avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

Buna ziua,

In ceea ce priveste plata concediului prenatal de FNUASS de 126 zile am urmatoarea intrebare. Se poate lua concediu prenatal dupa nastere mai mult de 42 de zile iar acesta sa fie platit de FNUASS? Sau se poate sa imi iau din urma pentru a avea 84 zile inainte? De exemplu din 10 Aprilie...sau acum concediile medicale trebuie declarate in momentul acordarii... nu mai sunt la curent cu noutatile.
daca ar putea cineva sa ma lamureasca as fi foarte recunoscatoare. Multumesc f mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:55, 9 Septembrie 2012
@pneagu aveti dreptate.:) mea culpa

@ioanaep indemnizatia se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani.So, in ziua imediat urmatoare implinirii varstei de 2 ani de catre copil ar trebui sa va intoarceti la job.:)
ContSters42179 a scris:

Legea 19/2000 a fost abrogata.
OUG 158/2005:
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Daca luati concediile comasate inainte de nastere trebuie sa va rezervati efectuarea a 42 de zile dupa nastere (luati 84).
Daca luati concediile comasate dupa nastere este normal ca se respecta cele 42 de zile.
Se pot lua cele 126 de zile dupa nastere.


Buna seara,

Cu scuzele de rigoare pentru redeschiderea subiectului cu citarea d-lui/d-nei cu contul sters, as dori totusi sa stiu daca nu vom avea vre-o surpriza neplacuta in cazul in care optam pentru intrarea in cele 126 de zile dupa nasterea copilului.

Mai exact, sotia a nascut joi si se preconizeaza sa fie externata luni, zi din care ar dori sa intre direct in concediul de lauzie (concediu postnatal). Se poate? Este OK? I se vor acorda? Sau trebuie sa fie "consumate" si cateva zile din prenatal (de exemplu minim 5 zile sau de la inceputul lunii, la sugestia catorva persoane)?

Va multumesc anticipat!
Daca pana a nascut nu a avut nici o zi de concediu de maternitate (sarcina = prenatal) incepand cu data nasterii copilului poate lua toate cele 126 de zile de concediu de maternitate, toate zilele fiind concediu de lauzie = postnatal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)
Concediul de sarcina si lauzie thea_ghi thea_ghi Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti de la cate saptamani de sarcina se poate intra in concendiu prenatal conform legislatiei in vigoare. Conform ... (vezi toată discuția)
Concediul postnatal - cate zile are? Betisia Betisia Buna seara, As avea o intrebare Concediul postnatal poate sa fie mult mai mult de 63 de zile? Adica prenatal 50 zile si postnatal 76 zile. (vezi toată discuția)