avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot face o evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot face o evacuare

Buna ziua,
Am si eu o problema: sunt proprietara unui ap prin contract de Vanzare cumparare (eu Aura l am cumparat singura necasatorita de la sotii Ionescu) care este in prezent ocupat de mama si tatal meu.
Acum datorita faptului ca tata daca l pot numi asa se poarta abuziv, violent cu mama care a ramas singura in apartament cu el eu locuind in Buc. nu mai da bani in casa iar mama si cu mine am descoperit ca tata la cei 71 de ani (da stiu incredibil dar asa este) are o amanta de 38 de ani si au facut un copil de circa o saptamana, in fine toate la un loc m-au facut sa ma hotarasc sa il dau afara din apartament.
Mentionez ca el mai poseda 2 apartamente unul in oras si unul pe litoral de unde incaseaza chirii, pe care le baga in buzunar timp in care eu stau in chirie in Buc., deci ar avea unde sa locuiasca ne ducand lipsa de nimik avand si o pensie babana de pretins ranit in ... Revolutia din 89 de 1000 euro pe luna.
Intrebarea este pot sa il dau afara din apartament? si cum? trebuie sa i dau preaviz de evacuare daca nu am nici un ctr. cu el de comodat sau inchiriere?
Care este regimul bunurilor mobile din apartament ca mobila, aparaturaa electronica ? mentionez ca la cumpararea acestora am contribuit si eu., poate avea ceva pretenti la ele ?
Apartamentul a fost achitat de asemenea in parte de logodnicul meu si tatal meu, dar nici unul din ei nu apare pe contract sub nici un fel ca procuratori de fonduri de exemplu sau avand vreun drept rezervat (uzufruct viager etc.).
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:03, 30 Septembrie 2008
incercati o actiune in evacuare a tatalui.
in privinta recuperarii partii dvs din banii cu care ati cumparat electrocasnicele, va trebui tot actiune in instanta.
asta sunt variantele in cazul in care tatal dvs. nu intelege sa paraseasca imobilul.
Acţiunea în evacuare presupune deţinerea de către pîrît a imobilului cu titlu precar. Ori, în cazul de faţă, nu există niciun act juridic care să dovedească precaritatea titlului. Dimpotrivă, tatăl se comportă ca un posesor al bunului, invocînd (probabil) drepturi proprii asupra apartamentului. Cred că singura acţiune admisibilă ar fi acţiunea în revendicare. O acţiune în evacuare ar putea fi paralizată de tatăl pîrît tocmai prin invocarea drepturilor sale asupra apartamentului, iar în acest caz instanţa nu ar putea face altceva, în lipsa unui act care să dovedească raportul juridic din care rezultă precaritatea titlului (un contract de închiriere sau de comodat) decît să respingă acţiunea în evacuare ca inadmisibilă.

A se vedea şi jurisprudenţa în materie.

Liviu S.Bordaş
o actiune in evacuarea tatalui, sunteti proprietara, iar in baza acestei calitati puteti solicita instantei de judecata evacuarea lui din imobilul proprietatea d-voastra. e foarte posibil ca in acelasi proces tatal d-voastra sa solicite un drept asupra bunurilor din apartament la care a cotribuit si in functie de dovezile lui si ale d-voastra se va clarifica si aceasta situatie. avand in vedere ca aveti calitatea de proprietar singura, nu aveti vreun alt act cu tatal d-voastra , acesta nu poate invoca drepturi asupra apartamentului.
actiunea in revendicare inseamna recunoasterea dreptului de proprietate Acţiunea în revendicare, fondată pe art. 480 C.civ. este acţiunea proprietarului neposesor împotriva posesorului neproprietar, acţiune reală deci, prin care reclamantul cere instanţei de judecată să i se recunoască dreptul de proprietate asupra unui bun determinat şi, pe cale de consecinţă, să-l oblige pe pârât la restituirea posesiei bunului.

Spre deosebire de acţiunea în revendicare, acţiunea în evacuare, reglementată prin art. 1410 şi urm. C.civ., este specifică raporturilor juridice de locaţiune. Tatal d-voastra locuieste in acel apartament cu voia d-voastra, stiind ca sunteti proprietara. Nu este contestata calitatea d-voastra de proprietar, el avand doar calitatea de locatar al apartamentului, chiar daca nu exista un contract scris de inchiriere si chiar daca nu va plateste o chirie.
Liviule, eu sunt de acord cu tine, in principiu, doar ca nu inteleg la precaritatea carui titlu te referi?... Ca nu exista vreun titlu in baza caruia tatal sta acolo, asa incat, mai precar decat atat, mai tolerat decat atat, ce sa fie?

De acord cu actiunea in revendicare insa ... evacuarea e croita exact pe a da afara omul cu titlu precar sau... fara titlu! Asa incat, cel care are titlu sa recapete posesia, uzul locuintei!
Tatal insa ar putea invoca niste drepturi proprii, doamna Aura, si ar trebui sa verificati cu un avocat cat sunteti de acoperita sub aceste aspecte, in ce masura tatal va solicita un drept de creanta cu privire la apartament...
Depinde de cati ani ati cumparat, cam cati bani v-a dat etc.
Evacuarea nu-si gaseste reglementare in Codul civil, ci in legea 114; acest fapt va ajuta caci, si daca tatal arata ca exista un acord intre dv. si el cu privire la inchirierea sau comodatarea imobikukui din partea dv. catre el, tot aveti motiv sa-l evacuati, conform regulii care spune ca proprietarul poate solicita unilateral rezilierea contractului pentru ca are un comportament care face imposibila convietuirea.
Aduceti ca probe: daca face scandaluri pe scara, vreun certificat medico-legal sau numai martori daca lucrurile nu au ajuns atat de departa.
Evacuarea este, in esenta, o revendicare a unor imobile cu destinatie de locuit...
De asemenea, mama ar trebui sa plateasca numai partea ei de datorie la Asociatie, asa incta dv. ati mai acumula un motiv de evacuare si "reziliere" a contractului cu tatal.

Depinde si de intreaga situatie de fapt, argumentarile cred ca pot fi alternative pentru calea de fapt cea mai probabila, precum si cele ce ar putea fi invocate de cealalta parte.

Ma rog frumos voua sa incercati sa intelegeti, ca nu stiu cat mai explicita pot fi. :surrender:


Apelati la jurist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare vs evacuare Avocat Alexandru Gheorghe Avocat Alexandru Gheorghe Situatie: Am un contract de inchieriere, ptr un imobil, contract expirat la acest moment. Chiriasul o societate in faliment (propunere de inchidere a ... (vezi toată discuția)
Revendicare sau evacuare? ariana_2374 ariana_2374 Buna ziua,tuturor! In urma cu 2 ani am deschis,tatalui meu,un proces de evacuare din apartamentul in care sunt propietar si in care tata se mutase ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate ContSters14151 ContSters14151 In 10.05.1994 A introduce o actiune in justitie de evacuare impotriva lui B si C din imobilul situat in strada Tacerii, Bucuresti. In sept. 1993 A a obtinut ... (vezi toată discuția)