avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate acceptarea tacita a succesiunii dupa trecerea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate acceptarea tacita a succesiunii dupa trecerea termenului de 6 luni ?

Am citit in Tratatul de drept succesoral al dr. F. Deak la pag.413-423 ca nu constiuie acceptarea tacita a succesiunii: " PLATA CHELTUIELILOR DE INMORMANTARE SI A DATORIILOR DIN ULTIMA BOALA A DEFUNCTULUI SAU A MICILOR DATORII ALE DEFUNCTULUI, EFECTUATE DIN CONSIDERENTE DE MORALA, DE RESPECT FATA DE MEMORIA LUI, DE PIETATE..." .
Se poate considera deci ca o matusa a mea nu acceptat succesiunea daca nu a mai dat prin localitatea de domiciliu a bunicii de 18 ani, iar eu si tatal meu am platit impozitul la casa bunicii in tot acest timp (casa flata in localitatea mea de domiciliu), impozitul pe terenul aflat intr-o cumuna din acelasi judet in care a locuit bunica si tatal meu, respectiv locuiesc si eu?

Sau deoarece sunt mostenitori descendenti (sezinari) se pot prezenta in urma citatiei la notar ?
Cel mai recent răspuns: ContSters48919 , utilizator 18:40, 29 Septembrie 2008
Ceea ce se poate, după trecerea celor 6 luni, este doar constatarea acceptării tacite, respectiv constatarea că actele sau faptele care au valoare de acceptare tacită au fost săvîrşite înainte de împlinirea termenului de opţiune succesorală.

Mai există şi posibilitatea ca succesiunea să fi fost acceptată expres, lucru pe care îl veţi şti abia la dezbaterea succesiunii, cînd acea mătuşă va putea prezenta actul care atestă acceptarea.

Faptul că nu a trecut prin localitate şi că nu a contribuit la plata impozitelor nu are nicio relevanţă. Acceptarea succesiunii (dacă ea s-a exercitat în termen) şi exercitarea dreptului de sezină sunt chestiuni diferite. În ideea în care poate dovedi acceptarea, plata impozitelor vă conferă doar un drept de creanţă, supus şi el prescripţiei extinctive.

Liviu S.Bordaş

din cate inteleg matusa se poate duce la nortar si antedata o acceptare a succesiunii, ceaa ce nu m-ar mira deloc ca s-ar putea face.

Iar daca plata impozitelor si a celorlate cheltuieli eferente casei adica lumina etc, nu are relevanta inseamna ca am procedat bine platind doar jumatate din .......:)):)):)), cealalta jumatate urmand sa o plateasca.........(cu majorarile aferente neplatei la timpB-)B-))
"plata impozitelor vă conferă doar un drept de creanţă, supus şi el prescripţiei extinctive."


Termenul general de prescripţie extinctivă este de 3 ani, pentru drepturile de creanţă - din dictionarul wikipedia
Rezulta deci ca daca nu platesc 3 ani impozitul pe cladire si teren statului, intrucat este un drept de creanta acesta se prescrie - plata impozitului adica :)):)):)):)):O:O

vaiacondios a scris:

din cate inteleg matusa se poate duce la nortar si antedata o acceptare a succesiunii, ceaa ce nu m-ar mira deloc ca s-ar putea face.



Nu ştiu de unde aţi înţeles aşa ceva.
Mă îndoiesc de o asemenea posibilitate. Nu cred că va găsi un notar care să procedeze la un asemenea fals.
Vă rog să nu-mi răstălmăciţi afirmaţiile.

Liviu S.Bordaş
vaiacondios a scris:

"plata impozitelor vă conferă doar un drept de creanţă, supus şi el prescripţiei extinctive."


si cu plata impozitelor cum ramane ? s-a prescris? ca le-am platit incepand cu anul 1990, deci cu 5 ani inaintea decesului, intrucat bunica nu mai locuia la acea adresa, desi domiciliul nu i-a fost schimbat pe buletin ?

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa facem? DanyD DanyD Buna ziua, Eu si sora mea, acum 20 de ani in urma am fost abandonati de mama noastra, aceasta plecand in Turcia si intemeindu-si acolo alta familie. Acum ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral xcoder xcoder As dori un sfat/lamurire in legatura cu o succesiune/partaj succesoral. Bunicii mei au decedat acum 1 respectiv 2 ani. Mai intai bunicul in 2007(ianuarie) ... (vezi toată discuția)