Buna ziua,
Sunt sef de schimb la o societate care prelucreaza mase plastice. in schimbul meu s-a produs un accident de munca care s-a soldat cu arsuri pe fata si pe membrele superioare ale unui operator. accidentul s-a produs in urmatoarele conditii: unitatea de injectie nu mai recupera datorita unui inel format pe snecul de injectie;in aceasta situatie am dat dispozitie unui angajat sa demonteze cosul de alimentare pentru a vedea daca nu este infundat. in momentul in care acesta se afla langa masina , electricianul care a fost anuntat de defect ulterior, a venit si a actionat in mod direct asupra bobinei care comanda recuperarea. Acest fapt a dus la eliberarea presiunii create pe snec improscand cu material incins operatorul care se afla langa masina de injectie. Va rog sa imi explicati care pot fi consecintele faptului ca accidentul s-a produs in schimbul meu.
In primul rand, acc. trebuie anuntat la ITM, de catre angajator, prin responsabilul SSM.
Se va cerceta cazul de catre o comisie interna, pentru a se intocmi dosarul de cercetare.
In urma declaratiilor date de cei implicati direct ( dvs., electricianul, victima acc. ) si a martorilor, se va decide sanctiunile impuse.
Ca sef de schimb, aveti cea mai mare responsabilitate. Pentru orice interventie la un utilaj SE INTRERUPE ALIMENTAREA CU CURENT ELECTRIC
Daca faceati acest lucru, electricianul nu putea actiona bobina.
Vedeti , acestea sunt consecintele nerespectarii protectiei muncii.
Am afirmat de multe ori : daca responsabilul SSM nu-si face treaba bine, un om poate sa moara !Se fac instructaje pe hartie, se semneaza fisa fara a stii ce s-a prelucrat, nu se respecta nimic, macar lucruri elementare !!
Cu dosarul se merge la ITM, unde un inspector il verifica. Daca concluziile , si sanctiunile satbilite nu sunt bune, se reface dosarul.
Acum : depinde de gravitatea ranilor, a zilelor de spitalizare si recuperare.
Daca lucratorul ramane cu invaliditate temporara sau permanenta.
Sanctiunile sunt de tipul - avertisment, retrogradare in functie, penalizare la salariu.
Penale sunt in caz de deces.
Ati putea fi sanctionat daca prin fisa postului aveati ca atributii efectuarea periodica a protectiei muncii iar salariatul respectiv nu a avut actualizata aceasta protectie a muncii. Daca insa v-ati asigurat ca s-a respectat procedura pentru remedierea defectiunii respectiva iar salariatul avea efectuata protectia muncii conform normelor probabil ca nu veti avea de suferit.
Atac de panica
clau123
am facut un atac de panica la locul de munca, din cauza unui e-mail primit, se considera acc de munca? Au chemat colegii echipa SMURD findca mi s-au inclestat ... (vezi toată discuția)