avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere la impozit pe salar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere la impozit pe salar

Buna ziua,

poate beneficia de deducere la impozit pe salar un angajat dupa un copil care are peste 18 ani, nu este scolar si nu are nici un fel de venit?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:17, 13 Noiembrie 2011
Nu
Art 56 din Normele de aplicare a Codului Fiscal
Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, militarii cu termen redus, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
boerica, utilizator
Cei de la finante mi-au raspuns contrariul, dar ei nu fac referire la normele de aplicare a codului fiscal.:)
Cum adica? Contrariu la ce? Fiti explicit: care-i statutul copilului de peste 18 ani?
Copilul are peste 18 ani, nu este student, nu lucreaza, nu are nici un venit. Contrariu la ce a raspuns boerica. Conform normelor de aplicare a art. 56 din codul fiscal eu inteleg ca, copii peste 18 ani se pot trece sub intretinere numai in cazul in care mai sunt studenti ( scolari) si au venituri care nu depasesc 250 de lei.
Astept parerea dvs.
Multumesc.
In acest caz Codul fiscal este explicit:

ART. 56 Deducere personală

[...]

(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.


Iar in Normele metodologice avem:

92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:

- rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;

- rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.


Deci, in cazul dvs. beneficiati de deducere.

Duceti la locul de munca unde aveti functia de baza o cerere in acest sens, dovada rudeniei si o declaratie a persoanei aflate in intretinere ca nu obtine venituri sau o adeverinta de venit din care sa reiasa ca este sub 250 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati : - pot beneficia de deducere personala copii peste 18 ani care inca urmeaza o forma de invatamant? forma de invatamant ... (vezi toată discuția)
Deducerea suplimentara minori dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Un salariat poate beneficia de deducere suplimentara pentru copilul minor care: Cazul 1: are un venit peste 250 lei, de pilda bursa de ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Daca un angajat are un copil in varsta de 19 ani, care urmeaza o scoala de meserii - prin urmare nu are venituri - i se poate acorda angajatului ... (vezi toată discuția)