Ma poate ajuta cineva sa aflu daca un agent de politie care nu se afla in timpul serviciului (este in timpul sau liber, in tinuta civila si nu se legitimeaza) are dreptul sa intocmeasca un proces verbal de contraventie. Sau acest lucru este un abuz. Conform cu Legea 218/2002, art. 28, alin. 4, politistii sunt obligati sa intervina cand constata o incalcare a legii, chiar si in afara orelor de program. A intocmii PV, inseamna a lua masuri, si nu a intervenii. Imi este foarte necesara informatia, am depus plangere impotriva unui PV intocmit de un agent care nu era in timpul serviciului. Va multumesc.
Multumesc pentru ajutor. O sa detaliez putin evenimentul.
Cu ceva timp in urma, in timp ce ocoleam o gura de canal din carosabil, am "jenat" putin conducatorul auto ce se deplasa din sens opus (regulamentar). Ghinionul meu a fost (si inca este) ca respectivul conducator auto este agent de circulatie (se afla in timpul sau liber, era in civil si nu s-a legitimat). In urma evenimentului nu s-a intamplat nici o coliziune, nu au fost victime. Am oprit masina in parcarea alaturata si mi-am cerut scuze pentru situatia creata. Am fost injurat si amenintat ca imediat o sa vad ce o sa patesc. Dupa scurt timp, a sosit in parcare o masina cu insemnele politiei, din care a coborat un politist care mi-a cerut sa ma legitimez. Am refuzat legitimarea deoarece nu mi s-a comunicat motivul legitimarii. Apoi a fost chemata "duba" politiei si am fost transportat la sediu. Acolo, dupa o alta serie de amenintari, m-am legitimat si mi s-a intocmit proces verbal de contraventie pentru faptul ca am circulat pe contrasens. Am fost sanctionat cu suspendarea permisului de conducere pe 60 de zile, 300 lei amenda (150 in 48 ore) si ceva puncte penalizare (nu-mi amintesc cate). PV a fost intocmit de catre agentul de circulatie care se afla in timpul liber (atunci am aflat de fapt cine este dansul).
A fost probat in instanta faptul ca NU se afla in timpul serviciului in momentul evenimentului.
Din cat am citit, am inteles ca procesul verbal se intocmeste de catre un agent constator. In cazul meu, un agent de circulatie care se afla in timpul sau liber, poate avea calitatea de agent constatator ?
Poliţistul este obligat să intervină şi în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu şi a competenţei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenţa unei infracţiuni flagrante, precum şi pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente. Cum dv. vorbiti de savirsirea unei contraventii, fapra care prezinta un pericol social mai redus decit infractiunea, politistul aflat in timpul liber nu trebuia sa intervina si in nici un caz sa ia masura sanctionarii contraventionale.
Dvs. trebuie sa dovediti ca nu se afla in serviciu. Faptul ca era in tinuta civila nu dovedeste nimic. Cit despre legitimare...intocmind proces-verbal, si-a declinat calitatea si competenta. Inteleg ca ati semnat pv. Succes la contestatie. Cu un avocat bun aveti sansa de reusita. Depinde de fapta-contraventie-.
Ati semnat procesul verbal de contraventie? Daca nu, agentul constatator era obligat sa inscrie in procesul verbal numele si CNP-ul unui martor. Martor nu poate fi un alt agent constatator. Daca nu, aveti sanse de izbanda.
ing. ioan Ciobanu