avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... anexa 14 si adeverinta de la registrul agricol
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

anexa 14 si adeverinta de la registrul agricol

Cand se intocmeste anexa 14? Se poate intocmi si daca locuiesti la bloc sau numai pentru cei care locuiesc la casa?
Adeverinta de la registrul agricol tine loc de contract de locuinta?
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 20:43, 15 Noiembrie 2011
Anexa 14 la ce act normativ ?
Daca este vorba de anexa 14/1 ”dispoziții schimbare titular/modificare cuantum/suspendare drept/încetare drept” din HG 50/ 2011, Norme Metodologice la Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aceasta se întocmeste si pentru cei care locuiesc la bloc cat si pentru cei care locuiesc la case.
Adeverinta de la registrul agricol, (certificatul de rol) nu tine loc de contract de locuinta (act de spatiu).
Cu adeverinta de la registrul agricol se poate face dovada adresei de domiciliu. Intr-o versiune anterioara a OUG 97/2005 la lit.d a art.27 respectiva adeverinta era denumita astfel:
documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol, pentru mediul rural.
S-a renuntat apoi la sintagma pentru mediul rural deoarece aceste adeverinte pot fi eliberate si pentru mediul urban. Mai ales in cazul oraselor recent infiintate, se lucreaza mai usor cu aceste adeverinte. Este modelul de adeverinta pe care l-a trimis DEPABD in teritoriu pentru a se asigura eliberarea unui model unic de document de catre toate primariile. Sincera sa fiu as incerca si eu sa cer o adeverinta de la primaria din oras sa vad ce raspuns primesc sunt multe persoane care nu au actele in regula si as mai scuti din verificari.
Anexa 14 se poate intocmi si in cazul in care se solicita eliberarea unui act de identitate la o adresa din mediul rural si la o adresa de domiciliu din mediul urban, si daca locuiesti la bloc si daca locuiesti la casa.
Sunt multe situatii in practica in care se foloseste aceasta anexa. Dar dupa ultimele informatii primite de la Bucuresti sunt putin incurcata... Inainte, daca un copil care a implinit 18 ani solicita eliberarea unui nou act de identitate ca urmare a expirarii celui anterior si prezenta doar actul de casa in original, fara a avea consimtamantul unuia dintre proprietari(care sunt parintii sai), completam anexa 14, o trimiteam la politistul de ordine publica pentru verificari si daca mi se confirma ca persoana locuieste efectiv acolo ii faceam carte de identitate. Acum dupa ultimele spete prezentate de DEPABD rezulta ca nu poti sa faci nimic fara consimtamantul titularului spatiului de locuit. Asa ca ori da declaratie de primire in spatiu unul dintre parinti, ori ii faci copilului CIP. Bine-nteles tot la adresa din contract. Nu e o tampenie? Nu spune nicaieri in lege ca trebuie sa faci dovada adresei de domiciliu simultan, cu toate documentele prevazute la art. 28 din OUG 97/2005 republicata. Punem lumea pe drumuri degeaba, de multe ori persoanele care trebuie sa dea declaratia de primire in spatiu sunt in strainatate, uneori nu au posibilitati sa cheltuie bani pt. asa ceva, e aiurea...
Putem sa scriem mult pe aceasta tema, in practica sunt foarte multe situatii cand se foloseste aceasta anexa.
Multumesc mult de tot bep. Nici nu sti cat de hapy sunt ca existi. La noi se refuza practicarea anexei 14 pentru cei de la bloc#-o. Se foloseste doar pentru cei de la casa. De parca unul e de-o pruna iar altul e de doua prune ca in piesa de teatru.
In privinta adeverinta de la registrul agricol, daca in adeverinta scrie ca la pozitia respectiva figureaza proprietarul si inca 3-4 persoane printre care si cel care solicita CI, se mai solicita acordul proprietarului sau se elibereaza CI doar pe baza faptului ca persoana figureaza inscrisa in registrul agricol? E ca si la inchirieri, unde daca figureaza in chirie mai multi nu mai ceri acordul nimanui si doar pe baza inscrierii in contractul de inchiriere eliberezi CI?
Pe modelul unic de adeverinta de rol transmis de DEPABD in teritoriu se inscrie titularul imobilului cu destinatie locuinta. Normal, daca nu te trece ca titular al spatiului de locuit, iti trebuie consimtamantul celui care e trecut drept titular.
Dar in mediul rural apar probleme la modul ca, desi proprietari sunt ambii soti, cei din primarii trec drept titulari doar barbatii. Ca asa-i la tara. Cand vine persoana la tine o intrebi daca au obtinut casa in timpul casatoriei si in majoritatea cazurilor asa este. Te mai ajuta uneori faptul ca oamenii mai au si contractele pe baza carora s-a facut inscrierea imobilului in Registrul Agricol si mai poti lua o copie din acel contract.
Nu mai spun ca pt. cei care au vandut casa si au pastrat un uzufruct viager cei din primarii nu mai dau adeverinte pt. ca in conceptia lor persoanele nu mai au nici un drept in acel imobil...
Probleme mai apar si cand unul dintre soti e trecut ca titular in adeverinta de rol si la Postul de Politie merge celalalt sot sa dea declaratie de primire in spatiu pt. o terta persoana. Cei de la post nu-si fac griji dar tu ca lucrator de evidenta te trezesti ca actele nu sunt in ordine si trebuie sa pui tu lumea pe drumuri. Si oamenii ce zic? Daca asa mi-au spus cei de la primarie si de la postul de politie tu de ce-mi spui ca nu e bine???
Nu sunt in regula adeverintele in care este trecuta componenta familiei. Noi am primit de 2 ori observatii la control ca nu este respectat modelul unic de adeverinta de rol. Noi am avut intelegere si nu am respins dosarele persoanelor dar am iesit rau la control. Am aratat celor care ne-au controlat adresele prin care am comunicat modelul unic de adeverinta dar tot am fost atentionati. Ce sa mai zic de vechile adeverinte in care, pe langa componenta familiei, gaseai si cate pasari, oi, capre si alte alea mai are omul pe langa casa...
Daca spuneti ca la dvs. nu se practica anexa 14 pt. cei de la bloc, ce te faci in situatia in care persoana nu mai are contractul la casa, in original? Ca doar n-ai sa-i faci pe vecie carte provizorie... Aici mi se pare ca-i clar nevoie de aceasta anexa. Verific in teren daca acolo exista un imobil cu destinatie locuinta si daca persoana locuieste efectiv la acea adresa. Daca omul e proprietar si locuieste la adresa nu-i normal sa-i faci o carte de identitate?
Sau daca are persoana o autorizatie de construire pt. un apartament dintr-un bloc dar din diverse motive nu are procesul verbal de receptie dar locuieste efectiv la acea adresa nu poti sa-i faci carte de identitate folosind anexa 14?
Mie mi se pare ca mai mult este folosita acea anexa pt. cei de la bloc decat pt. cei de la casa.
E mult de discutat despre aceste aspecte. Fiecare dosar e unic si trebuie tratat ca atare. Nu exista luna in care sa nu descoperi ceva ce n-ai mai intalnit in practica...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta rol pentru ci jorjon jorjon Buna seara! in zona unde eu locuiesc, primarul din localitate refuya sa elibereze adeverinte pentru evidnta persoanelor pentru faptul ca titularul spatiului de ... (vezi toată discuția)
Eliberare ci pe baza de copie legalizata contract vanzare cumparare. Justitiarul71 Justitiarul71 Daca o terta persoana si-a pierdut originalul contractului de vanzare-cumparare eliberat de fosta Regie de Gospodarie Comunala si nu mai are efectiv de unde sa ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuiesc pt. luarea in spatiu a unei persoane? valy_ungur valy_ungur [b] Buna seara ! Doresc sa o iau pe mama mea in spatiu dar nu stiu unde sa merg si ce acte imi trebuiesc.... Vreau sa-i schimb si buletinul cu noua ... (vezi toată discuția)