avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral

As dori un sfat/lamurire in legatura cu o succesiune/partaj succesoral.

Bunicii mei au decedat acum 1 respectiv 2 ani. Mai intai bunicul in 2007(ianuarie) apoi bunica in 2008 (ianuarie).

Bunicii au avut doi copii, mama mea, respectiv o sora ... matusa mea. Mama impreuna cu tatal meu au locuit in aceeasi casa cu bunicii de la casatorie (30 ani) iar sora s-a casatorit (inaintea mamei si locuieste de atunci in alt oras).

Ne-am hotarat sa facem succesiunea, fiind convinsi ca sora mamei(matusa mea) nu o sa aiba pretentii deoarece nu au locuit si nu au practic nici o legatura cu casa in care stateau bunicii, respectiv parintii mei.

Insa surpriza .. matusa vrea jumate/jumate din tot ce au avut bunicii mei.

Ma puteti ajuta cu un sfat ? Conteaza faptul ca parintii mei au locuit cu bunicii ? Ca aproape tot ce este acum in acea curte este construit de parintii mei ? Ca parintii mei au suportat toate cheltuielile de inmormantare pt bunici, ca toate impozitele si taxele de cand nu mai sunt bunicii au fost platite de parintii mei ?.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Eventual pot raspunde si la alte intrebari care ar conta in aceasta problema in cazul in care nu am detaliat suficient.

Problema nu este ca ca matusa are pretentii, ci ca pretentiile ei se ridica la "jumate/jumate", ceea ce ... cel putin moral nu este corect, din pacate.

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
xcoder, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:10, 20 Octombrie 2008
Sora mamei dumneavoastră este îndreptăţită să-şi ceară partea de moştenire. Indiferent de situaţia de fapt prezentată.

Ceea ce se poate discuta este dreptul de creanţă al mamei dumneavoastră asupra moştenirii, respectiv valoarea pe care moştenirea i-o datorează pentru investiţiile făcute în privinţa averii bunicilor. Această valoare va fi scăzută din masa succesorală care urmează a fi împărţită între moştenitori.

Cereţi mătuşii să facă dovada acceptării în termen a succesiunii. Poate că nici nu are cum să dovedească acceptarea, şi atunci vă frămîntaţi fără rost.

Solicitaţi concursul unui avocat. Chiar dacă pare o cheltuială de moment, vă poate scuti de pierderi ulterioare.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - succesiune simao simao Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o opinie pentu speta de mai jos. Ma intereseaza cum se va impartii masa succesorala a bunicii mele in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Mostenire tirzie?? petean petean mama mea a avut un frate care a decedat in anul1999 iar dupa cateva luni s-a stiins si sotia nu au avut mostenitori (copii) in anul2001 am ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme Nico brad Nico brad Bună ziua as dori niște răspunsuri la niște întrebări. După o persoana decedata de 16 dacă se face succesiune cit se plătește. Este vb despre casa ... (vezi toată discuția)