avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere. Este legala si constitutionala...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere. Este legala si constitutionala...

Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri judiciare prin instanta sau pe cale amiabila prin intermediul medieri de catre un mediator agreat de banca?
In conditiile date care dintre principiile fundamentale ale medieri se respecta?

Asa cum este definita de Legea nr.192/2006 respectiv de Legea 370/2009 Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.”
Asa cum rezulta si din definirea ei principiile medieri sunt:
- principiul autonomiei partilor definit de uni si ca principiul voluntaritati conform caruia partile sunt libere sa decida daca accepta sau nu procesul de mediere si acordul rezultat
- Principiul egalitatii - egalitatea in drepturi
- Principiul confidentialitatii: principiu care garanteaza confidentialitatea informatiilor primite de mediator de la partile in disputa
- Principiul impartialitati - mediatorul nu este partinitor fata de alti
- Principiul neutralitati - mediatorul nu are legatura cu partile











Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 12:19, 26 Ianuarie 2010
intr-un fel as zice ca v-ati raspuns singur, insirand principiile. faptul ca e agreat de banca nu inseamna si ca e numit de banca, nu?
consider ca procedura medierii "conflictelor juridice" are foarte multe avantaje. in primul rind descongestionarea instantelor de numarul enorm de dosare care s-ar rezolva mult mai usor in fata mediatorului. in al doilea rind costurile scazute in sarcina partilor pentru rezolvarea problemei in disputa. in al treilea rind timpul scazut de rezolvare a problemei. in alta ordine de idei, in fata mediatorului amplaoarea "oprobiului public" legat de institutia divortului, partajului, etc, ar avea o mai mica amplaoare decit in sala de judecata prin prisma unui numar minim de participanti. si avantajele ar putea continua. problema este ca partile ce doresc sa-si rezolve o anumita problema sa-si aleaga singure mediatorul. agrearea unui anumit mediator lasa loc de multe suspiciuni, impartialitatea acestuia......
Daca vreau sa incasez niste bani de la o discoteca in mod legal,

datorita noptilor nedormite de luni si luni de zile,

discoteca e langa aprtmanetul meu

credeti ca mediatorul e un loc bun, ca sa primesc despagubirea, banii in mod legal?

adica nu doar asa ti-am dat niste bani in mana si dupa aia zic ca ...m-ai amenintat cu banii aia...daca nu ii primesc...te amenint, cu toate ca nu am de gand sa amenint pe nimeni... se pot baga niste vorbe in gura:) dar...ia uite ce poate sa iasa...numai din luatul de bani fara temei legal....

deci prin mediator pot incasa bani legal sau nu?
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
ContSters83715, utilizator
@slaurentiu Dvs v-ati adresa voluntar unui specialist pe care nu il agreati? De exemplu unui stomatolog care va inspira groaza sau aveti unele amintiri neplacute in legatura cu acesta. Cat priveste constitutionalitatea oare exixta vreun motiv ca banca creditoare sa fie obligata sa poarte o procedura amiabila , voluntara si extrajudiciara in fata unei entitati in care nu ar avea incredere.
@macovei2000 firesc ca ve-ti putea sa incasati acesti bani poate cu mai putin efort decat in instanta cu conditia ca si patronii discotecii sa fie de acord cu nevoile dvs de liniste si sa accepte medierea cu dvs pe tema aceasta.
banii incasati ca despagubiri prin mediator/in instanta

se declara sau impoziteaza in vreun fel?

atunci cand castigi un proces/o mediere?

Alte discuții în legătură

Schimbarea mediatorului si neprezentarea in urma invitatiei v51 v51 Buna Ziua! se poate schimba mediatorul din motive obiective?,Ce se intimpla prin neprezentarea la mediator?, Cum se poate introduce cerere chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere neacceptat de notar marianpelicanul32 marianpelicanul32 am facut medierea saptamana asta si la notariat mi a spus ca nu e legala. este posibil?#-o (vezi toată discuția)
Presedintele romaniei despre mediere Zane Zane ,Fragment din discursul Presedintelui Traian Basescu,la Congresul Avocatilor. ,Pentru degrevarea activităţii instanţelor de judecată avocatului îi ... (vezi toată discuția)