avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Sanctiune functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Sanctiune functionar public

Ce sanctiune poate primi un functionar public care lipseste nemotivat de la serviciu 2 zile(s-ar putea sa fie in concediu medical dar nu a anuntat pe nimeni).Va rog si baza legala. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 09:04, 9 Noiembrie 2011
Trebuie sesizata comisia de disciplina care se va intruni si va cerceta fapta care constituie abatere disciplinara , trebuie audiat si functionarul ... si in cele din urma se va aplica sanctiunea :

Conform Legii 188/1999 republicata (legea privind statutul functionarilor publici) , Capitolul VIII, Art. 77, 78 :
" Art. 77
(1)Încălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin şi a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora.

(2)Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:
a)întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
b)neglijenţa repetată în rezolvarea lucrărilor;
c)absenţe nemotivate de la serviciu;
d)nerespectarea în mod repetat a programului de lucru;
e)intervenţiile sau stăruinţele pentru soluţionarea unor cereri în afara cadrului legal;
f)nerespectarea secretului profesional sau a confidenţialităţii lucrărilor cu acest caracter;
g)manifestări care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h)desfăşurarea în timpul programului de lucru a unor activităţi cu caracter politic;
i)refuzul de a îndeplini atribuţiile de serviciu;
j)încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţii stabilite prin lege pentru funcţionarii publici;
k)alte fapte prevăzute ca abateri disciplinare în actele normative din domeniul funcţiei publice şi funcţionarilor publici.

(3)Sancţiunile disciplinare sunt:
a)mustrare scrisă;
b)diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioadă de până la 3 luni;
c)suspendarea dreptului de avansare în gradele de salarizare sau, după caz, de promovare în funcţia publică pe o perioadă de la 1 la 3 ani;
d)retrogradarea în treptele de salarizare sau retrogradarea în funcţia publică pe o perioadă de până la un an;
e)destituirea din funcţia publică.

(4)La individualizarea sancţiunii disciplinare se va ţine seama de cauzele şi gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârşită, gradul de vinovăţie şi consecinţele abaterii, comportarea generală în timpul serviciului a funcţionarului public, precum şi de existenţa în antecedentele acestuia a altor sancţiuni disciplinare care nu au fost radiate în condiţiile prezentei legi.
(5)Sancţiunile disciplinare se aplică în termen de cel mult 1 an de la data sesizării comisiei de disciplină cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârşirii abaterii disciplinare.
(6)În cazul în care fapta funcţionarului public a fost sesizată ca abatere disciplinară şi ca infracţiune, procedura angajării răspunderii disciplinare se suspendă până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau până la data la care instanţa judecătorească dispune achitarea sau încetarea procesului penal.
(7)Pe perioada cercetării administrative, în situaţia în care funcţionarul public care a săvârşit o abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice are obligaţia de a interzice accesul acestuia la documentele care pot influenţa cercetarea sau, după caz, de a dispune mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri a autorităţii ori instituţiei publice.

Art. 78
(1)Sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) se poate aplica direct de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică.
(2)Sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. b) -e) se aplică de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la propunerea comisiei de disciplină.
(3)Sancţiunile disciplinare nu pot fi aplicate decât după cercetarea prealabilă a faptei săvârşite şi după audierea funcţionarului public. Audierea funcţionarului public trebuie consemnată în scris, sub sancţiunea nulităţii. Refuzul funcţionarului public de a se prezenta la audieri sau de a semna o declaraţie privitoare la abaterile disciplinare care i se impută se consemnează într-un proces-verbal.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)
Destituirea din functia publica mariana c mariana c Cum se poate solicita desfacerea contractului de munca al unui functionar public? Este vorba de o femeie care in timpul orelor de servici se culca cu sotul ... (vezi toată discuția)
Raspundere disciplinara - - As dori sa stiu daca un consilie juridic angajat la o institutie de stat poate fi bagat intr-o comisie de disciplina,si cercetat disciplinar si daca da care ar ... (vezi toată discuția)