avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Viza expirata cetatean american
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Viza expirata cetatean american

Buna ziua,
Sotul meu este American, ne-am casatorit saptamana trecuta. In momentul casatoriei avea viza expirata de un an (depasise termenul legal de 90 de zile de stat in Romania) si pentru a ne putea casatori a fost nevoit sa ceara azil politic pentru a i se da un card de identitate care sa tina loc de viza si sa poata sta legal in Romania pana i se solutioneaza cererea de azil. Evident azilul politic i-a fost respins dar intre timp noi ne-am casatorit cu acte in regula. Acum este casatorit dar viza din pasaport este expirata in continuare.

As vrea sa stiu daca il poate expulza cineva pentru ca are viza expirata in Romania desi este casatorit cu mine? Noi vrem sa plecam din tara in toamna acestui an, deci as vrea doar sa stiu ca nu il expulzeaza nimeni in timpul asta ca in cateva luni plecam de buna voie :) MULTUMESC MUUUUULT
Cel mai recent răspuns: IrinaTracy , utilizator 11:58, 4 Septembrie 2013
apelati mai bine la un avocat in emigrari, situatia d-voastra este mai complicata.
Mergeti la Inspectoratul Roman de Imigrari, fostul ORI de pe raza judetului dvs. Eu zic ca poate fii amendat, de expulzat nu stiu daca il expulzeaza, dar trebuie intrebat, deoarece un lucru este clar, si anume acela ca in momentul de fata locuieste fara forme legale pe teritoriul Romaniei. Mai mult, dupa cum relatati dvs. depasise termenul de sedere, adica ii expirase viza si inainte de a decurge la solutia azilului. Oricum trebuie sa apreciati ca din dragoste pentru dvs. a recurs la azil politic. Casa de piatra!:vishenka:
Nu e vorba de expulzare, ci de indepartare - i-a expirat viza, n-a comis nicio infractiune.

In OUG 194/2002 republicata privind regimul strainilor in Romania scrie:
Art. 13 - Informarea autoritatilor cu privire la schimbarile intervenite in situatia strainului
(1) Pe durata sederii in Romania strainii sunt obligati sa declare la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari, care le-a acordat dreptul de sedere, urmatoarele:
a) orice modificare intervenita in situatia personala, in special schimbarea cetateniei, incheierea, desfacerea sau anularea casatoriei, nasterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul Romaniei;

As zice sa respectati legea si anuntati la Oficiul Roman de Imigrari de care apartineti faptul ca v-ati casatorit, sotul nu nu va fi indepartat pentru tot in OUG scrie:
Articolul 92 - Interzicerea indepartarii
(1) Indepartarea este interzisa in urmatoarele cazuri:
c) strainul este casatorit cu un cetatean roman, iar casatoria nu este de convenienta;

Trebuie sa o faceti in termen de 30 de zile de la data casatoriei - daca depasiti termenul amenda este intre 100 si 500 de lei.
multumesc frumos. Intr-adevar asta si aveam de gand sa fac, sa merg la imigrari si sa declar casatoria asa cum gasisem in lege. tot astazi am vazut ce nu il indeparteaza daca este casatorit...am zis totusi ca daca il duc asa, in gura lupului cum s-ar spune, sa nu ma trezesc cu vreo surpriza....eu nefiind avicat ci jurnalist :d. Multumesc inca o data, o sa declaram la imigrari in 30 de zile si sper sa se rezolve totul cu amenda, fara vreo minune ca tre sa plece in 15 zile sau ceva asa...conform legii pe care ati citat-o si dumneavoastra nu ar fi cazul avand in vedere ca este o casatorie pe bune...:)

Multumesc pentru ajutor!
Eu zic sa mergeti linistiti, cred ca ajuta si faptul ca e cetatean american; e mult mai bine decat sa va treziti cu ei la usa:)

Numai bine, sa fie cu noroc :luck:
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean non-eu ilegal pe teritoriul romaniei ContSters82254 ContSters82254 Buna! Doresc sa-mi oficializez relatia pe care o am cu un cetatean de origine mongola dar a carui viza de sedere a expirat in urma cu 9 ani si de atunci ... (vezi toată discuția)
Se pedepseste casatoria de convenienta ? alexandru_irimia85 alexandru_irimia85 daca te casatoresti cu un cetatean de alta nationalitate si o faci de convenienta ce riscuri poti avea ? (vezi toată discuția)
Viza in calea iubirii Krishnaind Krishnaind Am un iubit indian de 3 ani, ne-am cunoscut la munca intr-o tara straina, el a trebuit sa plece in India pentru probleme familiale, dupa 2 ani a reusit sa vina ... (vezi toată discuția)