avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2012

Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.

Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.

Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)

Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.

In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :

concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri

concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri

concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri

si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.

Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)

In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.

Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Sakura77, utilizator
mariana_en a scris:

imi pare rau sa va dau o veste proasta...danilet scrie pe blog ca nu crede ca se va mai organiza concurs pt cei cu vechime.
asta e. ma retrag. am fost fraiera sa cred ca vor fi corecti..nu va zburliti, ma refer strict la modul de solutionare a contestatiilor. ce daca RIL-ul ala e publicat in oct, ce daca au zbarcit-o la formulare..se mai anuleaza intrebari, da numai daca nu se ocupa locurile la inm...cum era vorba aia? pentru unii muma, pentru altii ciuma


Intr-adevar, ai dreptate in ceea ce priveste obiectivitatea si corectitudinea comisiei dar nu cred ca este cazul sa renunti la visul tau daca asta este ceea ce iti doresti.Hai inca o incercare..........e o noua provocare peste care trebuie sa trecem. Mai gandeste-te inainte de a renunta definitiv .............sa nu iti para rau mai tarziu, cand poate, va fi prea tarziu pentru a o lua de la inceput.
mariana_en a scris:

imi pare rau sa va dau o veste proasta...danilet scrie pe blog ca nu crede ca se va mai organiza concurs pt cei cu vechime.
asta e. ma retrag. am fost fraiera sa cred ca vor fi corecti..nu va zburliti, ma refer strict la modul de solutionare a contestatiilor. ce daca RIL-ul ala e publicat in oct, ce daca au zbarcit-o la formulare..se mai anuleaza intrebari, da numai daca nu se ocupa locurile la inm...cum era vorba aia? pentru unii muma, pentru altii ciuma


De organizat o sa se mai organizeze dar probabil ca nu pt cei cu vechime in profesia de avocat sau consilier juridic. Probabil ca vor mai fi dar vor fi la fel ca ca cel de duminica.
mariana_en a scris:

imi pare rau sa va dau o veste proasta...danilet scrie pe blog ca nu crede ca se va mai organiza concurs pt cei cu vechime.
asta e. ma retrag. am fost fraiera sa cred ca vor fi corecti..nu va zburliti, ma refer strict la modul de solutionare a contestatiilor. ce daca RIL-ul ala e publicat in oct, ce daca au zbarcit-o la formulare..se mai anuleaza intrebari, da numai daca nu se ocupa locurile la inm...cum era vorba aia? pentru unii muma, pentru altii ciuma




nu stiu ce sa zic, Danilet a zis multe pe blogul sau si nu prea s-au adeverit, in opinia mea daca s-ar exclude acest examen, ar insemna ca toti sa dea concurs la INM si atunci s-ar naste o alta intrebare- inclusiv cei care au fost magistrati si care poate acum 10 ani au absolvit INM-ul?
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
ashton, utilizator
Haideti sa nu lasam asta sa ne descurajeze, daca se schimba toate codurile, tot va ramane un fir rosu, si , pe de alta parte, va ramane macar admiterea prin INM...si cum locurile prin concursul direct pe post au ramas din ce in ce mai putine, si mai neatragatoare, un loc la capatu` tarii, pentru minim 3 ani, sau cine stie cat, nu e mai bun decat 2 ani de INM, si locuri alese altfel, doar de anul acesta pentru absolventii INM s-au pus la dispozitie pentru repartitie toate locurile vacante, si " resturile" au fost oferite direct pe post...

Absolut corect ceea ce spui, artax.
Oricum, cred ca acum, fiecare dintre noi, are nevoie de o cat de mica pauza.
Sa vedem si calendarul estimativ.............
Iar in ceea ce priveste INM-ul eu personal, am doua motive pt care nu agreez deloc varianta:

1) eu nu pot sa bantui prin Bucuresti 2 ani si sa las copilul acasa cu tata/bunica/pisica,pt ca apreciez ca dincolo de " fantasmele mele carieristice" sunt in primul rand mama, iar rolul, prezenta si importanta mamei in viata copilului sunt atat de importante incat, ulterior, nimic n-ar compensa amaraciunea pe care i-as lasa-o in suflet si pe care n-as putea-o sterge cu statul meu de magistrat in veci ( al meu e si un copilas f sensibil); pt ca de anul viitor incepem si scoala si consider ca e f important sa fiu alaturi de el; pt ca..........; pt ca..............
2) cu bursa aia de auditor, pur si simplu, n-am ce face - deci si financiar, mi-as " aranja" bine familia, pt vreo 3 ani, daca ar fi sa iau in calcul si anul de stagiatura.
Ex direct pe post ma avantaja clar pt ca plecam " toti cei trei muschetari" :D , oriunde in lume......

Deci.......pt mine personal e f clar: daca se elimina examenul pe post, varianta magistraturii, in " formatul" in care e acum INM-ul, pica.
Ma voi orienta in mod sigur spre avocatura, spre o profesie mai ....." libera". Am lucrat in privat ca lichidator judiciar si mi-a placut enorm.Motivele pt care am renuntat au fost legate strict de problemele de sanatate cu care ne confruntam atunci si care nu mi-au mai permis sa continuu, sa fiu activa, energica -pur si simplu, m-am/m-au oprit.
Da'stau si ma gandesc cu groaza ca nici ceea ce fac acum cu invatatul pt magistratura nu-mi foloseste deloc , problema de sanatate poate oricand recidiva, si atunci ar fi nu grav, ci cumplit.Si-atunci, ce-am castigat?

Asa ca, probabil, voi reintoarce filele spre ceea ce" a fost odata"......

Cred ca fiecare isi poate face o analiza, iar decizia se ia individual, de la caz la caz, prin raportare la o multitudine de factori.........Fiecare isi apreciaza singur avantajele si dezavantajele si hotaraste in consecinta.Eu stiu/simt ca-mi pot ajuta familia si pot sa mai am din nou acea implinire profesionala pe care ma tot chinui sa o caut, si altfel-repet, daca se elimina ex direct pe post.Daca acesta ramane, probabil voi mai continua in aceasta directie, pt ca sunt incapatanata :D


Si sa stiti ca-mi ridic palaria in fata tuturor- va admir pt putere, tarie de caracter, echilibru, vointa. Sunteti niste oameni minunati.Imi pare rau ca nu v-am cunoscut pe toti.
Pe cei pe care va stiu va imbratisez cu mult drag - carmen, camicris, thomas, oana, cip- ma bucur enorm ca v-am cunoscut, si va multumesc pt prietenia voastra.Iar pt artax am un gand special, pt ca mi-a intins o mana intr-un moment in care rataceam printre spaime........
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
azur75, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)