avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2012

Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.

Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.

Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)

Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.

In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :

concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri

concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri

concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri

si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.

Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)

In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.

Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Sakura77, utilizator
salutare.
fac si eu parte dintre participantii la exam. de pe 13. este a 3-a oara cand incerc, dar prima cand m-am pregatit serios, cu toata materia parcurs, grile, jurisprudenta; o sa iau aprox. 5.60, in conditiile in care ma evaluasem (inainte de examen) undeva la 7.50. prima data cand am participat am avut 6.80.
si cum spunea cineva pe topicul precedent, am senzatia c-am taiat frunze la caini 6 luni cat am invatat; in timpul examenului aveam impresia ca imi vajaie creierul si ca nu gasesc informatia necesara; sunt super dezamagita; atat de dezamagita incat mi-am promis solemn ca este ultima data cand incerc.
hihihi, dar exact cum spunea mariana (parca)... sufletul imi spune altceva si am senzatia ca ma mint singura; dar atat de mare poate sa fie dezamagirea esecului incat mi-e frica sa mai trec prin asa ceva.
vreau sa va mai spun ca v-am urmarit constant pe topicul anterior, v-am admirat pe unii dintre voi in tacere, iar dupa ce s-a anuntat examenul n-am mai putut sa citesc in zona.. ma dezarmam cand vedeam cum stapaniti materia :).

mna, ce-ar mai fi de spus? destul de urat ca CSMul isi face legea proprie ignorand-o pe cea din 2004 - 303; unde scrie f frumos ca examenul la INM se organizeaza 1 data / an (nu de 2 ori) iar admitere in magistratura - 1 data / an sau etc... cum vor face ei calendarul estimativ fara a programa examenul direct pe post daca lg spune altceva? sau o vor respecta si cu proxima ocazie vor scoate la concurs 5 cu 5 posturi?

respect,
mariana.
azur75 a scris:


Nu vad nicio conspiratie, dar e clar ca modalitatea de formulare a subiectelor pe partea de penal a oferit un usor avantaj celor care sunt mai familiarizati cu aceste " problematici", partea de civil si procedura civila fiind mult mai echilibrat conceputa.
Nu cred ca s-a urmarit nimic intentionat, dar, daca e sa ma iau dupa informatiile " vajaite" pe forum un dezechilibru s-a creat si asta nu e normal.Nu trebuie ca prin subiectele formulate sa cream nici cel mai usor avantaj celor ce provin dintr-o anumita profesie.


Exact asta am sugerat si eu. N-am zis nicaieri ca ar fi fost vreun blat facut impreuna cu candidatii. Nici nu s-ar putea face asa ceva fara sa existe riscul sa se afle.
Am spus doar ca mi se pare tare bizar modul de concepere al subiectelor. Foarte grele (prin prisma formularilor) pe partea de penal si procedura penala asa incat sa poata fi rezolvate mult mai usor (adica cu mai putina energie consumata si in mai putin timp alocat fiecarei intrebari) de catre cei care au lucrat pe asa ceva.
Iar cele de Civil si Procedura Civila au fost foarte usoare asa incat si politistii, care pana acum se impiedicau tocmai la aceste materii (cunosc 1 candidat politist care mi-au spus ca in general asta e marele obstacol pt politisti) sa le rezolve foarte usor.
Subiectele pe partea de Civil puteau fi facute de oricine. Cele pe partea de Penal puteau fi facute mult mai usor de cei care lucreaza pe asa ceva.
Aici a fost dezechilibrul.
Candidatii politisti au invatat si ei ca toata lumea dar au fost foarte avantajati de modul de concepere a subiectelor.
De ce s-a intamplat asa poate ca nu vom sti niciodata.
Insa nu o sa ma convinga nimeni ca asa, dintr-odata, numai politistii sunt capabili sa ia un asemenea examen.
as avea o intrebare in urmatorul context:
art.14 al.2 legea 303 prevede ca una din conditiile accederii in profesia de magistrat este aceea de a fi licentiat in drept. corect, nu?
pe site-ul academiei de politie sunt enumerate facultatile din cadrul academiei: fac. de politie, fac. de pompieri, fac. de arhivistica, d.s.m.u.d.(care nu pare a fi abrevierea de la drept) si c.n.a.i. (tot nu e abrevierea de la drept).
cineva a spus pe forum ca mai lipseau cativa si era reuninea de la academia de politie la examenul de duminica.
Ma puteti lamuri, academia de politie care are faculatatile enumerate mai sus este echivalentul facultatii de drept????

Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
dianaiasi, utilizator
dianaiasi a scris:

as avea o intrebare in urmatorul context:
art.14 al.2 legea 303 prevede ca una din conditiile accederii in profesia de magistrat este aceea de a fi licentiat in drept. corect, nu?
pe site-ul academiei de politie sunt enumerate facultatile din cadrul academiei: fac. de politie, fac. de pompieri, fac. de arhivistica, d.s.m.u.d.(care nu pare a fi abrevierea de la drept) si c.n.a.i. (tot nu e abrevierea de la drept).
cineva a spus pe forum ca mai lipseau cativa si era reuninea de la academia de politie la examenul de duminica.
Ma puteti lamuri, academia de politie care are faculatatile enumerate mai sus este echivalentul facultatii de drept????




Fac si cursuri de drept si ies cu dubla calificare la sfarsit.
Asa stiu ca era pe vremea cand eram eu student.
In orice caz, se pare ca a crescut enorm nivelul la Academia de Politie fatza de 1996-2000 (cand am facut eu Dreptul) pt ca cei pe care ii cunosteam eu de la Academia de Politie pe vremea aia nu ar fi putut nici intr-o mie de ani sa ia un asemenea examen ca cel de magistratura. Sau poate nu am cunoscut eu pe cine trebuie.
Admiterea in magistratura prin examen pe post, cum tot dam noi, va continua in una sau doua sesiuni pe an, dar cu locuri putine. Cerinta UE. Modalitatea de baza privind accesul in magistratura va fi prin INM. Practic nr. posturilor scoase la concurs de CSM va fii (mult)inferior nr. absolventilor INM din acel an. Regulamentul de organizare se va mai modifica, dar nu in esenta. Informatia este certa.
Eu cred ca este corect. Cei mici devin magistrati dupa multe examene date in cei doi ani de institut. Observ ca o parte din noi au dat si cate un examen de admitere prin INM; nu-i usor.
In ultimele sesiuni CSM au fost admisi in magistratura un procent (nefiresc) mare de politisti. In urma unui singur examen. Poate au fost motivati de restructurarile la care este supus sistemul, dar tare mi-as dori o discutie pe teme juridice, doar de DP, DPP cu politisti admisi pe locurile de procuror la acest examen.
Stiu ca voi turna gaz pe foc, dar a existat la examenul din 13 un flagrant de frauda: casca, receptie unde radio. Procedura fragrantului s-a desfasurat pe hol, pentru a nu deranja continuarea examenului, dar cu siguranta cei din primele randuri au inteles despre ce este vorba.
Anul acesta, nu va exista examenul psihologic. In nov. 2010 unul dintre admisi (loc judecator) nu a luat acest examen, a actionat in instanta, a castigat si a devenit judecator (pe site, hot. recenta plen CSM). Noi a trebuit sa aducem la inscriere acel aviz de la psiholog, intrucat acesta trebuie sa fie prealabil, iar nu ulterior examenului propriu-zis.

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)