Am fost disponibilizata in baza legii 85/2006,care se refera la disponibilizari in caz de insolventa(se acorda un preaviz de 15 zile lucratoare ,fara a mai tine cont
de functia avuta in firma).
Legea 200/2006 si aplicabila de la 1 ianuarie 2007,prevede modul in care se utilizeaza Fondul de garantare al salariilor,unde la art.19 pct.4,prevede ca
in cazul insolventei se acorda cel putin un salariu compensatoriu(asa cum prevede Contractul colectiv unic de munca).
As dori sa stiu daca am sau nu acest drept.
Inteleg ca in Monitorul Oficial nu s-a publicat inca Contractul Colectiv de munca la nivel national, pe anul 2011, dar o data cu publicarea lui, care este procedura de recuperarea a salariului compensatoriu (firma fiind probabil deja desfiintata)?
Din resursele Fondului de garantare se suporta, in limitele si in conditiile prevazute de lege, urmatoarele categorii de creante salariale:
a) salariile restante;
b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca; c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;
d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale;
e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.
Legea nr.200/2006 prevede :
Art. 19. - (1) Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa.
(2) Agentia teritoriala poate proceda la stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si la efectuarea platii acestora si in baza cererii formulate de catre salariatii angajatorului in stare de insolventa sau de organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) si (2) vor fi insotite de documente care sa ateste ca impotriva angajatorului a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei si a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.
(4) Inainte de a se adresa agentiei teritoriale, salariatii sau organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora trebuie sa notifice in scris administratorul sau lichidatorul angajatorului in stare de insolventa, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru plata creantelor salariale potrivit alin. (1). O copie a notificarii se va atasa la cererea adresata agentiei teritoriale, potrivit alin. (2).