avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Alipire doua parcele - e necesar certificatul de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Alipire doua parcele - e necesar certificatul de urbanism?

Am cumparat de curand 2 parcele invecinate, rural, agricol, extravilan.
Firma de cadastru care mi-a efectuat documentatiile cadastrale, a depus dosarul pentru alipirea celor 2 parcele agricole extravilane. Astazi a primit respingere la dosar, inspectorul de la ANCPI motivand ca nu exista la dosar certificat de urbanism pentru alipire. Cadastristul spune ca stia ca acest certificat este necesar in cazul alipirii a minim 3 parcele; de asemenea spune ca saptamana trecuta a avut un dosar de alipire 2 imobile in care nu i s-a solicitat certificat de urbanism. Sa inteleg ca legile se aplica selectiv sau este vorba de alt gen de speta!
Sunt foarte confuza si as vrea sa am un raspuns avizat din partea dvs.
Maine as vrea sa merg in audienta la ANCPI astfel ca am nevoie de o baza legala in aceasta problema.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 21:17, 7 Noiembrie 2011
Expertul cadastral are dreptate, cel care a gresit fiind registratorul de la OCPI.
Potrivit art.29 alin.2 din Legea nr.350/2001, privind amenajarea teritoriului si urbanismul, certificatul de urbanism este obligatoriu pentru întocmirea documentaţiilor cadastrale de comasare, respectiv de dezmembrare a bunurilor imobile în cel puţin 3 parcele.

Gasiti mai jos reproducerea textului art.29 alin.2 din Legea nr.350/2001 :

Certificatul de urbanism este obligatoriu pentru adjudecarea prin licitaţie a lucrărilor de proiectare şi de execuţie a lucrărilor publice, precum şi pentru întocmirea documentaţiilor cadastrale de comasare, respectiv de dezmembrare a bunurilor imobile în cel puţin 3
parcele. În cazul vânzării sau cumpărării de imobile, certificatul de urbanism cuprinde informaţii privind consecinţele urbanistice ale operaţiunii juridice, solicitarea certificatului de urbanism fiind în acest caz facultativă.
Intra-adevar asa este, dar nu registratorul este cel care a gresit ci inspectorul. Alipirea in faza de avizare a documentatiei cadastrale nu ajunge pe la registrator ci este pe flux intrerupt. Adica: se avizeaza de catre inspector, "iese" de la avizare si se merge la notar pentru intocmirea actului de alipire. Abia atunci cand se semneaza actul de notarul trimite inscrierea alipirii la cartea funciara cand solutia este a registratorului. In cazul de fata nici nu a fost avizata documentatia cadastrala de alipire, deci inspectorul este cel care a respins cererea de avizare, insa a gresit, nu trebuia sa ceara certificat de urbanism.
Mai este si posibilitatea ca cel care a intocmit documentatia cadastrala- cadastristul cum i se spune- sa fi gresit si sa fi facut un dosar pentru alipire a 3 imobile "din viteza". Toti putem gresi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alipiri de terenuri si parcelari negrutzam28 negrutzam28 Multumesc mult celor care m-au ajutat cu respunsurile la intrebarea mea.=D> (vezi toată discuția)
Certificatul de urbanism olgabejat olgabejat Am o contradicţie cu un coleg , analizaţi vă rog prevederile art. 29 din legea nr. 350/2001 modificată şi republicată -'' Art. 29 - (1) ... (vezi toată discuția)
Certificat urbanism Leordeanu Leordeanu Pentru alipire 3 parcele din care pe una din ele am construit si am intabulat constructia avand autorizatie de constructie si scoatere din circuitul agricol, ... (vezi toată discuția)