avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

Buna ziua,

In ceea ce priveste plata concediului prenatal de FNUASS de 126 zile am urmatoarea intrebare. Se poate lua concediu prenatal dupa nastere mai mult de 42 de zile iar acesta sa fie platit de FNUASS? Sau se poate sa imi iau din urma pentru a avea 84 zile inainte? De exemplu din 10 Aprilie...sau acum concediile medicale trebuie declarate in momentul acordarii... nu mai sunt la curent cu noutatile.
daca ar putea cineva sa ma lamureasca as fi foarte recunoscatoare. Multumesc f mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:55, 9 Septembrie 2012
Potrivit legii 19/2000, concediul de maternitate (126 zile) este format din:
Concediu de sarcina (cunoscut sub numele de concediu prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii si fara legatura cu sarcina.
Concediu de lauzie (cunoscut sub numele de concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).

Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata), insa, pentru protecţia sănătăţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă în mai putin de 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu
Legea 19/2000 a fost abrogata.
OUG 158/2005:
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Daca luati concediile comasate inainte de nastere trebuie sa va rezervati efectuarea a 42 de zile dupa nastere (luati 84).
Daca luati concediile comasate dupa nastere este normal ca se respecta cele 42 de zile.
Se pot lua cele 126 de zile dupa nastere.
A fost abrogata partial, dar informatia de carea avea nevoie @ioanaep a ramas aceeasi:)
va multumesc frumos, in cazul in care voi lua 84 zile dupa nastere, se va considera inceperea concediului de maternitate de 2 ani dupa expirarea concediului de lauzie, iar plata celor 600 lei va fi de 2 ani de atunci sau pana va implini copilul 2 ani?
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
ioanaep, utilizator
ela david a scris:

A fost abrogata partial, dar informatia de carea avea nevoie @ioanaep a ramas aceeasi:)

Legea 263/2010:
Art. 196
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
a) Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare;

Dv. cu ce-mi dovediti ca este abrogata partial si care sunt art. neabrogate? :)

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)
Concediul de sarcina si lauzie thea_ghi thea_ghi Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti de la cate saptamani de sarcina se poate intra in concendiu prenatal conform legislatiei in vigoare. Conform ... (vezi toată discuția)
Concediul postnatal - cate zile are? Betisia Betisia Buna seara, As avea o intrebare Concediul postnatal poate sa fie mult mai mult de 63 de zile? Adica prenatal 50 zile si postnatal 76 zile. (vezi toată discuția)