avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce trebuie sa facem?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce trebuie sa facem?

Buna ziua,

Eu si sora mea, acum 20 de ani in urma am fost abandonati de mama noastra, aceasta plecand in Turcia si intemeindu-si acolo alta familie.
Acum cativa ani bunica noastra - mama mamei noastre - a decedat, noi ramanand in apartament.
Ne trezim acum cu avocatul mamei noastre ca a facut o actiune de anulare act mostenitor (am inteles ca cineva ii falsificase titlul de mostenitor) si ca vrea sa ne scoata din casa.
Intrebarea mea : noi, ca si copii ai mamei, deci nepotii bunicii care a decedat, nu avem niciun cuvant de spus la aceasta mostenire? Pai mama, ne va scoate di casa si va vinde, nelasandu-ne noua nimic!
Ce ar trebui sa facem?

Va multumim!
Nu ne-aţi spus dacă mama dumneavoastră (sau dumneavoastră, în calitate de nepoate ale defunctei) a/aţi obţinut un certificat de moştenitor. Faptul că aţi rămas în apartament nu are nicio importanţă, dacă mama dumneavoastră a acceptat succesiunea.

Nu ne-aţi precizat ce este acel titlu de moştenitor pentru care mama a solicitat anularea. În favoarea cui a fost emis?

Reveniţi cu amănuntele solicitate.

Liviu S.Bordaş
Am primit o citatie la apartamentul in care locuim, citatie emisa pe numele mamei noastre, in care era trecut un termen de judecata in luna octombrie a acestui an, pentru "anulare act certificat mostenitor", actiune in contradicotiu cu o persoana pe care noi nu o cunoastem. probabil ca s-a judecat actiunea si mama a castigat, atat timp cat avocatul a trecut pe la noi pe la apartament si ne-a spus sa ne strangem lucrurile deoarece in cateva zile trebuie sa parasim apartamentul.
Am mai citit pe net si am inteles ca pentru a ne scoate din apartament mai este nevoie de o actiune in evacuare, sau ceva in sensul acesta.

Acea actiune de anulare certificat mostenitor, s-a judecat in doua termene, si doar la instanta Judecatoriei, de unde deduc ca este supusa unor cai de atac.
Noi nu am fost citate.

Mama nu a mai fost in tara de 20 de ani. Certificatul de deces al bunicii , cel in original este la noi.
Noi ce am mai putea face ? Nu avem niciun drept la acest apartament?

Am uitat sa precizez ca, noi si tatal nostru care ne-a crescut, ne-am ocupat de bunica cat a trait, apoi cand a decedat, ne-am ocupat de inmormantare. Dupa decesul bunicii, pentru ca apartamentul nu mai arata f bine, am facut diverse amenajari, in sensul acesta avand chitante.
Cand a cumparat bunica apartamentul de la DAFIS, tatal nostru a dat banii pentru aceasta. Impozitul pe apartament este platit tot de noi.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
ContSters20980, utilizator
Dacă aţi fost citate, de ce nu v-aţi prezentat? De unde să ştiţi ce se întîmplă, cum să vă apăraţi drepturile, dacă nici măcar nu v-aţi interesat ce se petrece la acel proces?

Vă sfătuiesc să depuneţi o cerere de intervenţie în interes propriu în acel proces (dacă a avut termen în octombrie, nu cred că e tîrziu) şi să invocaţi acceptarea tacită a moştenirii după bunica, să cereţi mamei să dovedească acceptarea succesiunii, să solicitaţi şi dumneavoastră anularea titlului de moştenitor emis pe numele persoanei împotriva căreia s-a îndreptat mama dumneavoastră în acţiunea în anulare.

Pasivitatea s-ar putea să vă coste.

Presupun că cineva s-a folosit de un testament fals pentru a obţine un certificat de moştenitor, şi împotriva acelui act s-a îndreptat mama dumneavoastră.

Faptul că mama nu a mai fost în ţară de 20 de ani mă îndreptăţeşte să afirm că nu putea accepta succesiunea decît în mod expres, că nu a săvîrşit acte de acceptare tacită. S-ar putea să-i paralizaţi astfel pretenţiile la succesiune invocînd lipsa acceptării în termen.

Repet, nu staţi în aşteptare. Angajaţi un avocat. Ceea ce veţi cheltui cu acesta reprezintă doar firimituri din ceea ce aţi putea pierde.

Liviu S.Bordaş

Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
themis, utilizator
themis a scris:

Dacă aţi fost citate, de ce nu v-aţi prezentat? De unde să ştiţi ce se întîmplă, cum să vă apăraţi drepturile, dacă nici măcar nu v-aţi interesat ce se petrece la acel proces?


Nu stimate Domnule Liviu Bordas, nu am fost citate!
Citatia era pe numele mamei, in contradictoriu cu o persoana necunoscuta noua!
Am accesat site-ul MJ, portalul instantelor de judecata unde am aflat ca s-a facut o cerere de preschimbare a termenului din noiembrie pentru10 octombrie. Tot acolo am vazut si ca actiunea mamei a fost admisa.
Ce ne ramane de facut acum? Sa face recurs ? Dar daca in primul proces noi nu am fost citate, putem uza de aceasta cale? Avem calitate sa face aceasta si sa stam in proces?

Inteleg ca si noi suntem mostenitoare dupa bunica pentru acest aparyament? Deci avem si noi drept de mostenire?

Va multumim foarte mult.
Dacă aţi fi urmărit procesul, puteaţi interveni în nume propriu. Dacă instanţa s-a pronunţat, intervenţia în căile de atac nu mai este posibilă.

Mă întrebaţi dacă aveţi dreptul la moştenirea după bunica. Da, dacă mama nu a acceptat în termen succesiunea şi dacă folosirea de către dumneavoastră a bunurilor din succesiune, plata impozitelor, investiţiile făcute în acesta după moartea bunicii vor fi privite de instanţă ca acte de acceptare tacită.

Separat de acest proces aflat pe rol, puteţi introduce o acţiune în petiţie de ereditate, îndreptîndu-vă împotriva mamei dumneavoastră, cerînd să se constate acceptarea de către dumneavoastră a succesiunii şi neacceptarea succesiunii de către mama dumneavoastră. Hotărîrea pe care o va da instanţa în procesul aflat pe rol nu are autoritate de lucru judecat faţă de dumneavoastră, deci puteţi începe un alt proces. ªansa de a cîştiga ţine de faptul dacă mama dumneavoastră poate dovedi acceptarea succesiunii. Deşi înclin să cred că instanţa pe rolul căreia se află procesul i-a cerut acest lucru. Dar, mai e o şansă. Instanţele nu sunt nici ele infailibile.

Alte discuții în legătură

Se poate acceptarea tacita a succesiunii dupa trecerea termenului de 6 luni ? ContSters48919 ContSters48919 Am citit in Tratatul de drept succesoral al dr. F. Deak la pag.413-423 ca nu constiuie acceptarea tacita a succesiunii: " PLATA CHELTUIELILOR DE INMORMANTARE ... (vezi toată discuția)
Situatie destul de incurcata la care solicit ajutor. ContSters68209 ContSters68209 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema: Bunicii mei au avut act de proprietate asupra apartamentului in care locuiesc ( cumparat in rate de la ICRAL - ... (vezi toată discuția)
Acceptarea mostenirii sebi_2102 sebi_2102 Am doua intrebari - 1.Mama a decedat intr-un accident rutier in urma cu 7 luni. Suntem 4 mostenitori - 3 frati plus tatal. Nu am deschis succesiunea in ... (vezi toată discuția)