avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... salariile compensatorii de la fondul de garantare al ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

salariile compensatorii de la fondul de garantare al statului


O firma X a deschis procedura de insolventa la 1 ianuarie 2013. in luna februarie 2013 concediaza mare parte din salariati si apeleaza la fondul de garantare pt salariile compensatorii. Acum in luna mai 2014 firma vrea sa concedieze din nou salariati. Acestia mai primesc si ei salariile compensatorii din fondul de garantare al statului ??


Legea 2oo/2006
ART. 14
(1) Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
(2) Salariul avut in vedere la alin. (1) este salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica in luna in care s-a deschis procedura insolventei.
ART. 15
(1) Creantele salariale prevazute la art. 13 alin. (1) lit. a), c), d) si e) se suporta pentru o perioada de 3 luni calendaristice.
(2) Perioada prevazuta la alin. (1) este perioada anterioara datei la care se solicita acordarea drepturilor si preceda sau succeda datei deschiderii procedurii insolventei.
(3) O alta solicitare privind plata creantelor salariale poate fi facuta numai daca perioada prevazuta la alin. (2) este mai mica de 3 luni.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:42, 23 Mai 2014
Din resursele Fondului de garantare se suportă următoarele categorii de creanțe salariale, conform art. 13 din Legea 200/2006:
a) salariile restanțe;
b) compensațiile bănești restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariați, dar numai pentru maximum un an de muncă;
c) plățile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă și/sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
d) compensațiile restante pe care angajatorii au obligația de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă și/sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
e) indemnizațiile restante, pe care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activității.

Din Fondul de garantare nu se suportă contribuțiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvență.

Art. 14 din același act normativ stabilește că suma totală a creanțelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăși cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, iar acesta reprezintă salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul Național de Statistică în luna în care s-a deschis procedura insolvenței.

Exista doua conditii preliminare pentru accesarea Fondului de garantare a creditelor salariale:
- Angajatorul sa fi intrat in procedura de insolventa in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive;
- Sa fi fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.

Cum se pot plati salariile din Fondul de garantare a creditelor salariale
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 200/2006 andao andao Buna ziua Am contractul de munca suspendat, aflandu-ma in concediu pentru crestere copil. Firma la care lucram e in faliment. Lichidatorul judiciar a depus ... (vezi toată discuția)
Ce pot face fostii angajati ai unei firme intrate in insolventa daca mai au salarii de recuperat ? Silviaf Silviaf Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. Suntem mai multi fosti angajati ai unei companii care a am demisionat inainte de a intra firma in insolventa(in ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii de la fondul de garantare rpasea rpasea Buna ziua, Fostul meu angajator a intrat in insolventa si as vrea sa ma folosesc de legea nr. 200 din 22 mai 2006 pentru a obtine restantele salariale de la ... (vezi toată discuția)