFA in Brasov cu norma fixa de venit si am urmatoarele neclaritati: 1. Pe langa cei 16% impozit este obligatoriu sa platesc si ... (vezi toată discuția)