avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intoarcerea din cic este o mare problema!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intoarcerea din cic este o mare problema!

Buna ziua,
am fost angajata unui birou incepand cu anul 2001, la data de 18.12.2009 am intrat in concediul prenatal iar la 10.01.2010 am nascut ; in prezent ma aflu in concediu iar problema mea este urmatoarea: desi am vrut sa ma intorc la munca anticipat am fost refuzata pe motivul ca firma s-a reorganizat si sa astept pana in ianuarie 2012 pentru a hotara abia atunci angajatorul daca mai are nevoie de serviciile mele. Orice alta discutie pe aceasta tema mi-a fost refuzata si mentionez ca cererea nici nu mi-a fost inregistrata. In aceasta situatie si in conditiile noului cod al muncii va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la intrebarile: care este termenul in care trebuie sa depun cererea de reangajare?(gandindu-ma ca nedepunerea in termen sa justifice un refuz) si mai ales la ce sa ma astept? Din cate inteleg este foarte posibil sa primesc un raspuns negativ si atunci voi beneficia de somaj sau nu?
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 10:21, 10 Noiembrie 2011
Trebuie sa reluati activitatea la data de 11.01.2012, prima zi dupa ce copilul implineste 2 ani, deoarece dvs. primiti indemnizatia pentru CIC inclusiv pentru ziua de 10.01.2012.
Cererea de reluare a activitatii puteti s-o depuneti oricand inainte de 11 ianuarie.

OUG nr. 111/2010 prevede:

Art. 25. —
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Daca doriti sa va reluati mai repede activitatea, faceti cererea in scris cu confirmare de primire la angajator. Acesta trebuie sa va reprimeasca la munca, dar, intrucat postul este desfiintat, e obligat sa va ofere altul similar.
Sau va concediaza pe motivele de la alin (4).
Ulterior puteti beneficia de somaj daca sunteti concediata.
Sa nu semnati demisia sau incetarea CIM cu acordul partilor (s-ar putea sa va solicite asta angajatorul), pentru ca veti pierde somajul.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
ana-cer, moderator
1. Textul de lege citat nu este actualizat ...

2. Legiuitorul nu a prevazut si obligativitatea primirii la munca in cazul in care doriti sa incetati mai devreme CCC.

3. Legea nr.202/2002 prevede la art.10 alin2 , dreptul dvs, la incetarea CCC, de a va intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ati fi avut dreptul in timpul absentei.

4.La revenirea din CCC, angajatorul poate decide concedierea dvs ..
Corect, textul de lege este modificat de Legea nr. 132/2011 – pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor din 27 iunie 2011, M. Of. 452/2011 :
Art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Exprimarea "cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate" inseamna ca poate fi si pana a doua zi dupa revenire. Din pacate...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
ana-cer, moderator
ana_cer a scris:

Corect, textul de lege este modificat de Legea nr. 132/2011 – pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor din 27 iunie 2011, M. Of. 452/2011 :
Art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Exprimarea "cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate" inseamna ca poate fi si pana a doua zi dupa revenire. Din pacate...

Numai ca OUG nr.111/2010 nu sunt aplicabile in speta ... userul a intrat in CCC in 2010 , cand era in vigoare OUG nr.148/2005 ....
Va multumesc pt.dezbatere si raspunsuri.
Voi depune cererea inainte de sarbatori cu speranta ca voi primi si un raspuns clar...si am retinut ca nu trebuie sa semnez acord de incetare a contractului , de demisie nici nu poate fi vorba. Inca odata, multumesc!(desi mari sperante nu am...)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea la intoarcerea din concediu crestere copil monica100 monica100 La revenirea la serviciu din concediul de crestere copil, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, cat timp mai e obligat angajatorul, conform legii, ... (vezi toată discuția)
Concediere in timpul concediului de maternitate Blueeyes22 Blueeyes22 Buna ziua, Firma la care lucrez efectueaza concediere in masa, eu fiind in concediu maternal (cele 126 de zile). Ofera celor concediati salarii ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic ctinescucristina ctinescucristina Daca am optat pentru a sta in CIC 1 an pana in mai 2013, la intoarcerea in societate aceasta mai este obligata sa ma tina cele 6 luni? Care este baza legala? ... (vezi toată discuția)