avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA - plata contributiei de asigurari sociale de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA - plata contributiei de asigurari sociale de sanatate

Buna ziua,

Sunt salariata da mai multi ani si de un an sunt si PFA. Am inteles ca trebuie sa platesc contributii la asigurarile de sanatate si pentru PFA chiar daca sunt si salariata. Insa nu inteleg de ce nu sunt si asigurata pana nu platesc contributia pentru PFA chiar daca se platesc contributiile pentru salariu.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 10:45, 15 Noiembrie 2011
sunteti asigurata dar nu aveti platita integral contributia,
cu siguranta va v-a semna adeverinta dupa plata contributiei de baza, macar.
pentru restul puteti sa discutati si sa solicitati esalonarea platilor
da, ordinul se refera si la PFA.
Ordinul894/2011:

" ART.1(1) Prezentul ordin se aplica pentru obligatiile de plata, reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate, datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. "

Normă metodologică din 13/08/2007privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv de asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate:

art.1(2) Colectarea contribuţiilor persoanelor juridice sau fizice care au calitatea de angajator se face de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală,denumită în continuare ANAF, în contul unic deschis pe seama CNAS, în condiţiile legii, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, denumit în continuare Codul de procedură fiscală.

Asa dupa cum se poate observa,in cazul dvs. nefiind persoana juridica sau fizica cu calitate de angajator,colectarea contributiei de sanatate se face prin casa de sanatate,deci,intrati sub incidenta ORDIN 894/2011,in calitate de persoana fizica autorizata ce realizeaza venturi din activitati independente.

2.In ceea ce priveste vizarea adeverintei,figurati cu debit la casa de sanatate ,pt. ca din cate inteleg derulati un nr. mai mare de 5 contracte de inchiriere/an si atunci sunteti inregistrata ca realizati venit din activitati independente,prin PFA,nu venit din chirii .

In acest caz,aveati obligatia platii contributiei la sanatate si pe aceste venituri ,chiar daca sunteti asigurata si in calitate de angajata care realizeaza venit din salarii.
Daca realizati venit din chirii si venit din salarii,atunci nu mai aveati obligatia sa platiti contributie la sanatate pt. venitul din chirii,fiind asigurata prin efectul legii,pe baza contractului de munca.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate dan1111 dan1111 Sunt persoana fizica autorizata (profesie liberala) si, in acelasi timp si angajat la o societate comerciala, care-mi plateste asigurarea de sanatate conform ... (vezi toată discuția)
Sunt cadru didactic activ si prestez si servicii de meditator. trebuie sa platesc cass? Daniela Cioroianu Daniela Cioroianu Buna ziua! Sunt cadru didactic activ,angajat, iar la unitatea scolara mi se opresc toate datoriile pe care trebuie sa le onorez eu catre stat,pe statul de ... (vezi toată discuția)
Servicii medicale pentru o gravida fara venit danacrina danacrina Buna ziua, Sunt insarcinata in 7 saptamani si nu am un loc de munca . Ce drepturi am la serviciile medicale in aceasta perioada? Va multumesc. (vezi toată discuția)