credem ca s-ar putea incheia casatoria in Romania, iar plecarea in Mongolia nu ar reprezenta o problema din punct de vedere al legislatiei romane, ci poate din punct de vedere al legislatiei Mongoliei.
Daca la plecarea din tara, autoritatile romane vor constata ca a locuit ilegal pe teritoriul Romaniei, pot dispune expulzarea si interdictia de a revenii in tara.Oricum, trebuie sa apelati la un avocat pentru a va reprezenta eventual in demersurile de obtinere a cetateniei romane.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra, insa mai am niste nelamuriri cu privire la iesirea cetateanului mongol din Romania. Cum ar putea sa iasa din tara fara sa constate autoritatile romane ca a locuit ilegal timp de 9 ani pe teritoriul tarii? Mentionez ca el nu mai are pasaportul cu viza deoarece i-a expirat si are un altul nou cu nici o viza pe el si din cate stiu nu poate sa iasa asa simplu din tara ci trebuie sa mearga la oficiul pentru imigrari si sa ceara o viza de iesire,iar acolo in mod sigur nu va putea scapa nepedepsit.Iar teama mea este bineinteles ca il va expulza si ii va pune o interdictie care ar putea fi pe o perioada destul de indelungata,poate cel putin jumatate din perioada pe care a petrecut-o ilegal pe teritoriul tarii.Iar o alta nelamurire ar fi in legatura cu nesiguranta care reiese din raspunsul dumneavoastra"credem ca s-ar putea incheia casatoria in Romania".De ce "credeti" si nu sunteti siguri iar daca nu vom reusi sa ne casatorim in Romania ci ulterior in Mongolia cat de dificala ar fi o reintoarcere a amandurora in tara ca sot si sotie in cazul unei eventuale interdictii de intrare pe teritoriul Romaniei a sotului?Mentionez ca noi dorim sa locuim in Romania si nu in Mongolia. Va multumesc foarte mult si imi cer scuze pentru lungul sir de intrebari.
Cu deosebit respect,
Elena
In multe cazuri, cei de la "starea civila” nu sunt interesati in mod deosebit ca viza e expirata sau nu (viza expirata si consecintele sunt in sarcina oficiului pt imigrari din orasul respectiv). Dar, dupa casatorie, va puteti astepta la... neplaceri in legatura cu viza expirata: o decizie de obligare a parasirii teritoriului RO in termen de 10 zile si ar putea avea parte si de interdictie.
O eventuala interdictie de a intra in tara se va reduce la jumatate in cazul strainului casatorit cu cetatean roman. Pt "depasirea” vizei cu peste 3 ani interdictia e de 5 ani (si va fi jumatate daca veti fi casatoriti).
Cand vor descoperi lunga perioada de ilegalitate a viitorului dv sot autoritatile vor incepe anumite cercetari, vor incepe cu intrebari de genul: unde a locuit, care au fost indeletnicirile prin care isi asigura existenta d.p.v. material...? Poate, avand un pasaport nou va scapa usor, dar...
Rezolvati intai problema vizei (amenda, expulzare, interdictie in RO pt 2,5 ani daca sunteti casatoriti)... Apoi, dupa acesti 2,5 ani, sotul va reveni cerand rezidenta... In acesti 2,5 ani ati putea locui cu el in Mongolia – daca vreti sa fiti impreuna.
Stimate utilizator,
Iti multumesc mult pentru raspuns desi sincer m-a descurajat.Ma asteptam sa fie dificil dar nu sa se lase cu o interdictie pe o perioada atat de indelungata mai ales ca pentru o depasire a vizei cu 3 ani perioada de interdictie e de 5 ani ,dupa cum ai scris, dar el are o depasire de viza de 9 ani.Asta ar insemna o interdictie de 11 ani?Iar jumatatate in calitate de casatoriti, 5 ani jumatate?Este ingrozitor de mult mai ales ca viata noastra este aici,iar in Mongolia e dificil de trait mai ales pentru mine care nu sunt obisnuita cu un climat atat de aspru si temperaturi extraordinar de mici. Sa stam despartiti atata timp e imposibil.Ce fel de casnicie ar fi asta?Oricum vom merge inainte si sper sa existe niste modalitati de solutionare mai blande. Multumesc
Cu respect,
Elena
Ati inteles gresit: durata interdictiei este de 5 ani pt cei care au "depasit viza" cu peste 3 ani (daca la dl sunt 9 se considera ca durata interdictiei va fi de 5 ani. Daca va fi casatorit cu dv (care sunteti cetatean roman) aceasta durata de 5 ani se reduce la 2 ani si 5 luni - daca si numai daca sunteti casatoriti.
Altfel spus: daca sunteti casatoriti la momentul cand vor incepe problemele legate de sederea ilegala dl va primi o interdictie de 2 ani si 5 luni (timp in care nu va avea dreptul sa intre pe teritoriul Romaniei. DOAR 2 ani si 5 luni.
Copiez articolul din ordonantza:
ART. 106
Stabilirea duratei interdicţiei de intrare în România
(1) Împotriva strãinilor care au intrat legal în România, dar a cãror şedere a devenit ilegalã, durata interdicţiei de intrare în România va fi dupã cum urmeazã:
a) un an, în cazul:
(i) unei şederi ilegale de la 30 de zile la un an, pentru strãinii care nu au pãrãsit teritoriul României la expirarea dreptului de şedere conferit prin vizã sau în temeiul unor convenţii internaţionale ori acte normative prin care se desfiinţeazã unilateral regimul de vize;
(ii) unei şederi ilegale de la 3 luni la un an, pentru strãinii care au fost titulari ai unui permis de şedere temporarã;
(iii) strãinilor care nu au respectat decizia de returnare şi care au fost îndepãrtaţi sub escortã;
b) 2 ani - în cazul unei şederi ilegale de la 1 an la 2 ani;
c) 3 ani - în cazul unei şederi ilegale de la 2 ani la 3 ani;
d) 5 ani - în cazul unei şederi ilegale de peste 3 ani.
(2) Limitele interdicţiilor prevãzute la alin. (1) se reduc la jumãtate pentru strãinii care:
a) solicitã repatrierea voluntarã umanitarã asistatã, în condiţiile prevãzute la art. 93;
b) suportã cheltuielile necesare îndepãrtãrii de pe teritoriul României;
c) ramburseazã ulterior Oficiului Român pentru Imigrãri cheltuielile suportate pentru îndepãrtarea de pe teritoriul României;
d) nu necesitã cheltuieli cu transportul internaţional pentru îndepãrtarea de pe teritoriul României;
(3) În cazul strãinilor împotriva cãrora instanţa a dispus mãsura de siguranţã a expulzãrii, durata interdicţiei va fi egalã cu durata pedepsei la care au fost condamnaţi, dar nu mai micã de 3 ani.
(4) Împotriva strãinilor care au trecut ilegal ori au încercat sã treacã fraudulos frontiera de stat, durata interdicţiei va fi de 5 ani.
(5) Împotriva strãinilor prevãzuţi la art. 105 alin. (2) durata interdicţiei va fi dupã cum urmeazã:
a) 15 ani - pentru strãinii prevãzuţi la art. 8 alin. (1) lit. b)-d);
b) 5 ani - pentru strãinii prevãzuţi la art. 8 alin. (2) lit. a) şi b).
Mai corect ar fi sa cititi dv OUG 194/2002 republicata M.O.421 din 5 iunie 2008...
Succes!