avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... insolvabilitate concedieri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

insolvabilitate concedieri

Buna,

Am fost disponibilizata in baza legii 85/2006,care se refera la disponibilizari in caz de insolventa(se acorda un preaviz de 15 zile lucratoare ,fara a mai tine cont
de functia avuta in firma).
Legea 200/2006 si aplicabila de la 1 ianuarie 2007,prevede modul in care se utilizeaza Fondul de garantare al salariilor,unde la art.19 pct.4,prevede ca
in cazul insolventei se acorda cel putin un salariu compensatoriu(asa cum prevede Contractul colectiv unic de munca).
As dori sa stiu daca am sau nu acest drept.

Inteleg ca in Monitorul Oficial nu s-a publicat inca Contractul Colectiv de munca la nivel national, pe anul 2011, dar o data cu publicarea lui, care este procedura de recuperarea a salariului compensatoriu (firma fiind probabil deja desfiintata)?

Va multumesc
Andreea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 11 Aprilie 2011
Luati legatura cu lichidatorul judiciar si inscrieti-va la masa credala pentru a primi banii ce vi se cuvin.
Din resursele Fondului de garantare se suporta, in limitele si in conditiile prevazute de lege, urmatoarele categorii de creante salariale:
a) salariile restante;
b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca;
c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;
d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale;
e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.

Legea nr.200/2006 prevede :
Art. 19. - (1) Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa.

(2) Agentia teritoriala poate proceda la stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si la efectuarea platii acestora si in baza cererii formulate de catre salariatii angajatorului in stare de insolventa sau de organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora.

(3) Cererile prevazute la alin. (1) si (2) vor fi insotite de documente care sa ateste ca impotriva angajatorului a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei si a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.

(4) Inainte de a se adresa agentiei teritoriale, salariatii sau organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora trebuie sa notifice in scris administratorul sau lichidatorul angajatorului in stare de insolventa, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru plata creantelor salariale potrivit alin. (1). O copie a notificarii se va atasa la cererea adresata agentiei teritoriale, potrivit alin. (2).
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu din fondul de garantare ghiuvy2005 ghiuvy2005 am de luat o suma mare reprezentand salarii de la o firma unde am lucrat, firma care a cerut singura deschiderea procedurii insolventei din 2009.momentan ... (vezi toată discuția)
Ce pot face fostii angajati ai unei firme intrate in insolventa daca mai au salarii de recuperat ? Silviaf Silviaf Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. Suntem mai multi fosti angajati ai unei companii care a am demisionat inainte de a intra firma in insolventa(in ... (vezi toată discuția)
Salarii neplatite, hotarare judecatoreasca, fondul de garantare elisa_2000 elisa_2000 Un punct de lucru al societatii a fost vandut. La incetarea contractului nu s-a platit concediul de odihna neefectuat si bonurile de masa pe cateva luni. ... (vezi toată discuția)