avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... falsa reintegrare pe functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

falsa reintegrare pe functie

Sunt in situatia urmatoare, ca urmare a punerii in aplicare a unei sentinte judecatoaresti intr-un conflict de munca castigat de mine si va cer ajutorul.
Situatie:
In data de 02.11.2011 am primit o decizie prin care:
art.1. Incepand cu data de 01.11.2011 se anuleaza decizia nr....., privind modificarea CIM a angajatei...........;
art.2.Incepand cu data aceeasi data, angajata......., va reveni in functia de sef serviciu privat pentru situatii de urgenta;
art.3. Cheltuielile de judecata la care a fost obligata societatea vor fi achitate angajatei........ esalonat incepand cu luna noiembrie 2011;
art.4. Prezenta decizie va fi dusa la indeplinire de ...........

semnat; director general
Ce sa inteleg eu (nu mi s-au dat detalii suplimentare verbale sau scrise);
- ca am fost reintegrata in functie cu toate atributiunile aferente inscrise in ultima fisa post anterioara deciziei de modificare contestata;
- ca anularea deciziei atrage dupa sine si anularea fisei post intocmite pentru noua functie in care fusesem trecuta;
Dar surpriza!

In data de 09.11.2011 mi se da o decizie prin care :
art.1. Incepand cu data de 10.11.2011, d-na......, sef serviciu Privat Situatii de Urgenta, isi va desfasura activitatea conform fisei post anexata prezentei decizii;
art.2. In cepand cu aceeasi data, d-na ...va preda toate documentele specifice serviciului d-lui........ (persoana ca mi-a luat locul si care se afla inca pe aceeasi functie cu mine) sau inlocuitorului acestuia (persona aflata pe un post inferior mie);
art.3. Prezenta decizie va fi comunicata serviciului ..de R.U.
semnat : diector general.

Dupa semnare de luare la cunostinta mi s-a dat spre semnare fisa post (cf.art.1) care deja era data cu 01.11.2011.am semnat-o fara sa o pargurg atent, totusi am facut observatii verbale, nu au ascultat, si a trebuit sa o semnez deoarece puteam fi sanctionata.
Aici intervine a doua surpriza. Fisa post (nu o pot redacta pt. ca este laborioasa), este intentionat incompleta creand confuzii si dispozitii contradictorii. Aceasta noua fisa nu seamana deloc cu cea semnata anterior la incheierea CIM (care de fapt ramannea valabila), fiind cu totul diferita, zugravind un post de sef serviciu privat care are numai competente si atributiuni ale personalului din subordine si numai 4 atributiuni de sef serviciu nespecifice functiei.
In concluzie: au copiat fisa postului pt. functia in care am fost trecuta prin decizia contesata si care se anulase, mi-au luat personalul din subordine (contrar documentelor de org. ale serviciului) , au denumit postul ca sef serviciu (au respectat hotararea) si mi-au aruncat cateva atributiuni care nu sunt specifice sefului serviciului privat (cf. Reg. de Organizare si Funct. a serviciului), m-au obligat sa semnez (prin decizie) si gata, m-au adus de unde am plecat in cadrul conflictului.
Intrebat, juristul mi-a spus ca am fost reintegrata pe functie dar cu alte atributiuni , diferite de cele avute anterior conflictului ;
intrebare;
1. Nu trebuia sa fie aceleasi atributiuni de sef serviciu consemnate in ultima fisa post valabila?
2. Daca s-au schimbat atributiunile postului inseamna ca a fost modificat CIM(conform art.17 din codul muncii lit.d, atributiunile postului reprez.element al contractului- alaturi de ocupatie, cod COR - care sunt prevazute in fisa post, anexa obligatorie la CIM).
Deci daca s-au modificat atributiunile postului, s-au modificat si elemente din CIM si se impune act aditional (art.17 alin(5) din c.m, care nu exista.Si iata ca ajungem iar la conflict datorita modificarii unilaterale a CIM.
Va rog interpretez corect?
3.Avand in vedere ca angajatorul interpreteaza cum vrea o hotarare judec., sustinand faptul ca mi-a redat functia si postul iar atributiunile mi le-a schimbat (nu considera necesar a-mi reda toate drepturile care recurg din reintegrare) , va rog sa-mi spuneti daca este o "falsa reintegrare in functie" sau incompleta?
4. Daca ii actionez in judecata iar, pot invoca modificarea unilaterala a CIM, abuz in serviciu, discriminare ?
Discriminarea s-ar explica prin faptul ca pe acelasi post (a se vedea mesajul de miercuri 9 noiembrie 2011) sunt doua persoane cu fise de post diferite - unul investit cu personalul din subordine si prerogative de conducere (cel care m-a inlocuit) iar celalt (eu) sef de "executie" a unor sarcini care nu fac obiectul functiei.
Aici ma simt discriminata pentru ca au fost selectate si acordate atributiuni diferite pentru acelasi post/functie , in functie de afinitati. Eu sunt femeie el este barbat. Eu sunt calificata, atestata si am experienta in domeniul sit. de urgenta iar el nu este calificat, nu are experienta in domeniu, dar este agreat, cosmetizandu-se fisa post dupa persoana.
In prezent persoana care m-a inlocuit este in ITM (accident casnic) si are CIM suspendat , Decizia privind numirea lui in functia pe care am revenit, nu a fost anulata pentru a reveni la vechiul post care acum este ocupat si (efect domino).
4. Nu pot da o decizie in lipsa lui pt. a rezolva totul?
Cel mai recent răspuns: conelia anghel , utilizator 17:27, 13 Noiembrie 2011
Da ,asa cum prezentati situatia dvs nu este respectata hotararea judecatoreasca ,daca postul in care ati fodt integrata are atributii de sef serviciu iar prin noua fisa de post sunt atributii diferite eu apreciez ca va aflati in situatia unui abuz.Cred ca trebuie sa va adresati instantei de judecata ,dar de ce nu si organului d e urmarire penala pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a hotararii judecatoresti.
Multumesc pentru atentia acordata si raspunsul scurt dar cuprinzator.
Imi era teama de acest raspuns privind nerespecatrea hotararii judecatorresti; am citit codul muncii dar, conform art.278:
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.,

numai reintegrarea in munca se pedepseste, reintegrarea in functie nu.
1. Ce parere aveti ?

2. In baza carui art. din codul muncii se reclama abuzul privind raporturile de munca ;(sau nu in acest sens!);

3. Organul de urmarire este Parchetul sau Politia (stiu ca am depus plangeri penale atat la Politie care tergiversa, cat si la Parchet).
Completare - Nu sunt o procesomana dar in acest an am avut parte de atea nenorociri cat nu am avut in cei 50 de ani de viata. Astfel, viata mi-a arata ca daca esti increzator, naiv sau conciliant esti considerat prost si esti calcat in picioare si arata cu degetul. Am inceput sa citesc despre drepturile mele si sa actionez.

Mai doresc sa va intreb:
4, Ce inseamna ("tradus") acest art. din codul muncii.

"ART. 294 ((1) In sensul prezentului cod, functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului"

pt. ca eu detin o functie de conducere - sef serviciu privat situatii de urgenta- care este reglementata de un Ordin al ministrului de interne care o specifica, clar, dar ea exista si in COR .
Va intreb pentru ca seful RU mi-a spus ca f-ctia de mai sus este considerata de ei (?), doar o functie ordinara de sef serviciu si nu potrivit acestui ordin, atribuindu-i alt cod COR.Acum vin intrebarile:
a. Credeti ca prin schimbarea fisei post, mi-a schimbat si codul COR?
b. De ce nu l-a trecut in fisa post?Nu este obligata sa ma anunte daca s-a schimbat ceva in incadrarea mea care este inclus in CIM.
c. Nu pot reclama un lucru afirmat verbal, necomunicat scris si care imi afecteaza atributiunile si de acreea , cum ii pot determina sa-mi raspunda scris?

Ati avut ghinionul sa-mi raspundeti, si iata ca v-m dat de lucru.
Vorba aceea: "buna ziua ti-am dat belea am capatat"

Astept, daca mai doriti sa-mi raspundeti!
Cu respect,
Conelia
numai reintegrarea in munca se pedepseste, reintegrarea in functie nu.
1. Ce parere aveti ?

2. In baza carui art. din codul muncii se reclama abuzul privind raporturile de munca ;(sau nu in acest sens!);



!. Reintegrarea in munca inseamna si reintegrarea in functie ..este un efect al principiului restitutio in integrum ... anularea deciziei de concediere sau de modificare a functiei , au ca efect reintegrarea salariatului pe postul detinut anterior emiterii deciziilor respective.

2. Abuzul privind raporturile de munca nu este reglementat in codul Muncii .. dreptul de a face o sesizarea prinvind neregulile savarsite de catre angajator referitoare la relatiile de munca se deduce din mai multe acte normative , inclusiv din Constitutia tarii.

3. Aveti grija ca depunerea unor petitii care au acelasi obiect aceasta are ca efect clasarea acestora la numărul iniţial, făcându-se menţiune despre faptul că s-a răspuns.
Buna seara d-le "freeelis"
Ma bucur de interventia d-voastra. Speram sa nu mai vizitez acest site si pentru consultatie, dar angajatorul este de alta parere.
Nu stiu daca ati citit tot ce am scris incepand cu 9 noiembrie, dar as vrea sfatul d-voastra privind actiunea mea in instanta (sunt iarasi obligata sa apelez la justitie, la circa o luna de la "stingerea conflictului").
Am urmat indrumarea d-voastra in primul conflict si am castigat, as dori sa ma indrumati catre art. din codul muncii care ar reprezenta mai bine situatia in care ma aflu.
Eu as invoca art.17 (2) litera dar am fost sfatuita sa invoc art.41(1) litera c (modificarea felului muncii ). Ce pare aveti?
In cazul in care doriti sa-mi raspundeti si daca nu cer prea mult, as mai dori un model de contestatie.
P.S. Imi plac discutiile cu d-voastra pentru ca va faceti usor inteles prin cuvinte putine (concis), spre deosebire de mine, care vorbesc mult desi ma straduiesc sa fiu concisa.

Cu respect ,
Cornelia Anghel
Temeiul de drept al unei astfel de actiuni este art.19 din Codul Muncii , si anume : in situaţia în care angajatorul nu îşi execută obligaţia de informare prevăzută la art. 17 şi 18, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, are dreptul să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligaţii, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare.

De asemenea, invocati si nerespectarea principiului ”restitutio in integrum” ca efect al anularii deciziei respective ... acest principiu are ca efect reintegrarea salariatului în funcţia avută anterior emiterii deciziei anulate de catre instanta de judecata.
Reintegrarea in functia anterior detinuta inseamna ca se pastreaza aceleasi atributii prevazute in fisa postului ..


p.s.
exista un proverb romanesc ,,Vorba multa,saracia omului” ...:)

Alte discuții în legătură

Fisa post diferita pentru acelasi post conelia anghel conelia anghel Va rog sa ma lamuriti si pe mine. In 01.11.2011 am fost reintegrata in functie (sef serviciu) cf. unei hotarari jud., postul resp. fiind ocupat intre timp ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Am si eu o intrebare: atunci cand un cetatean are o hotarare definitiva si executorie, reintegrarea se face pe acelas contract individual de munca ... (vezi toată discuția)
Contestatie modificare unilaterala cim conelia anghel conelia anghel Buna ziua Am conceput o contestatie a unei decizii.. Va rog sa ma ajutati sa-i dau forma finala. Pot depune ca anexe Referatul inaintat Conducerii CHEMGAS ... (vezi toată discuția)