avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... recuperare taxa auto logan 2008
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

recuperare taxa auto logan 2008

am un logan nou cumparat in 2008 si pentru care taxa de prima inmatriculare s-a achitat pana in 30 iunie 2008, deci pana la intrarea in vigoare a Ordinului 50 /2008. Pentru acest logan s-a achitat suma de 500 ron ca taxa de prima inmatriculare. Se mai restituie ceva din aceasta taxa? ( asa cum este cu taxa de poluare) Si care este procedura legala? Multumnesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
cristinalauraconst, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 13:19, 26 Noiembrie 2011
Din ce spuneti dvs. dl SMarian, sa inteleg ca mai nou doar autoturismele noi cumparate din tara polueaza aerul pe care-l respiram cu totii?

Daca se recupereaza taxa pentru (mai toate) autoturismele aduse de afara, inseamna ca taxa a fost impusa aiurea pentru ele si alea nu polueaza.

Nu e un caz de discriminare?
Ati inteles gresit domnule MrFlumf! Eu ma refeream la cauzele aflate pe rolul instantelor si nicidecum la capacitatea de a polua sau nu a unor autoturisme. Va recomand sa va informati cu privire la motivele pentru care sunt admise cauzele avand ca obiect taxa de poluare. Este vorba de un articol din Tratatul Uniunii Europene, iar Curtea de Justitie a Uniunii Europene a apreciat faptul ca se incalca prevederile acestuia prin introducerea taxei de poluare in Romania.
Pentru a va inlesni cautarea, reproduc concluzia principala a CJUE care se desprinde din cauza Tatu contra Romaniei, precum si din alte cauze solutionate:

Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru, dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulație, în statul membru menționat, a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeași vechime și aceeași uzură de pe piața națională.


Prin urmare legiuitorul roman a gresit in mod constant inca din anul 2007 pana in prezent in incercarea de a aduce mai multi bani la buget, producand o lege proasta, neconforma, de fapt, contrara dreptului comunitar.
Solutia era simpla si previzibila daca „specialistii” din laboratoarele Guvernului ar fi avut macar decenta sa studieze cu aplecare si responsabilitate modalitatea de instituire a unei astfel de taxe.

Insa, despre oameni capabili sau mai putini capabili nu cred ca are rost sa vorbim!

Eu va doresc succes in orice demers onorabil pe care il veti face!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot evita plata taxei de poluare? lucfelice lucfelice Ce ziceti? as putea cumpara o masina SH din Germania, sa sa o inscriu fara a mai plati prostia asta de taxa de poluare? M-am gandit in felul urmator: sa fac o ... (vezi toată discuția)
Sunt admisibile actiunile de restituire taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau actiunile de inmatriculare fara plata taxei cf. legii 9 / 2012 ? Roland Mindrila Roland Mindrila Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite ... (vezi toată discuția)
Curtea de justiþie a ue: taxa auto instituitã în ianuarie 2012 contravine tratatului de funcþionare al uniunii europene  Lăzăruţiu Lucian Lăzăruţiu Lucian Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost dată în cauzele conexate C-97/13 şi C-214/13, având ca obiect cereri de decizie preliminară ... (vezi toată discuția)