avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,ma numesc Marinescu Mihai si am si eu o nelamurire destul de mare:ma aflam in timpul programului de lucru in depozitul firmei Carrefour Romania si in data de 05.01.2012,fiind singur in tura de lucru o colega din raion care se ocupa cu vanzarea produselor electrocasnice a venit la mine pentru a ma ruga sa ii dau spre vanzare un congelator...am ajuns in curtea interioara a magazinului,ea m-a ridicat cu liza electrica pana la etajul unu al rack-ului(raftul pe care se depoziteaza paletii pe mai multe nivele) pentru a-i da congelatorul respectiv...nici eu,nici ea nu eram autorizati ISCIR,ceea ce inseamna ca niciunul dintre noi nu aveam voie sa umblam cu respectivul utilaj...dar in lipsa colegilor de munca m-am simtit responsabil sa fac asta...m-a urcat pe lamele lizei am dat congelatorul jos,si dupa ce am ajuns la sol a trebuit sa trag inapoi prelata care acopara rack-ul(raftul)pentru a nu uda produsele...prelata se trage printr-o coarda care este actionata de un scripete...vrand sa trag coarda pentru a pune prelata am constatat ca ea se afla la o inaltime de circa 2,5 m si m-am gandit ca solutia cea mai rapida este sa sar pentru a prinde coarda...in timpul sariturii mi s-a prins degetul intr-una dintre agatatorile racku-lui,eu avand un inel pe deget...in urma prinderii degetului acolo am avut o plaga deschisa a degetului,fractura a falangei medii,leziune a muschiului si tendonului extensor,avand pana acum 2 interventii chirurgicale si 4 zile de spitalizare,urmand ca dupa 6 saptamani sa am ultima interventie chirurgicala.Mentionez in final ca fisa individuala de protectie a muncii nu este semnata in niciuna dintre lunile trecute de la angajare(3.10.2011)cerandu-mi-se dupa acest accident sa semnez retroactiv acea fisa de protectie a muncii:Cum trebuie sa actionez in aceasta situatie? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 23:51, 20 Ianuarie 2012
Fiind vorba de o firma mare, sunt sigura ca s-a facut dosarul de cercetare a acc. de munca.
Din relatarea dvs. reiese clar ca sunteti vinovat de acc., lucru care il recunosteti si dvs, si pentru care va felicit.
Faptul ca nu aveati fisa semnata, deci nu erati instruit pentru activitatea dvs., e un lucru grav, mai ales la o astfel de firma, cu atatea meserii si utilaje! De unde se vede inca o data ca nu se da importanta SSM-ului, nici la case mai mari, ce pretentie sa mai avem la un magazinas de cartier?
Daca ati semnat retroactiv, asta e, daca nu o faceati urmau represalii.
S-ar putea sa vi se dea o sanctiune in urma finalizarii dosarului, sa speram ca nu e materiala.
Cititi cu atentie topicul despre drepturile lucratorilor in caz de acc. de munca, va urez multa sanatate si alta data aveti mai multa grija de dvs., necazul vine la o secunda de neatentie!
Va multumesc foarte mult pentru sfaturile acordate,si o sa ma documentez mai mult legat de drepturile lucratorilor in caz de acc de munca!
Am vazut cam tarziu problema relatata de dumneavoastra dar poate inca nu ati semnat retroactiv acea fisa de instruire. Daca da, nu ati facut bine.
Un lucru este clar din ce relatati, este accident de munca fara discutie, numai ca in cadrul procesului verbal de cercetare in unul dintre capitole se va stabili cauza producerii accidentului si in functie de cauza se stabilesc si vinovatii. In conditiile in care se constata ca nu ati fost instruit corespunzator (material necorespunzator, lipsa semnaturii celui instruit etc) sau o alta incalcare a legislatiei facuta de o terta persoana, vina nu va apartine.
Acea "liza electrica" nu are o cheie cu care se incuie pentru a preveni utilizarea ei de persoane neautorizate? Ar tr sa aiba un astfel de dispozitiv de siguranta si in acest caz vina nu va apartine.
Un accident de munca poate fi imputat accidentatului numai cand angajatorul s-a achitat de toate obligatiile sale privind SSM
Art. 6. - (1) Angajatorul are obligatia[/b] de a asigura securitatea şi sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.
In mod normal comisia de cercetare tr sa va inmaneze un exemplar din procesul verbal de cercetare dupa ce acesta a fost aprobat de ITM daca constati ca ce este scris acolo nu corespunde cu realitatea putet contesta la ITM-ul care a avizat dosarul in termen de 30 de zile de la data la care v-a fost inmanat procesul verbal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe drum catre casa de la servici pup_me pup_me Buna, am avut un accident chiar in fata blocului cu masina dupa ce am iesit de la servici. Nu au fost victime eu m-am lovit la cap si la picior atat,desi nu ... (vezi toată discuția)
Accident de munca mortal nadia_odagiu nadia_odagiu nu se cunoaste a cui a fost culpa, expertiza judecatoeasca va veni abia peste 2 luni.Ce poate face familia?Care este suma pe care ar trebui sa o pretinda ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii crucy crucy Din urmatoarea specificatie scrisa : ......instruirile periodice consemnate in fisa individuala pana la momentul producerii evenimentului ( a se ... (vezi toată discuția)