avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce este medierea?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce este medierea?

Eu tot nu inteleg ce este de fapt medirea aceasta??? De ce ar trebui sa mergem la un mediator cu o problema si nu la un avocat? Ce avantaje sunt si ce "puteri" are acest mediator?
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Iulian81, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mediator_Bucuresti , utilizator 18:26, 3 Ianuarie 2012
"Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate". Ce spune aceasta definitie? Mesajul ei este ca, printre multiplele modalitati de solutionare a conflictelor are si medierea un loc. Asa o vede legea actuala. Conform ei, medierea inseamna solutionarea unui conflict pe cale amiabila , amintindu-se ca este o procedura facultativa. Cu alte cuvinte, incerci medierea doar daca vrei."
Diferentele sunt multe intre avocat si mediator, in SUA se prefera medierea decat judecata...rolul mediatorului este sa asculte, FARA SA INTERVINA intre cele doua parti si sa gaseasca mijloace amiabile de rezolvare a conflictului.
Din pacate, medierea nu este la fel de cunoscuta la noi in tara INCA, avantajele sunt si din puct de vedere al sumelor cerute, care in cazul mediatorilor sunt mult mai mici...pe langa acestea daca se ajunge la o intelege amiabila printr-un mediator , asta inseamna ca nu mai ajungeti la judecata...adica nu mai platiti taxele de timbru, timbru judiciar, ce s amai spun de onorariul avocatului...de obicei mediatorii se platesc pe ora...fiind o suma modica care se negociaza cu mediatorul in functie de problema care trebuie sa fie solutionata.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Adorjan Ramona, Consilier juridic
Medierea este o modalitate de solutionare a conflictelor si disputelor pe cale amiabila care prezinta numeroase avantaje, dintre care as enumera: este o cale mult mai rapida si sigura, eficienta, costurile sunt mici comparativ cu alte procedee, sedintele de mediere se pot stabili si dupa masa respectiv sambata si duminica, nu sunt publice, etc.
Legea 192/2006 modificata iti da mai multe detalii!
Un avocat care nu aduce macar vorba de mediere, negociere, discutii cu cealalta parte e de evitat. Asta asa, ca sa intelegeti ca mediatorul si avocatul au, fiecare, rolul lor.

O intelegere negociata, mediata si proasta e perceputa mai bine de parti decat o decizia justa, corecta in instanta. Consumul de bani, timp si emotional e mult redus iar respectarea unei astfel de intelegeri se face mai degraba de bunavoie.
De aia e bun un mediator, macar ca informare.
Si acum stimata colega AVLIL te rog sa traduci ce ai vrut sa spui mai sus.

Alte discuții în legătură

Definitie mediator ContSters244653 ContSters244653 Poate sa-mi explice cineva ce inseamna mai concret mediator? (vezi toată discuția)
Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)
Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)