avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical de lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical de lauzie

Buna dimineata. Va rog sa ma ajutati urgent intr-o problema legata de concediul medical de sarcina si lauzie.
Am nascut pe data de 05.10.2011 si conform legii beneficiez de minim 42 de zile de concediul postnatal( mentionez ca am beneficiat de 49 de zile de concediu prenatal), dar medicul de familie refuza sa-mi elibereze certificatul medical pentru luna noiembrie. Mi-a spus ca trebuia sa ma prezint cel tarziu pe data de 31 octombrie ca sa cer acest medical. Nu stiu cum sa procedez, pentru ca de la serviciu mi s-a comunicat ca neprezentarea acestui medical duce la imposibilitatea acordarii concediului de crestere a copilului.
Este corect ceea ce imi spune medicul de familie referitor la eliberarea certificatului? Cum pot sa rezolv aceasta problema?
Va rog sa ma ajutati.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: teo2011 , utilizator 10:48, 11 Noiembrie 2011
aduceti dovada de la maternitate, eventual un bilet de externare (care sa ateste starea sarcinii, ex. complicata,usoara, etc...) si care sa justifice de ce ati stat atatea zile...

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de maxim 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de maxim 63 de zile dupa nastere. Zilele de concediu pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului, de optiunea persoanei beneficiare, sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata). Durata minima obligatorie a concediului de lauzie trebuie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Daca medicul constata ca este o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o intindere mai mare de 63 de zile.
In situatia in care copilul s-a nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

explicatii medicului ca este obligatoriu sa va emita documentele , in caz conrar risca sanctiuni in conformitate cu Legea nr. 19 / 2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 140 din 1 aprilie 2000, privind sistemul public de pensii ai alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001,
1. Din Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 17. - (1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
...
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:

a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
...

2. Asadar mergeti la medic cu acest text legal si sa va elibereze certificatul medical.

3. Daca nu vrea faceti o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.



sebastian-barbulescu:

1. La aparitia OUG 158/2005 s-a modificat Legea 19/2000.
2. Legea 19/2000 a fost abrogata de Legea 263/2010.
Va multumesc pentru raspuns. Cu legea in fata medicul mi-a eliberat concediul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ioanaep ioanaep Buna ziua, In ceea ce priveste plata concediului prenatal de FNUASS de 126 zile am urmatoarea intrebare. Se poate lua concediu prenatal dupa nastere mai ... (vezi toată discuția)
Rugaminte ContSters23492 ContSters23492 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este legislatia in ceea ce priveste concediul prenatal si postnatal. Mi s-a spus ca sunt obligatorii, ca nu pot lua ... (vezi toată discuția)