avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda lipsa rovigneta - termene de prescriptie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda lipsa rovigneta - termene de prescriptie

am primit la data de 1 noiembrie o amenda lipsa rovigneta din data de 27 aprilie.Am inteles ca amenda se prescrie dupa 6 luni.Pe 4 nov. cand am ajuns acasa,am gasit o lipita pe usa,cu o hartiuta probabil de la postas ca m a cautat pe 1 nov.ce pot face in aceasta situatie?multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:27, 13 Decembrie 2011
Cred ca puteti contesta procesul verbal, daca apreciati ca puteti dovedi ca lucrurile stau asa cum le relatati.
Contestatia trebuie sa se intemeieze pe prevederile Ordonantei 15/2002 (a se vedea art. 10) si ale Ordonantei 2/2001 (a se vedea art. 13).
karina0910 a scris:
Am inteles ca amenda se prescrie dupa 6 luni.

Ati primit o informatie eronata.

In OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt doua termene de prescriptie :
1. Organul constatator trebuie sa incheie procesul verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca fapta a fost savarsita in 27 aprilie 2011, organul constatator era obligat sa incheie procesul verbal de contraventie pana in 27 octombrie 2011, sub sanctiunea prescriptiei aplicarii amenzii contraventionale.

2. In termen de o luna de la data incheierii procesului verbal, organul constatator are obligatia sa-l comunice contravenientului. Prin urmare, daca a aplicat sanctiunea in 27 octombrie 2011, organul constator are obligatia sa comunice procesul verbal pana in 27 noiembrie 2011, sub sanctiunea prescriptiei executarii amenzii contraventionale.

Daca aceste termene au fost respectate, nu puteti invoca prescriptia in plangerea dvs.
In procesul verbal intocmit pe data de 05.12.2011 se specifica ca,pe data de 10.06.2011 am circulat fara rovinieta. Procesul verbal mi-a fost prezentat pe data de 12.12.2011.in acest caz nu au trecut 6 luni de la producerea faptei? Nu s-a prescris? Dovada infaptuirri acestei fapte este o fotografie care conform OG2 /2001 privind regimul juritic al contraventiilor este detinuta 6 luni de la data constatarii faptei care a fost 10.06.2011.Daca eu contest in instanta procesul verbal care va fi dovada pe care se intemeiaza intocmirii procesului verbal?Am castig de cauza daca cer anularea procesului verbal sau sa platesc amenda si despagubirea?
Astept un raspuns cat mai urgent.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
MrViorel51, utilizator
@MrViorel51

Dvs. ati citit ceea ce am scris eu in mesajul de mai sus? Repet, sunt doua termene de prescriptie, unul de 6 luni iar celalalt de o luna.

In cazul dvs. au fost respectate ambele termene de prescriptie. Data savarsirii faptei este 10.06.2011. Organul constatator avea obligatia sa incheie procesul verbal de contraventie pana in 10.12.2011, ceea ce a si facut, incheindu-l in 05.12.2011.

Din data de 05.12.2011 incepe sa curga termenul de o luna, termen in care organul constatator avea obligatia sa va comunice procesul verbal. Si acest termen a fost respectat, intrucat ati primit procesul verbal de contraventie in 12.12.2011.

Prin urmare termenele de prescriptie au fost respectate. Aici nu inteleg ce ati scris, intrucat ati mancat unul sau mai multe cuvinte:
Daca eu contest in instanta procesul verbal care va fi dovada pe care se intemeiaza intocmirii procesului verbal?
Daca eu contest in instanta procesul verbal, care va fi dovada pe care se intemeiaza intocmirea procesului verbal deoarece conform OG 2/2001 fotografia ar trebui sa dispara dupa 6 luni.Daca apare in instanta aceasta fotografie nu ar mai trebui luata in considerare deoarece pastrarea peste 6 luni nu ar mai fi in concordanta cu legea si ar demonstra reaua intentie a CNADNR atunci cand nu emite procesul verbal imediat cand constata incalcarea legii,si asteapta recidiva conducatorului auto,care poate chiar nu stie ca are rovinieta expirata(cazul meu),pentru a il putea amenda in cascada si a strange fonduri la societate din taxa de despagubire.

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta, termene de prescriptie cgolgot cgolgot Buna ziua, am o nelamurire in legatura cu termenul de 6 luni dupa care amenda pentru rovinieta se prescrie.In unele parti am intalnit varianta celor 6 luni de ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta primita dupa 6 luni de la savarsirea faptei radw radw Buna ziua. Astazi am primit acasa o amenda pentru faptul ca am circulat fara rovinieta pe drumurile publice(Autostrada A1, Km 74+400) in data de ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta camera antidote antidote Buna ziua In data de 10.12.2010 am circulat fara rovigneta pe DN1. Pe 07.06.2011 mi s-a intocmit procesul iar astazi 23.06.2011 mi-a fost ... (vezi toată discuția)