avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere. Este legala si constitutionala...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere. Este legala si constitutionala...

Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri judiciare prin instanta sau pe cale amiabila prin intermediul medieri de catre un mediator agreat de banca?
In conditiile date care dintre principiile fundamentale ale medieri se respecta?

Asa cum este definita de Legea nr.192/2006 respectiv de Legea 370/2009 Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.”
Asa cum rezulta si din definirea ei principiile medieri sunt:
- principiul autonomiei partilor definit de uni si ca principiul voluntaritati conform caruia partile sunt libere sa decida daca accepta sau nu procesul de mediere si acordul rezultat
- Principiul egalitatii - egalitatea in drepturi
- Principiul confidentialitatii: principiu care garanteaza confidentialitatea informatiilor primite de mediator de la partile in disputa
- Principiul impartialitati - mediatorul nu este partinitor fata de alti
- Principiul neutralitati - mediatorul nu are legatura cu partile











Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 12:19, 26 Ianuarie 2010
Este legala si constitutionala medierea. In cazul in care se doreste un mediator agreat de banca se poate recurge la comediere, fiecare parte numind cate un mediator.
Inserarea in diferite contracte a unor asemenea clauze sunt abuzive. Mediatorul trebuie sa fie neutru, impartial ...... Din moment ce este angajatul banci el nu poate fi impartial si neutru intrucat banca il plateste si atunci va face totul in interesul banci, a celui care-l plateste. Nu?
Intradevar colega, distinsa doamna Popa Elena a punctat bine. In cazul in care banca doreste a media conflictul prin intermediul unui mediator agreat de acesta va recomand comedierea ceeea ce inseamna ca si partea adversa recurge/aduce un mediator iar medierea (solutionarea conflictului) se va face in prezenta ambilor mediatori sau partea adversa este bine a fi asistata de un avocat.
Raspunzand domnului Macovei da se poate media si conflictul supus atentiei noastre. Rezultatul medieri este intotdeauna castig-castig, ce se poate traduce astfel: satisfactia este a ambilor si dvs. ati putea castiga niste bani si si discoteca ar putea functiona pe mai departe cu o intensitate a zgomotului mai redusa.
Medierea este o procedura alternativa de solutionare a conflictelor, la fel ca si arbitrajul. Nici o dispozitie legala nu impiedica partile sa numeasca un mediator pe care il agreeaza (atentie nu un salariat al partilor) iar mediatorii astfel alesi sa numeasca un al treilea mediator (in cazul arbitrajului se numeste un supraarbitru). Medierea poate avea loc indiferent daca exista sau nu clauza contractuala in acest sens, insa, in relatiile comerciale, este de preferat sa existe clauza contractuala de solutionare a litigiilor pe calea medierii, cu mediator unic, agreat de ambele parti sau comediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea mediatorului si neprezentarea in urma invitatiei v51 v51 Buna Ziua! se poate schimba mediatorul din motive obiective?,Ce se intimpla prin neprezentarea la mediator?, Cum se poate introduce cerere chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere neacceptat de notar marianpelicanul32 marianpelicanul32 am facut medierea saptamana asta si la notariat mi a spus ca nu e legala. este posibil?#-o (vezi toată discuția)
Presedintele romaniei despre mediere Zane Zane ,Fragment din discursul Presedintelui Traian Basescu,la Congresul Avocatilor. ,Pentru degrevarea activităţii instanţelor de judecată avocatului îi ... (vezi toată discuția)