avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptarea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptarea mostenirii

Am doua intrebari - 1.Mama a decedat intr-un accident rutier in urma cu 7 luni. Suntem 4 mostenitori - 3 frati plus tatal. Nu am deschis succesiunea in termenul de prescriptie de 6 luni - motivul fiind ca tatal meu s-a aflat prin spitale pentru operatii, recuperari. Cum putem proceda pentru a accepta cu totii mostenirea acum? Ce fel de probleme rezulta din neacceptarea in termen de 6 luni de la data decesului?
2. Tata are drepturi asupra bunurilor imobile mostenite de mama de la tatal ei, decedat, si donate de mama ei, care traieste?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:57, 5 Ianuarie 2009
Buna seara,

acceptarea succesiunii se face fie expres fie tacit. simplul fapt ca dvs., impreuna cu ceilalti mebri ai familiei ati folosit bunurile ca si cum ati fi proprietarii acestora, valoreaza acceptarea succesiunii.
Nu trebuie sa va faceti griji in privinta tatalui dvs.Ccata vreme afost in spitale cu probleme de sanatate atunci domnia sa poate fi repus in termenul de acceptare. Mai mult, astfel de probleme apar doar dava dvs. mostenitorii nu va intelegeti. daca va veti prezenta la notar si veti vere deschiderea succesiunii indicand pe toti mostenitorii, inclusiv tatal, nu vor fi probleme.
Tatal dvs. mosteneste impreuna cu dvs. si ceilalti, toate bunurile lasate de mama.
Cu stima,
av. Boncu
1. În principiu, neacceptarea moştenirii în termen de 6 luni de la deces are drept consecinţă decăderea din dreptul de a moşteni. Succesibilul care nu a acceptat succesiunea este considerat străin de succesiune.

Acceptarea poate fi însă nu doar expresă (prin înscris), ci şi tacită (prin acte sau fapte de acceptare, cum ar fi luarea în stăpînire a bunurilor succesiunii. În practică, dacă moştenitorii nu îşi contestă dreptul de moştenire şi nu invocă neacceptarea în termen, notarul va lua ca atare declaraţiile privind acceptarea tacită.

Probleme s-ar putea ridica doar dacă moştenitorii subsecvenţi ar accepta expres succesiunea în termen şi apoi ar invoca neacceptarea de către descendenţi şi soţul supravieţuitor, cu scopul de a culege ei succesiunea. Oricum, puteţi invoca acceptarea tacită, iar pentru tatăl dumneavoastră se poate cere repunerea în termen. Nu cred însă că va fi cazul.

2. Soţul supravieţuitor are dreptul de a moşteni 1/4 (dacă vine în concurs cu descendenţii) din toate bunurile soţului decedat. Deci, şi din bunurile pe care acesta din urmă le-a dobîndit cu titlu de moştenire sau donaţie.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rada78 rada78 Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la urmatoarea problema: tatal meu a fost casatorit de 3 ori iar primele 2 casnicii au rezultate 2 fete; in ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)
Succesiune prescrisa emitoma emitoma Ce se intampla spre exemplu daca sotia supravietuitoare ,ca unic mostenitor de drept ,nu deschide si deci nu accepta succesiunea in termenul de 6 luni ? Cui ii ... (vezi toată discuția)