Buna seara. Am 18 ani, parintii mei au divortat in urma cu aproximativ 10 ani, iar eu am ramas in custodia mamei mele, cu care am plecat din apartamentul in care locuiam, acesta fiind pe numele ambilor parinti. Tata fusese obligat de catre instanta sa plateasca lunar pensie alimentara, insa nu a platit deloc in decursul acestui timp. Intrebarea este, daca intentez proces impotriva lui, pe motivul neplatii pensiei alimentare si privarea dreptului de a locui in apartamentul, care repet, este pe numele amandurora, ii pot cere apartamentul ca despagubire? Adica sa il treaca pe numele meu. Multumesc!
Nu. Mama are dreptul la jumatate din apartament si poate cere in instanta partajul acestuia, iar dvs il puteti actiona in judecata pt a se stabili sa va plateasca pensie daca urmati cursuri de zi. De asemenea, puteti cere executarea silita a pensiei pe ultimii 3 ani, restul fiind prescris
Pentru pensia de intretinere neplatita puteti declansa executarea silita a tatalui, dar numai pentru ultimii trei ani, intrucat pentru perioada anterioara a intervenit prescriptia.
Trecerea apartamentului pe numele dvs se poate face numai cu acordul ambilor parinti prin contract de donatie, vanzare cumparare, etc.
In legatura cu pensia alimentara, trebuie sa stii ca nu este nevoie sa te adresezi instantei, pentru ca este deja o hotarare in acest sens.
Va trebui sa te adresezi unui executor judecatoresc, pentru recuperarea pensiei neachitate.
Dar, de asemenea, va trebui sa stii ca nu vei putea recupera decat sumele aferente ultimilor 3 (trei) ani, restul fiind prescrise.
In legatura cu apartamentul proprietatea ambilor parinti, acestia (parintii) vor trebui sa formuleze o cerere de partaj in instanta.
Tu nu ai nici un drept asupra acelui imobil, pentru ca nu ai contribuit cu nimic la achizitionarea lui, iar pensia neachitata si nesolicitata pe ultimii trei ani nu cred ca echivaleaza cu valoarea apartamentului, ca sa-l poti solicita in contul datoriei, in cazul unei executari silite.
Imi pare rau ca te dezamagesc, dar daca nu ai solicitat pensia datorata de tatal tau timp de 10 ani, inseamna ca nu ai avut nevoie de ea, iar legea iti permite recuperarea ei pe ultimii trei ani.
Multumesc frumos! Ce inseamna ca restul a fost "prescris"? Am uitat sa mentionez faptul ca mama a solicitat jumatate din apartament in procesul de partaj imediat dupa divort, dar tata nu a acceptat sa ofere nimic si apoi nu a mai incercat.
Buna seara! Nu faptul ca nu am avut nevoie a fost motivul pentru care nu am solicitat pensia alimentara, ci pt ca nu aveam varsta necesara initierii unei astfel de actiuni. Si daca refuza sa imi plateasca si pe ultimii 3 ani? Atunci ce o sa se intample?
Pensia alimentara
sas mon
pt deschiderea unui proces pt executare silita a fostului sot pt neplata pensiei,este recomandat sa ,ma adresez direct in instanta(judecatorie)sau unui ... (vezi toată discuția)