avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte stare civila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte stare civila

Sunt divortata si am un minor din prima casatorie cu un moldovean, domiciliul copilului e stabilit cu mine. vreau sa ma recasatoresc cu un cetatean roman. Cununia civila o facem in romania, de ce acte am nevoie din R.M pentru permisul de sedere al meu si al ficei minore? Si ce declaratii, procuri am nevoie pentru fiica minora de la fostul sot( nu e dezis din drepturile de tata). Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 18:12, 16 Noiembrie 2011
Daca sunteti divortata nu detineti o sentinta de divort in urma careia minora a fost incredintata spre crestere si educare mamei, adica dvs? Pentru a va casatorii nu aveti nevoie de permisul de sedere. Banuiesc ca sunteti cetatean moldovean. Pentru a va casatori in Romania aveti nevoie de pasaport cu viza de intrare in Romania. Pentru asta mergeti la Chisinau, la ambasada Romaniei si solicitati viza. Aveti grija sa aveti drept de sedere mai mult de 10 zile pentru ca de obicei va acorda 10 zile intr-un interval de 30 de zile. Adica sa va alegeti dvs. 10 zile din 30 in care aveti dreptul de plimbare pe teritoriul romanesc. Numai ca dvs. nu aveti timpul efectiv de a va rezolva si cu certificatele medicale si sa va casatoriti decat daca primiti macar 15 zile. Termenul de casatorie este de 10 zile de la inaintarea actelor. Aveti nevoie de pasaport, certificatul de nastere al dvs. si al copilului, de sentinta de divort traduse si legalizate si bineinteles adeverinta de cutuma eliberata de starea civila. Trebuie sa intrebati la ambasada daca este necesar acordul exsotului pentru obtinerea vizei de intrare in Romania pentru copilul dvs. Daca nu cunoasteti limba romana(mai sunt si moldoveni de nationalitate rusa) aveti nevoie de un translator, dar de regula moldoveni cunosc limba romana.
Multumesc mult! Detin o hotarire de divort in care minora este incredintata spre crestere si educarea mea, si fiica poarta numele meu, nu a exsotului. Dar ca sa locuiesc cu fiica in Romania, dupa casatorie nu o sa am nevoie de vreo declaratie de la exsot ”ca-mi permite sa locuiesc cu minora in alta tara”?
Sunteti cetatean roman sau moldovean? Sotul dvs. a recunoscut copilul dar nu i-a dat incuviintarea purtarii numelui? Daca sunteti romanca e totul in regula,minora poate locui cu dvs. pe baza sentintei de incredintare, fara a fii nevoie de acordul tatalui. Acesta are dreptul de a o vizita, conform programului stabilit in sentinta dar dvs. aveti datoria de a-l informa cu privire la actualul dvs. domiciliu. Daca sunteti cetatean moldovean situatia este alta. Va casatoriti, dupa care solicitati permisul de sedere pe motiv de reintregire a familiei. Trebuie sa faceti intrebare la Oficiul Roman de Imigrari pentru a va spune de ce acte aveti nevoie, sau
1. cerere tip
2. cartea de identitate a cetăţeanului român în original si copie
3. certificat de casatorie, naştere în original si copie
4. declaraţia scrisă din care să rezulte că străinul nu mai are încheiată o altă căsătorie (în cazul căsătoriei
5. certificatul de naştere al copilului, cetăţean român, rezultat în urma convieţuirii dintre solicitant şi cetăţeanul român şi declaraţia în formă autentică a cetăţeanului român din care să rezulte că aceştia convieţuiesc (în cazul concubinajului fără căsătorie)
6. dovada detinerii spatiului de locuit corespunzator
7. dovada mijloacelor de întretinere
8. certificat medical eliberat de o institutie sanitara publica sau privata din care sa rezulte ca nu sufera de boli care pot pune în pericol sanatatea publica
9. dovada asigurarii medicale, pe toata perioada pentru care se solicita prelungirea dreptului de sedere
10. 2 fotografii dimensiune 3/4
11. pasaportul în original si copie
12. taxa de prelungire a dreptului de sedere - contravaloarea a 60 USD în lei, achitati la Trezorerie + borderoul de schimb valutar
13. taxa cerere 3,2 RON
14. taxa permis de sedere - 394,35 RON - platibili la C.E.C.
Multumesc frumos de raspuns! Sint cetatean moldovean, si copilul a fost in numele exsotului, dar deoarece el e plecat de 3 ani si nu participa la educarea copilului nici nu o viziteaza, copilul a trecut in familia mea. Mi s-a spus ca o sa am nevoie de o declartie precum ca el este deacord pentru mutarea domiciliului a fiicei minore peste hotare in Romania, am nevoie de ea sau nu?
Eu zic ca e bine sa o aveti, asta daca puteti sa o obtineti. Daca nu pe baza sentintei de incredintare a copilului la dvs. si a sentintei de divort, dati o declaratie pe proprie raspundere la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea domiciliului minorului in strainatate, reinnoirea pasaportului unui minor roxfelix roxfelix Am o sentinta de divort definitiva si irevocabila din Iunie 2005, prin care minorul imi este incredintat spre crestere si educare numai mie . In Iunie 2011, am ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pasaport copil btmariuss btmariuss Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti? O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat ... (vezi toată discuția)
Căsătoria între un cetățean roman și un cetățean strain (republica moldova) ARLy19 ARLy19 Buna ziua, Eu și iubitul meu vrem sa ne căsătorim, dar eu sunt pe baza de permis de ședere temporar pentru studii in România. Am căutat acte pe net, ... (vezi toată discuția)