avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie concediere: Data producere efecte vs. Data ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie concediere: Data producere efecte vs. Data depunere ITM (comunicare decizie prin posta)

Am o speta des intalnita, insa intotdeaua exista opinii diferite cu privire la rezolvarea ei. Este cazul clasic al salariatului care decide sa plece dintr-o societate, fara a notifica acest lucru, pentru incetarea contractului de munca neexistand decat posibilitatea initierii procedurii diciplinare, abaterea disciplinara fiind absente nemotivate. Am ajuns in stadiul emiterii deciziei de concediere, dupa ce am trecut prin toate fazele de procedura legala, salariatul, bineinteles, neavand decenta de a se prezenta la convocare. Acum, decizia, bineinteles, produce efecte de la data comunicarii. O sa o trimit prin cf. de primire, deci bineinteles, nu am de unde sa stiu data incetarii contractului in acest moment. Intrebari:
1. Daca emit decizia, sa spunem astazi, 26.09.08, primesc confirmarea de la posta cu data 05.10.08, acela va fi momentul incetarii, data pe care o voi scrie in partea de jos a deciziei (pe care am anexat-o acestui mesaj) la data comunicarii. La ITM, data de referinta este 26.09 sau 05.10, de la care se calculeaza termenul de 5 zile?
2. In acest judet (Arges), la ITM fiind niste functionari slabuti, sigur se vor lega de faptul ca la art. 1 al deciziei, nu am specificat data incetarii si nu pot face inscrierea in carnetul de munca, desi la data emiterii nu se stia acea data (comunicarea deciziei nefiind facuta personal). Daca ati avut cazuri asemanatoare, sau daca aveti o opinie asupra corectitudinii deciziei, o astept cu interes. Multumesc.




DECIZIA NR. ________

din data de ____________



Ca urmare a referatului înregistrat cu nr. ________ din data de ___________ de sesizare a conducerii S.C. XYZ S.R.L., reprezentată prin d-nul X în calitate de Administrator, de către d-nul Y, Director al S.C. XYZ S.R.L., cu privire la săvârşirea de către salariatul Z, având funcţia de ----, a următoarei abateri disciplinare: absenţa nemotivată de la serviciu cel puţin 5 zile consecutive,

În baza Procesului-verbal privind desfăşurarea procedurii cercetării disciplinare prealabile înregistrat cu nr. ________ din data de ______________,

În temeiul dispoziţiilor art. 263 şi art. 264 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii şi potrivit prevederilor Regulamentului Intern al S.C. XYZ S.R.L.;

În temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, precum şi a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al angajatorului, Administratorul S.C. XYZ S.R.L.

DECIDE

Art. 1. D-nul Z, angajat al S.C. XYZ S.R.L., în funcţia de ----, în cadrul ----, se sancţionează cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Art. 2. Motivele de fapt ale sancţionării disciplinare cu concedierea sunt următoarele:

(1) Obiectul abaterii disciplinare îl reprezintă absenţa nemotivată de la servciu a salariatului Z din data de ---, acumulând astfel x zile de absenţe nemotivate, încălcând astfel Regulamentul Intern al S.C. XYZ S.R.L., care, la art. 120 pct. 3 lit. a), sancţionează această faptă cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(2) Punctul de vedere al salariatului:
Având în vedere neprezentarea salariatului la convocare, fără un motiv obiectiv, persoana împuternicită de către angajator pentru efectuarea procedurii cercetării disciplinare prealabile a aplicat dispoziţiile art. 267 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, potrivit cu care angajatorul are dreptul să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

Art. 3. Motivul de drept al aplicării sancţiunii disciplinare îl constituie art. 61 lit. a) coroborat cu art. 264 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Art. 4. Prezenta decizie se poate contesta în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării la instanţa judecătorească competentă în a cărei circumscripţie salariatul îşi are domiciliul.

Art. 5. (1) Compartimentele Resurse Umane şi Financiar vor aduce la îndeplinire preverile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie îşi produce efecte de la data comunicării sale.


S.C. XYZ S.R.L.

Prin: Administrator,



Data comunicării:____________________.

Dovada comunicării: confirmarea de primire, primită prin poştă.
Cel mai recent răspuns: ocovali , utilizator 14:18, 15 Septembrie 2010
-data desfacerii cim este ziua in care s-a incheiat cercetarea disciplinara si s-a incheiat Pv in lipsa. !!!!!!!!
-acea decizie o trimiteti de indata, cu confirmare de primire,un exemplar persoanei "beneficiare";.
-apoi depuneti , cu proba comunicarii ,la ITM ,celelalte exemplare;
Precizati la art.1 din decizie data cu care opereaza desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Atentie, sa respectati Codul muncii, art.268:
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

La art.2 alin.2 din decizie, tineti seama de prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010 art.75 privind cercetarea disciplinara prealabila, inclusiv existenta comisiei pentru efectuarea cercetarii disciplinare, termene expres prevazute pentru convocarea la cercetare, etc.

Nu treceti la dovada comunicarii "confirmarea de primire, primită prin poştă", pentru ca s-ar putea sa nu o primiti niciodata de la "fostul"angajat, respectiv acesta sa nu ridice scrisoarea de la posta, sa nu fie gasit la adresa...si tot asa.

Da, dar cu ce data opereaza incetarea, daca nu cunosc data comunicarii? In cadrul efectelor pe care le produce decizia la data comunicarii, nu este inclusa si data incetarii? Daca nu, ce efecte produce decizia la momentul comunicarii, numai nasterea dreptului la contestatie?

Multumesc.
De exemplu , pe data de 25.09.2008 ati incheiat cercetarea disciplinara.
Se emite decizia de incetare a cim, incepand cu data urmatoare, adica 26.09.2008.
Se inregistreaza la ITM in termen de 5 zile, apoi se trimite salariatului. Data cand ridica scrisoare, se considera data aducerii la cunostinta. De la aceasta data, in termen de 30 zile el poate ataca decizia.
Dupa ce comisia a hotarat incetarea contractului pentru salariatul in cauza, cred ca ar trebui urmatoarele:

I se COMUNICA salariatului prin posta, sa se prezinte la sediul societatii in vederea solutionarii calitatii sale de angajat. Va fi instiintat sa se prezinte in TERMEN de 5 zile de la primirea adresei.
ATENTIE! Comunicarea se trimite cu confirmare de primire DAR...cu "continut declarat" El chiar daca nu semneaza de primire, afla ce reprezinta acea adresa.
De la primirea confirmarii (data postei) ca a luat la cunostinta, asteptati cele 5 zile si dupa acest termen emiteti Decizie de incetare cu data imediat urmatoare. De la acea data decurge si termenul celor 5 zile in care o inregistrati la ITM.

Alte discuții în legătură

Cind transmit in revisal incetarea unui cim pt.absente nemotivate? carmenbn carmenbn Un salariat lipseste nemotivat din 21.05.L-am convocat pt.cercetare disciplinara(prin posta) pe 13.06.Nu a venit,deci pot sa-i desfac contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Demisie sau concediere? maria3000 maria3000 Buna ziua tuturor!!! Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema pe care am incercat sa o rezolv singura dar nu am reusit: patronul meu doreste sa inchida doua ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)