avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... jumatate de salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

jumatate de salar

Am lucrat cativa ani la o firma, dar in ultimul an am primit doar jumatate de salar (ne-au tinut cu promisiuni), in cele din urma postul a fost redus si am devenit somer. Mentionez ca in cartea de munca nu s-a redus salarul la jumatate! Firma respectiva acum este in insolventa si urmeaza sa intre in faliment. Intrebarea este: noi cei dati afara si ramasi fara acei bani, avem ceva sperante sa recuperam din salarul datorat? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:49, 9 Noiembrie 2011
foarte foarte mici sanse. ...doar daca firma are multe lucruri de executat...in rest, daca este srl se executa capitalul social de 200 RON
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Este srl cu cap. social mare (500 000 lei) dar si cu datorii enorme. Dupa cum am auzit statul in asemenea cazuri despagubeste salariatii cu 3 salarii, dar nu mai mult de 6000 lei. Este adevarat?
stefan976 a scris:

Este srl cu cap. social mare (500 000 lei) dar si cu datorii enorme. Dupa cum am auzit statul in asemenea cazuri despagubeste salariatii cu 3 salarii, dar nu mai mult de 6000 lei. Este adevarat?


Se pot plati salariile din Fondul de garantare a creditelor salariale .. Constituirea Fondului de garantare a creditelor salariale a fost o consecinta fireasca a aderarii la Romaniei la UE, care obliga tara noastra sa armonizeze legislatia interna cu cea europeana. Iar Fondul de garantare este reglementat la nivel european directiva 80/987/CEE, care a fost transpusa in legislatia nationala prin Legea 200/2006.

Fondul de garantare asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Din Fondul de Garantare se suporta, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege, următoarele categorii de creanţe salariale:
- salariile restante;
- compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
- plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de munca şi / sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
- compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi / sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
- indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.

Contribuţiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvenţă nu se suporta din Fondul de garantare.

Suma totală a creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat.
Salariul mediu brut pe economie avut în vedere este salariul mediu brut pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistica în luna în care s-a deschis procedura insolvenţei.
Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.
Cererile menţionate vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

[ link extern ]




Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pacat ca pe angajat nu-l apara legea. Adica i-l apara numai ca nu-l ajuta. Mereu noi picam de fraier, degeaba ne straduim sa fim cinstiti fata de angajator... Ei, dupa ce firma nu mai aduce profit dublu zilnic, is-i baga afacerea in insolventa (sa fie protejat si de lege!), mai fac o firma noua, muta tot ce a ramas bun si profitabil si asteapta falimentul. Apoi iar icep din nou.... Multumesc pentru informatii!
Problema nu se poate pune numai in sensul privit de dvs ... si angajatii au o vina ... in conditiile in care constata nereguli savarsite de angajatori nu actioneaza imediat , lasa sa treaca o perioada de timp si daca este dat afara incepe sa intrebe ce solutii exista ....

Alte discuții în legătură

Salariile compensatorii de la fondul de garantare al statului simet simet O firma X a deschis procedura de insolventa la 1 ianuarie 2013. in luna februarie 2013 concediaza mare parte din salariati si apeleaza la fondul de ... (vezi toată discuția)
Ce pot face fostii angajati ai unei firme intrate in insolventa daca mai au salarii de recuperat ? Silviaf Silviaf Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. Suntem mai multi fosti angajati ai unei companii care a am demisionat inainte de a intra firma in insolventa(in ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie si salariu restant - societate in insolventa maria-manuela maria-manuela Am lucrat timp de 4 ani si jumatate la o firma, pe post de reprezentant comercial. In 2012,cu o saptamana inainte de a fi declarata insolventa ni s-a cerut sa ... (vezi toată discuția)