avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... anulare CEC in alb
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

anulare CEC in alb

societatea M da societatii Y o fila CEC in alb, care reprezinta garantia la contractul incheiat intre cele doua societati.
Societatea Y nu isi executa obligatiile contractuale, asadar contractul nu incepe sa se deruleze nic dupa 4 luni de la data incheierii.
Societatea M desi a solicitat soc.Y returnarea filei CEC, aceasta din urma, refuza.
Intrebarea este : se poate face actiune in anularea filei CEC emisa in alb, fara a se rezilia contractul???
Si care este baza legala ?? L 59/34 nu este f. explicita in acest sens.
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA TAN , Consilier juridic 00:20, 2 Decembrie 2009
Buna seara .
Leg.59/1934 ce a fost modificata cu OUG nr.38/2008 stipuleaza clar :

Art. 11. - Orice semnatura a unui cec trebuie sa cuprinda:
a) in clar, numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga;
b) semnatura olografa a persoanei fizice, respectiv a reprezentantilor legali sau a imputernicitilor persoanelor juridice care se obliga ori a reprezentantilor sau a imputernicitilor altor categorii de entitati care utilizeaza astfel de instrumente.

Art. 12. - Cine pune semnatura sa pe un cec, ca reprezentant al unei persoane pentru care nu are imputernicirea de a lucra, e tinut personal, in temeiul cecului si, daca a platit are aceleasi drepturi pe care le-ar fi avut pretinsul reprezentat. Aceeasi regula se aplica reprezentantului care a depasit imputernicirea sa.
Orice persoana se poate obliga prin cec, prin mandatar, chiar daca mandatul este conceput in termeni generali, in ce priveste dreptul mandatarului de a emite sau semna cecuri.
Art. 13. - Tragatorul raspunde de plata. Orice clauza prin care tragatorul se descarca de aceasta raspundere se socoteste nescrisa.

Dar totodata urmatorul art din lege spune ca:
Art. 14. - Daca un cec necompletat la emitere a fost completat fara a tine seama de intelegerile intervenite, neobservarea acestor intelegeri nu poate fi opusa posesorului, afara numai daca acesta a dobindit cecul cu rea credinta, sau daca posesorul a savirsit o greseala grava in dobindirea cecului.
Prin urmare nu inteleg de ce dvs.cereti returnarea filei de CEC dar totodata nu reziliati si contractul dintre parti mai ales ca el nu a inceput sa se deruleze de atata timp.
Intocmiti o notificare scrisa catre soc.Y pentru retur fila CEC pe care o trimiteti pentru confirmare si asteptati raspunsul scris,dupa care puteti actiona.

Cu respect,Alexa...
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
ALEXANDRA TAN , Consilier juridic
am dori rezilierea contractului dar valoarea acestuia este de 400.000.lei, deci taxa de timbru este destul de mare.
am facut adresa catre societatea cealalta iar raspunsul a fost ca nu doresc returnarea filei cec si nici rezilierea contractului.Acest lucru ne-a pus pe ganduri si macar fila cec sa o anulam.
Buna seara.
Trebuie vazut de un specialist jurist ce este mentionat in capitolele contractului,care sunt termenii in care se poate rezilia contractul ca el sa nu mai poata produce efecte juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cec garantie la contract de mandat HoreaO HoreaO Am incheiat un contract de reprezentanta cu un producator, urmand sa primesc un stoc de marfa. Pentru garantarea stocului, am depus garantie o fila CEC in alb. ... (vezi toată discuția)
Cec in alb, garantie Alex28 Alex28 Lucrez de ceva vreme cu un client, care a mai avut intarzieri la plata, dar minore. La un moment dat, acum vreun an, crescand valorile, mi-a dat un cec in alb, ... (vezi toată discuția)
Emitere fila cec Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Este adevarat ca emiterea unei file CEC in alb constituie infractiune? Am vazut printre conditiile de emitere a unei file CEC, ca aceasta ... (vezi toată discuția)