avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Pot sau nu sa imi infiintez firma?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Pot sau nu sa imi infiintez firma?

Acum 2 ani am facut o prostie: am ajutat pe cineva care lucra la aceeasi firma cu mine si careera intr-o situatie critica cu o adeverinta de venit. Mai exact am trecut in ea alt salariu decat avea. Am fost acuzata de complicitate. In prezent dosarul meu se afla pe rolul Curtii de Apel. Sunt acuzata de fals si uz de fals.

Dilema mea este urmatoarea:

Conform legii 31 art 6 nu pot fi fondatori ai unei societati comerciale persoane care au suferit condamnari pt diverse infractiuni inclusiv fals si uz de fals, cazul meu. La Registrul Comertului nu solicita nimeni vreun cazier si chiar daca mi-ar solicita in el nu apare nimic nefiind o sentinta definitiva.

In acest moment pot depune actele necesare infiintarii unei societati comerciale?
Desi sentinta va fi cu suspendare in acest moment nu figureaza nimic in cazier, iar dansii nu cer asa ceva oricum.
Comit vreo infractiune incercand sa imi infiintez vreo firma? Nu ar trebui sa fie datoria dansilor sa ceara caziere si toate actele necesare? Nu vreau sa infiintez firma pentru a comite vreo infractiune, dar daca exista aceasta portita si o folosesc este legal sau nu? Fiind registrul comertului de pe langa tribunal verifica ei singuri daca exista condamnari sau procese in curs?

NU vreau sa fiu inteleasa gresit. Nu incerc sa comit vreo infractiune, nu duc caziere false sau alte tampenii. Doar vreau sa aflu daca poate fi considerata o portita LEGALA asa cum exista sute in legislatia romaneasca. In fond nu e vina mea ca respectivii nici macar nu cer cazier si daca ar cere el in acest moment nu ar contine nimic. Eu ca simplu cetatean daca instanta nu mi-a interzis pana acum sa imi infiintez firma nu am de unde sa stiu ca nu am voie, nu? Pana la urma e si obligatia statului sa se asigure ca legile ii sunt respectate.

Va rog sa imi raspundeti cu un sfat pertinent nu doar simple pareri.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
stanculescumaria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 10:12, 9 Noiembrie 2011
Pana la pronuntarea unei sentinte definitive si irevocabile, nu aveti cazier, operand prezumtia de nevinovatie.
Legat de dosarul care se afla la Curtea de Apel,avocatul dvs. nu stie ca falsul intelectual in inscrisuri sub semnatura privata nu este incriminat? Este pedepsit in actualul cod penal numai falsul material in inscrisuri sub semnatura privata cu ocazia contrafacerii scrierii sau subscrierii ori alterarea in orice mod, dar nu cu ocazia intocmirii actului, adica a adeverintei in cazul dvs.
Daca nu este o hotarare definitiva infintati societatea!
Char daca eu am recunoscut faptele pentru a beneficia de mica reforma si exista prima sentinta cu suspendare de la judecatorie?
Daca nu e definitiv nu sunt inca vinovata si prin urmare am voie?
Cum s-a spus deja, pana la o sentinta definitiva nefavorabila, nu sunteti considerata vinovata.
avvalentina a scris:

Legat de dosarul care se afla la Curtea de Apel,avocatul dvs. nu stie ca falsul intelectual in inscrisuri sub semnatura privata nu este incriminat? Este pedepsit in actualul cod penal numai falsul material in inscrisuri sub semnatura privata cu ocazia contrafacerii scrierii sau subscrierii ori alterarea in orice mod, dar nu cu ocazia intocmirii actului, adica a adeverintei in cazul dvs.


a fost incadrata la art 289 coroborat cu art 147 deoarece este inscris oficial (fiind emis de catre o societate comerciala) si nu sub semnatura privata.
puteti sa va infiintati firma, deoarece cazierul este curat si dpdv legal nu sunteti o persoana condamnata.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Mihai Costache, Avocat

Alte discuții în legătură

Declaratie notariala la infiintare srl cosmin.d cosmin.d La infiintarea unui srl asociatii sau fondatorii respectivei societatii trebuie sa dea o declaratie notariala ca intrunesc conditiile legale asa cum sant ele ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar infiintare firma, administrator terminus1 terminus1 Buna seara, Am o neclaritate, citind diverse site-uri, forum-uri, chiar discutand cu diverse persoane inca sunt in neclaritate cu urmatoarele: Pentru ... (vezi toată discuția)
Civil sau penal? Thunder42 Thunder42 O persoana condamnata pentru inselaciune,deci care are atat cazier cat si interzicerea exercitarii drepturilor prevazute in art.64 cp,cu exceptia celor ... (vezi toată discuția)