avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Firma cu datorii la stat, documentatia nu a fost depusa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Firma cu datorii la stat, documentatia nu a fost depusa

Buna ziua,

Am si eu o intrebare. Exista o societate comerciala cu datorii la stat (TVA si impozit pe profit) la care s-au adaugat penalitati/majorari de intarziere. Totodata, din cauza faptului ca nu a fost platit, contabilul nu a mai depus situatiile financiare pe ultimele 2 trimestre (sfarsitul lui iulie si octombrie). Ce se intampla cu acea firma, respectiv cu administratorii acesteia? Va multumesc!

Mentionez ca sumele datorate nu sunt mari, iar administratorii nu detin in proprietate personala bunuri cu o valoare care sa acopere datoria.
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
steeefan2011, utilizator
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 17:46, 14 Noiembrie 2011
Probabil ca mai devreme sau mai tarziu (a se citi "cand se vor trezi") AFP va inainta tribunalului cererea introductiva insotita de o declaratie de creanta care va cuprinde debitele si penalizarile. Apoi, ramane de vazut cui si in ce masura ii este imputabila aparitia starii de insolventa...
Conform art. 27 alin. 1 din legea insolventei aveti obligatia ca in termen de 30 de zile de la aparitia starii de insolventa ( lipsa lichiditatilor) sa adresati tribunalului o cerere de intrare in insolventa. De asemenea puteti solicita numirea unui anumit lichidator care sa va reprezinte interesele.
Lichidatorul va analiza situatile financiare si va intocmi un raport asupra cauzelor ce au condus la insolventa si persoanele vinovate de aceasta stare. In functie de acest raport se poate hotari daca datoria firmei va fi suportata de asociati, admistratori.
Conform prevederilor din legea 82/1991, legea contabilitatii, administaratorul societatii este direct raspunzator pentru modul in care se tine evidenta contabila, admnistratorul este raspunzator pentru faptul ca nu au fost depuse situatiile financiare, trebuia sa sancitioneze ( sigur ca dupa ce ii achita si salariul cotabilului) sau sa angajeze un alt contabil care sa efecteze lucrarile respective.
Simplul fapt ca un contabil nu mai are chef de munca nu absolva administratorul societatii de obligatia de a administra societatea in conformitate cu prevedcerile legale in vigoare.
Situatiile respective pot fi depuse si acum cu suportarea consecintelor ce decurg din nedepunerea lor la timp.
Puteti apela la declararea apartitiei starii de insolventa si sa apelati la un practician in insolventa pentru a se ocupa de procedura respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidare srl rina68 rina68 Buna ziua, am fost asociata la o firma . iar sediul firmei este la mine acasa, Din 2009 firma nu mai are activitate. iar in 2010 a fost declarata ... (vezi toată discuția)
Lichidare voita a firmei georginho25 georginho25 am un srl din 2007 si s-au cam acumulat datoriile la stat. este vorba de 40000 lei(tva,imp.pe profit, contributii angajator etc), daca nu am nimic pe firma, ... (vezi toată discuția)
Declaratie de creanta depusa dupa termenul limita igna_florin igna_florin daca am depus o declaratie de creanta dupa trecerea termenului limita pentru depunerea cererilor de admitere a creantelor asupra averii debitoarei, ce pot ... (vezi toată discuția)