avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Respsonabilitate Fila CEC
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Respsonabilitate Fila CEC

Buna ziua,
sunt asociat cu 35 % si administrator intr-o societate. Atat eu, cat si asociatul meu am semnat pentru directorul general o procura notariala care ii da dreptul sa ne reprezinte in relatia cu orice institutie sau sc. De asemenea are dreptul sa semneze in numele nostru orice fel de document, inclusiv fila CEC.
Intrebarea mea este, in cazul in care directorul general semneaza o fila CEC fara acoperire, cine este raspunzator? Eu in calitate de administrator, sau el? Am intrebat si notarul chestia asta in momentul semnarii procurii dar spre surprinderea mea nu a fost capabil sa imi dea un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 11:24, 10 Noiembrie 2011
emiterea unui CEC fara sa existe la tras, disponibilul necesar acoperirii acestuia, constituie infractiune prevazuta de art.84 din Legea nr.59/1934 legea cecului
Art. 84. - Se va pedepsi cu amenda de la 5.000-100.000 lei si inchisoare de la 6 luni pina la 1 an, afara de cazul cind faptul constituie un delict sanctionat cu o pedeapsa mai mare, in care caz se aplica aceasta pedeapsa:
1. Oricine emite un cec fara a fi avut autorizarea trasului.
2. Oricine emite un cec fara a avea la tras disponibil suficient, sau dupa ce a tras cecul si mai inainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare, dispune altfel, in total sau in parte de disponibilul avut.
3. Oricine emite un cec cu data falsa sau caruia ii lipseste unul din elementele esentiale aratate de alineatele 1, 2, 3 si 5 al art. 1 si art. 11.
4. Oricine emite un cec contrar dispozitiei ultimului alineat al art. 6.
Daca in cazurile prevazute de alineatele 2 si 3 de mai sus, emitentul procura trasului disponibilul necesar mai inainte de prezentarea cecului, pedeapsa se reduce la jumatate. Cind emiterea cecului se datoreaza unui fapt scuzabil, emitentul va fi aparat de pedeapsa.

La art. 12.din lege - Cine pune semnatura sa pe un cec, ca reprezentant al unei persoane pentru care nu are imputernicirea de a lucra, e tinut personal, in temeiul cecului si, daca a platit are aceleasi drepturi pe care le-ar fi avut pretinsul reprezentat.
Aceeasi regula se aplica reprezentantului care a depasit imputernicirea sa.

La art. 47. - Toti cei care s-au obligat prin cec sint tinuti solidar catre posesor.
Posesorul are dreptul de urmarire impotriva tuturor, individual sau colectiv, fara a fi tinut sa observe ordinea in care sau obligat.
Acelasi drept il are oricare semnatar care a platit cecul.
Actiunea pornita impotriva unuia din obligati nu impiedica urmarirea celorlalti, chiar daca sint posteriori aceluia impotriva caruia s-a procedat mai intii.

Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
Persoana care a primit imputernicire are si specimen de semnatura in banca?
Daca nu e o mareeeee problema.
La banca semneaza in baza procurii. Ea a fost inregistrata de catre cei de la banca.

jcarmen - multumesc pentru raspuns si iti apreciez ajutorul, dar sincer nu am inteles nimic, cel putin nu raspunsul la intrebarea mea.
Cei care incercam sa raspundem nu putem face judecata - faptele la care faceti referire le analizeaza un reprezentant al legii.
Nu va putea nimeni sa va raspunda la intrebarea dvs.
Doar o instanta stabileste cine este raspunzator in functie de probele existente.
Sper sa nu se ajunga ca un judecator - sa va raspunda concret la o asemenea intrebare.
Toti oamenii se aseamna prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc-asa zicea Moliere.

Jcarmen
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
raluky22 a scris:

La banca semneaza in baza procurii. Ea a fost inregistrata de catre cei de la banca.



Orice banca are o baza de date cu persoanele care pot sa dispuna de cont si in dosarul juridic al societatii pe linga procura notariala, imputernicitul trebuia sa isi depuna specimenul de semnaturi - aprobat de reprezenbtantii legali ai societatii.
in cazul in care nu exista in baca un formular tipizat numit specimene de semnaturi, imputernicitul NU putea sa semneze valabil fila de cec pentru ca nu avea dreptul potrivit normelor bancare.

Alte discuții în legătură

Semnatura cec andre_1973 andre_1973 Buna ziua! Cine se face raspunzator pentru emiterea unei file cec? Cel care a emis-o sau administratorul societatii? multumesc. (vezi toată discuția)
Emitere fila cec Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Este adevarat ca emiterea unei file CEC in alb constituie infractiune? Am vazut printre conditiile de emitere a unei file CEC, ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Anulare cec in alb catadragu catadragu societatea M da societatii Y o fila CEC in alb, care reprezinta garantia la contractul incheiat intre cele doua societati. Societatea Y nu isi executa ... (vezi toată discuția)