avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce este medierea?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce este medierea?

Eu tot nu inteleg ce este de fapt medirea aceasta??? De ce ar trebui sa mergem la un mediator cu o problema si nu la un avocat? Ce avantaje sunt si ce "puteri" are acest mediator?
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Iulian81, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mediator_Bucuresti , utilizator 18:26, 3 Ianuarie 2012
:D
Ziceam ca e redus consumul de bani etc. intr-o intelegere mediata si ca ea se respecta mai degraba decat una impusa de o instanta.
Sau era alta parte unde am fost neclara?


Medierea este o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, având liberul consimţământ al părţilor, cu ajutorul unei persoane specializate numită mediator, care are obligaţiile stabilite prin lege :
-de a fi neutră,
-de a fi imparţială şi
-de a respecta principiul confidenţialităţii asupra celor discutate în timpul medierii pe care o coordonează.



Principalele beneficii ale soluţionãrii prin mediere a disputelor in care sunteţi implicat:

- puteţi ÎNCHEIA un proces aflat pe rolul unei instanţe judecătoreşti, într-un timp scurt, sau puteţi EVITA un proces judiciar

- hotãrârea judecătoreasca rezultată în urma unui acord de mediere constituie TITLU EXECUTORIU, asigurându-se astfel posibilitatea executãrii silite rapide în cazul în care una din pãrţi nu-şi respectã obligaţiile asumate prin acordul de mediere

- COSTURI SCÃZUTE pentru soluţionarea disputelor în care sunteţi implicat;

- TAXA DE TIMBRU SE RECUPEREAZÃ la cererea scrisã a părţilor, în cazul în care acestea ajung la semnarea unui acord de mediere (conf. art. 63, alin. 2 din Legea 192/2006);

- SE SCURTEAZÃ SEMNIFICATIV TIMPUL DE SOLUŢIONARE a conflictelor sau litigiilor în care sunteţi implicat ca persoană fizică sau ca firmã;

- SE ASIGURÃ CONFIDENŢIALITATEA AFACERILOR DVS.;

- SE POT RESTABILI RELAŢII (un aspect foarte important în conflictele familiale, de muncă etc.);

- SE POATE PÃSTRA PARTENERUL DE AFACERI (un aspect foarte important în domeniul comercial!)

- SOLUŢIA este una rapidã şi întotdeauna conformã cu voinţa pãrţilor (de tipul CªTIG/CªTIG).

Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Mihaela Craciun, utilizator
Medierea se finalizeaza, daca nu este esuata, prin incheierea unui "Acord de mediere". Acesta reprezinta vointa partilor. Trecand peste beneficii precum economisire de timp, bani, nervi, partile nu mai sunt nemultumite de modul de solutionare al litigiului intrucat Acordul de mediere reprezinta vointa lor, spre deosebire de hotararea judecatoareasca de care una sau alta dintre parti, daca nu chiar amandoua sunt nemultumite.
O sedinta de mediere dureaza 2 ore. Depinde numai de parti daca ele ajung la un Acord pe parcursul sedintei de mediere sau daca mai sunt necesare si alte sedinte. Daca hotarati ca doriti sa ajungeti in instanta aveti de asteptat cativa ani pana se epuizeaza instantele de:fond, apel si recurs (presupunem ca treceti prin toate) pentru a obtine o hotarare definitiva.

.....si inca ceva foarte important....pe intregul parcurs al procedurii de mediere puteti fi asistat de avocat sau de alte persoane care pot face acte de dispozitie in conditiile legii.

Se poate apela la Mediere in cauze: civile, penale, comerciale, dreptul muncii, dreptul familiei, protectia consumatorului, recuperari creante, etc
Ca sa intelegem ce este medierea trebuie sa plecam de la premisa ca de mediere au nevoie doua parti aflate in conflict.
Interventia intr-un conflict fie el intre doua persoane, institutii, state, sau oricare alte doua entitati se poate face numai in trei feluri: Pe baza de forta ( ex interventia politiei intr-un conflict stradal) pe baza de drepturi, ( sistemul clasic in care drepturile sunt reglementate de legi) si, pe baza de interese , sistemul la care voi face referire in continuare pentru ca pe acest sistem se bazeaza medierea.
Asadar, medierea este o modalitate de interventie intr-un conflict a unei persoane instruite in acest sens folosind nu forta si nici legea in mod special ci interesele acelor doua persoane aflate in conflict, bineinteles neiesind din limitele pe care legea le prevede.
De ce ar prefera cineva medierea?
In primul rand pentru ca dintr-un proces de mediere nu iesi niciodata in pierdere. Dar nu asta as vrea sa fie principalul motiv. Cred ca ar trebui sa preferam medierea pentru ca nimeni, dar absolut nimeni pe lumea asta nu poate hotara in locul nostru. In mediere noi suntem cei care facem alegerea finala. Noi, partile implicate in conflict, apoi in procesul de mediere stim mai bine decat oricine ce este bine si ce este rau pentru noi. Pentru ca fiecare om are o suma de experiente si informatii care il definesc si in baza carora face alegeri in viata. Iar cum nimeni nu stie nici ce este in mintea si nici in sufletul nostru nimeni nu poate alege asa cum am alege noi. Prin mediere eu sunt cel care aleg.
Sigur ca mediatorul trebuie sa tina sub control procesul de asa fel incat solutia finala sa fie una care sa nu contravina legii. Dar, sa hotarasca o lege facuta de niste necunoscuti pentru viata mea, pentru banii mei, pentru viitorul sau pentru copilul meu parca nu mai este de preferat atunci cand, prin mediere, am sansa sa fiu eu cel care sa aleg.
De foarte multe ori solutiile finale pe care legea ofera nu sunt multumitoare pentru niciuna din parti. Pentru ca oricat de perfecta ar fi legea nu poate acoperi dorintele fiecarui om care este unic in felul sau, cu sperante si dorinte cu valori proprii mostenite sau cultivate de-a lugul vietii si intotdeauna diferite de ale celorlalti. Suntem unici, suntem speciali si ne dorim solutii speciale pentru problemele noastre. Iar aceste solutii le putem obtine numai prin mediere.
Inainte de a merge la instanta de judecata consulta un mediator. Informare este gratuita comform legii din Romania asa ca nu ai nimic de pierdut !

Mediator: Pepi Mustateanu

Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitie mediator ContSters244653 ContSters244653 Poate sa-mi explice cineva ce inseamna mai concret mediator? (vezi toată discuția)
Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)
Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)