avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dreptul la libera circulatie in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dreptul la libera circulatie in Romania

Buna seara. V-as ruga sa-mi oferiti un sfat la urmatoarea speta. Domnul X, cetatean tunisian, pleaca in Germania, unde obtine un permis de sedere pentru studii, pana la finalizarea acestora. Ulterior, X vine in Romania, pentru o vizita planificata de 2 saptamani. La aterizare, politistul de frontiera de la aeroport ii spune acestuia ca are dreptul sa ramana pe teritoriul Romaniei doar 5 zile din cauza ca Romania nu este un stat membru al spatiului Schengen. Este adevarat? (cu toate ca X, nefiind cetatean european si nesolicitand in prealabil niciun fel de viza pentru a veni in Romania, el venind ca simplu turist, are permis de sedere in Germania). Situatia este presanta intrucat cele 5 zile mentionate de politist, expira duminica, 13.11.2011.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:27, 12 Noiembrie 2011
Da, cetatenii non-europeni care detin un permis de sedere intr-un stat UE pot doar TRANZITA Romania in maxim 5 zile fara viza.

Cetateanul tunisian putea cere viza de intrare in Romania si ii era acordata cu siguranta.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc!
A, si inca un lucru... Daca el se afla acum in Romania, exista posibilitatea sa ceara viza de sedere aici, ca sa nu fie constrans sa plece inainte de expirarea celor 5 zile?
Nu poate cere viza aici. Mergeti totusi la ORI si vedeti daca poate sa ii dea un termen de rezidenta.
Si care sunt sanctiunile, daca persoana ramane mai mult decat cele 5 zile permise?

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean non-eu ilegal pe teritoriul romaniei ContSters82254 ContSters82254 Buna! Doresc sa-mi oficializez relatia pe care o am cu un cetatean de origine mongola dar a carui viza de sedere a expirat in urma cu 9 ani si de atunci ... (vezi toată discuția)
Nelamurire marimar09 marimar09 Buna seara,un prieten a primit interdicite pe 6 luni de a intra in Romania in urma depasiri termenului de sedere pt ca a asteptat finalizarea unor acte intre ... (vezi toată discuția)
Viza de flotant pentru cetateni straini die.cristeas@arcor.de die.cristeas@arcor.de Sint cetatean german de nationalitate romana si doresc viza de flotant in Bucuresti pentru o perioada de un an.Ce documente imi trebuiesc pentru a obtine ... (vezi toată discuția)