avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... folosirea sprayului lacrimogen in scop de autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

folosirea sprayului lacrimogen in scop de autoaparare

Bun gasit,am o nelamurire,daca doreste cineva sa imi spuna cum stau lucrurile multumesc anticipat.Am cumparar din magazin un spray lacrimogen,si doresc sa stiu in ce conditii il pot folosi pentru autoaparare de exemplu daca sunt atacat pt a fi talharit il pot folosi inainte sa primesc vreo lovitura care sa lase urme,adica sa am ulterior o dovada ca am fost atacat in caz ca atacatorul ar sustine ca eu l-am agresat cu sprayul asta in lipsa vreunui martor la scena,sau in situatia in care fostul sot al prietenei mele ne vede pe strada impreuna si crea sa ma loveasca ca nu suporta ideea ca fosta sotie sa mai fie cu cineva,sau poate o va lovi pe ea,sunt sit ipotetice dar posibile eu am mai fost talharit si lovit si nu am putut riposta folosind forta fizica.Multumesc pentru eventualele lamuriri.
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 11:00, 14 Noiembrie 2011
pana la momentul la care asa zisul agresor se va antrena in a va aplica o vatamare corporala sau isi va pregati un eventual atac, nu va aflati in legitima aparare, trebuie ca faptul sa aibe si o legatura de cauzalitate de tip cauza efect...
ex: i-ati aplicat cu un astfel de spray substante in ochi datorita faptului ca acesta se napustise cu un cutit aspupra ''prietenei'' dv. de aici rezulta intentia directa de a o agresa (injunghia) element care s-a consumat sau nu; in acest caz exista legitima aparare...
NU puteti utiliza spray-ul doar pentru simplul motiv ca cineva va ''agreseaza'' verbal sa spunem, insa nu a trecut si la un eventual atac, care poate constitui elementele constitutive ale unei agresiuni (sa-i spunem de vatamare corporala -spre ex...)
:)
Il puteti folosi numai in situatia in care sunteti atacat sau daca cineva se intreapta spre dvs cu intentia de a va ataca. Intentia trebuie sa fie clara, atacul iminent, daca doar vi se pare ca are o atitudine amenintatoare atunci riscati sa fiti acuzat pt una dintre intratiunile de lovire.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
ContSters178374, utilizator
In acest caz, cred ca marea comunitate de avocati/procurori/magistrati/mediatori etc. are o problema. Si ar trebui sa faca tot posibilul sa modifice legea, care este proasta, ca majoritatea legilor romanesti. Pentru ca, daca in cazul Codului rutier, intentia unui pieton de a traversa este lege pentru conducatorul auto, care Trebuie sa-i dea prioritate, si in cazul acesta, al existentei intentiei cuiva de a ataca pe altcineva, asa cum o percepe cel care se afla in defensiva, ar trebui perceputa tot ca Prioritate, si cel ce presupune ca va fi atacat sa poata folosi spray-ul. Pentru ca, in general, persoana care-si cumpara asa ceva pentru autoaparare il cumpara pentru ca se simte amenintata. Iar faza cu intentia nu prea sta in picioare cand esti singur pe strada, dar chiar si printre romani /va rog sa remarcati, am spus romani, nu oameni, eu am asistat la o scena incredibila in Bucuresti cand nimeni nu a sarit in ajutorul unei persoane atacate de un individ/ si cand realizezi ca nu te va ajuta nimeni. Si atunci apelezi la spray, nu mai astepti Intentia atacatorului, pentru ca atunci cu siguranta ca va fi fff tarziu!!!
De acord cu raspunsul anterior.
Pentru a avea eficienta un astfel de sistem de aparare ar trebui ca cel ce-l foloseste sa aiba un tip total de raspuns semnificativ mai mic decat o secunda, ceea ce nu este posibil pentru cineva lipsit de antrenament.
Intr-adevar ar trebui sa existe niste completari/modificari ale legilor actuale.
Cu legile curente, cel mai bine e ca tu sa nu ai in posesie absolut nimic, iar atacatorul sa aiba ceva. Atunci totul e cat de legal se poate din p.d.v. al apararii, dar in acelasi timp este mult mai dificil de contracarat un atacator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala-spray paralizant ZeosSupreme ZeosSupreme Am deschis aceasta discutie referitoare la un caz din presa: ... (vezi toată discuția)
Sprayul paralizant sau cu piper. Sonji Sonji Oricine poate detine un spray paralizant/piper? sau trebuie indeplinite anumite conditii?? Se foloseste in caz de autoaparare.Dar sunt folosite de multi ... (vezi toată discuția)
Spray lacrimogen folosit pentru autoaparare aanna aanna Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este legala folosirea spray-ului lacrimogen de o persoana fizica cu scopul de a se autoapara. Ce se intampla daca ... (vezi toată discuția)