avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea 200/2006
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea 200/2006

Buna ziua

Am contractul de munca suspendat, aflandu-ma in concediu pentru crestere copil. Firma la care lucram e in faliment. Lichidatorul judiciar a depus la ANOFM dosarul cu privire la accesarea fondului de garantare. Fostii mei colegi, au primit decizia prin posta, eu nu.
Lichidatorul mi-a spus ca ANOFM a respins cererea mea deoarece ultimele 3 luni inainte ca firma sa intre in insolventa am fost in concediu medical. Nu am gasit in lege referire la asa ceva. Stiu ca nu se iau in calcul concedile medicale dar firma a intrat in insolventa in oct 2013 si eu am de recuperat salarii din ian-aprilie 2013. Doar de la jumatatea lui aprilie 2013 am intrat in concediu de risc maternal.
Ma puteti lamuri daca cei de la ANOFM au dreptate?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andao , utilizator 21:50, 18 Noiembrie 2014
Legea 200/2006 prevede :
ART. 13
(1) Din resursele Fondului de garantare se suporta, in limitele si in conditiile prevazute in prezentul capitol, urmatoarele categorii de creante salariale:
a) salariile restante;
b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca;
c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;
d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale;
e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.
(2) Din Fondul de garantare nu se suporta contributiile sociale datorate de angajatorii in stare de insolventa.

ART. 14
(1) Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
(2) Salariul avut in vedere la alin. (1) este salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica in luna in care s-a deschis procedura insolventei.

ART. 15
(1) Creantele salariale prevazute la art. 13 alin. (1) lit. a), c), d) si e) se suporta pentru o perioada de 3 luni calendaristice.
(2) Perioada prevazuta la alin. (1) este perioada anterioara datei la care se solicita acordarea drepturilor si preceda sau succeda datei deschiderii procedurii insolventei.

(3) O alta solicitare privind plata creantelor salariale poate fi facuta numai daca perioada prevazuta la alin. (2) este mai mica de 3 luni.

Prin urmare, potrivit legii, tind sa cred ca AJOFM-ul are dreptate.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariile compensatorii de la fondul de garantare al statului simet simet O firma X a deschis procedura de insolventa la 1 ianuarie 2013. in luna februarie 2013 concediaza mare parte din salariati si apeleaza la fondul de ... (vezi toată discuția)
Salarii ralucakolie ralucakolie Am lucrat ca medic veterinar la Romsuintest Peris SA din 28 iulie si pana acum. Problema mea cea mai mare este ca mie nu mi s-a mai dat salariul di luna ... (vezi toată discuția)
Insolvabilitate concedieri andreea_casaru andreea_casaru Buna, Am fost disponibilizata in baza legii 85/2006,care se refera la disponibilizari in caz de insolventa(se acorda un preaviz de 15 zile lucratoare ,fara ... (vezi toată discuția)