avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... repausul saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

repausul saptamanal

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoare dilema:
Art. 137 din Codul Muncii zice:
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus sãptãmânal sunt acordate cumulat, dupã o perioadã de activitate continuã ce nu poate depãşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncã şi cu acordul sindicatului sau, dupã caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al cãror repaus sãptãmânal se acordã în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) (Sporul pentru munca suplimentarã, acordat în condiţiile prevãzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncã sau, dupã caz, al contractului individual de muncã, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bazã)


Asta ce inseamna? Adica daca un angajat lucreaza 2 saptamani fara intrerupere, va beneficia de un repaus de 4 zile consecutive, sau de 6 zile consecutive?
Si la ce se refera "dreptul la dublul compensatiilor cuvenite"? Adica pentru perioada in care angajatul a lucrat si ar fi trebuit sa fie in repaus saptamanal, (4 zile) va beneficia de un spor de 150%?
Inteleg bine sau gresesc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:21, 8 Noiembrie 2011
Inseamna ca se va acorda un spor dublu fata de sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la art.123 alin. (1) C.mun. ce este stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si care nu poate fi mai mic de 150 % din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal Andrei Gica Andrei Gica Buna ziua. Codul Muncii-Art.137 \"(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate ... (vezi toată discuția)
Munca in repaus saptamanal FRD FRD Daca o societate desfasoara programul de lucru 10 zile lucrate consecutiv cu 4 zile libere consecutiv iar in CIM este prevazut ca program de lucru 40 ore pe ... (vezi toată discuția)
Spor de sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin un angajat a desfasurat program de paza 24 cu 48 ore,datorita planif lucra inclusiv si sambata si duminica.CF art 137 al 2 i s a aplicat un spor de 100%ptr ... (vezi toată discuția)