avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asiguratorul imi cere despagubiri
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asiguratorul imi cere despagubiri

Pe scurt situatia ar fi urmatoarea : In iune 2010 in apartamentul meu s-a produs o inundatie care a afectat vecinul de dedesubt. El avea asigurare, eu nu. L-a despagubit asiguratorul, el mi-a spus ca putin, am contribuit si eu financiar la refacerea locuintei sale. Acum asiguratorul ma da in judecata sa-si recupereze banii la o cu totul alta valoare ( mai mare ). Nu stiu care din ei minte. Probabil ca vecinul. Intrebarea este : am vreo sansa sa scap de pretentiile asiguratorului ? adica sa ma folosesc de prevederile art. 1351 indice 3 din Codul civil considerand ca este un caz fortuit prin faptul ca evenimentul nu putea fi prevazut si nici impiedicat, ceea ce duce la exonerarea de raspundere. Mi-a cedat un racord de apa la lavoarul din baie in timp ce nu eram prezent in locuinta.
Sa stiu macar sa nu mai pierd vremea..............MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Marius Barabas , Consultant asigurari 08:18, 4 Mai 2012
asiguratorul s-a subrogat in drepturile partii prejudicate si care a fost despagubita. In plus, asiguratorul nu poate cere mai mult decit i-a platit vecinului dvs. In mod sigur, asiguratorul are documentele prin care a achita o anume suma de bani vecinului, deci puteti cere aceste acte si acolo veti gasi exact suma achitata.
Trebuie sa depuneti intampinare si sa va aparati fata de sustinerile asiguratorului. El are temei de drept impotiva dvs, in sensul ca are la indemna actiunea in regres impotriva vinovatului, subrogandu-se in drepturile persoanei prejudiciate pe care a despagubit-o. Invocati ca si cauza exoneratoare de raspundere cazul fortuit, insa va trebui sa aduceti dovezi in acest sens.
Multumesc ! Oricum am inceput sa citesc codul civil si codul de procedura penala. Ideea este ca art.16 din Cod spune ca o persoana este vinovata doar pentru faptele sale savarsite cu intentie sau din culpa. Nu vorbesc in mod deosebit de cazul meu, dar societatile de asigurare s-au transformat in societati de recuperare. Sunt de acord sa-si recupereze sumele acordate ca despagubiri asiguratilor, dar asa cum spune legea : dupa ce se stabileste culpa.(daca ea exista)
Sunt de acord cu dvs. Oricum am sa invoc in aparare art. 1351 indice 3 din Codul civil considerand ca este un caz fortuit prin faptul ca evenimentul nu putea fi prevazut si nici impiedicat, ceea ce duce la exonerarea de raspundere. Dar nu stiu ce dovezi as putea aduce in acest sens
in primul rind codul de procedura penala nu are nici o relevanta in acest caz. pe de alta parte, daca dreptul ar fi asa de simplu nu s-ar face 4 ani de facultate, ci orice il poate face citind legile pe internet :)
in plus, in civil asemenea raspundere este inlaturata doar daca fapta este savirsita de victima insasi, tert sau forta majora. deci nu va bazati pe o aparare intemeiata pe 1351 NCC.

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Asigurare inundatie vecini aba1011 aba1011 Buna ziua.daca i-am facut unui vecin inundatie la baie si el este asigurat pentru astfel de lucruri si solicita de la firma de asigurari despagubiri,ma ... (vezi toată discuția)
Polita rca - licenta taxi lukeluk lukeluk Buna ziua. Am avut un accident in care eu am fost vinovat. Am intrat cu masina in spatele unui taximetru. Am fost la societatea unde am RCA-ul si s-a ... (vezi toată discuția)