Ma confrunt cu o situatie neobisnuita: in 2008 am achizitionat o locuinta la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti. Balconul locuintei era inchis in momentul in care am cumparat locuinta dar acest lucru nu se regaseste in documentatia aferenta achizitiei, asadar se poate ca inchiderea balconului sa fie realizata fara autorizatie.
In prezent am primit o somatie de la Asociatia de Propietari a blocului care ma instinteaza ca din cauza inchiderii balconului si « avand in vedere venirea anotimpului rece si a riscului formarii de turturi la nivelul acoperisului terasei apartamentului dvs. , va rugam sa faceti demersurile necesare instalarii de jgheaburi, burlane de scurgere si parazapezi la acoperis, astfel incat sa evitati producerea de accidente sau daune materiale provocate de caderea turturilor sau zapezii. » (citat din Somatie).
As dori sa stiu care sunt pasii ce trebuie urmati si care este obligativitatea mea dpdv legal in acest caz:
- Ce prevede legea in cazul acesta?
- Care este implicarea Asociatiei de Propietari in acest caz, nu ar trebui sa suporte o cota parte din cheltuieli?
- Cum si in cat timp trebuie sa raspund la ea (daca trebuie)?
- Care sunt actiunile pe care trebuie sa le intreprind pentru a rezolva aceasta somatie ? In cat timp si cum trebuie sa raspund la somatie?
- In cazul in care voi fi obligata sa construiesc jgheaburile, burlanele si parazapezile care sunt pasii de urmat dpdv legal ? Necesita o autorizatie ? Daca balconul a fost inchis fara autorizatie, ce implicatii exista si cum ma afecteaza pe mine (care este termenul de prescriptie pentru o lucrare de acest gen)?
Pentru a fi inchis balconul de catre proprietar nu este necesara o autorizatie.
Instalarea de jgheaburi, burlane, etc. reprezinta cheltuieli comune si trebuie suportate cheltuielile din fondul de rulment al asociatiei de proprietari.
Instalarea acestora cad in sarcina asociatiei de proprietari.
Puteti sa le instalati pe cheltuiala proprie, iar ulterior va puteti recupera cheltuielile aferente de la asociatie.
terasa si acoperisul este al dvs!!! nu va plati nimeni reparatia, interventia, investitia! ve-ti suporta toate acestea.
asociatia "se acopera" cu aceasta somatie deoarece exista un pericol, intradevar, de a se forma turturi ce pot cadea... insa dvs chiar credeti ca se aduna atata zapada pe acoperisul dvs si se vor forma turturi? daca credeti acest lucru faceti-va un jgheab si burlan.
eventual va fi musai sa montati niste opritoare de zapada daca aveti panta si suprafata mare
Imi pare rau, valitinu, dar te contrazic: terasa si acoperisul unui bloc face parte din partile comune ale blocului (condominiu) intotdeauna! ... reparatiile acestora se suporta in mod obligatoriu (conform Legii Asociatiilor de proprietari!) din fondul de reparatii al asociatiei, la care sunt obligati sa contribuie toti membrii asociatiei de proprietari.
Daca balconul nu figureaza in acte ca fiind inchis, dar in realitate a fost inchis, indiferent de autorizatie sau nu, acoperisul acestuia va apartine, iar asociatia nu are niciun amestec in modul cum va construiti jgheaburile sau ce se intampla daca nu le construiti si se intampla oarece neplaceri.
Asadar aceasta constructie pe care proprietarul dinaintea dv. a realizat-o este proprietatea dv. si deci toate cheltuielile le suportati dv., nu asociatia.
Situatia trebuie vazuta si din alt punct de vedere: daca tavanul balconului este din constructia blocului (face parte din terasa ) sau a fost construit odata cu inchiderea balconului. In primul caz este problema asociatiei (cu rezerve ) , in al doilea caz actualul proprietar trebuie sa indeplineasca hot. asoc. Am pus rezerve deoarece eu am o situatie asemanatoare cand un locatar de la ultimul etaj si-a inchis balconul dar deasupra si-a pus un glaf de cca 20cm , sa nu-i vina ploaia pe geam, iar asta iarna se formau turturi si de 1 m.