In cazul in care societatea înregistrează pierderi, datorită unui mediu economic nefavorabil .
Eu m-am gandit la o varianta, insa nu stiu cat de corect este, poate isi dau cu parerea si alti colegi. Daca faci o majorare a capitalului social urmata de o diminuare a acestuia cu pierderea din exercitiile precedente?
Sa zicem, asociatul hotaraste majorarea cu 100.000 ron din sumele lasate la dispozitia societatii:
456=1011 100.000
455=456 100.000
1011=1012 100.000
In acelasi act aditional se decide acoperirea pierderii aferente exercitiilor financiare precedente de 100.000 ron prin diminuarea capitalului social:
1012=117 100.000
Am ajuns unde voiam fara sa implicam conturile de venituri.
Mai trebuie inregistrat la ORC, tinand cont ca nu se modifica CS?
dupa parerea mea, dar nu sunt jurist, act aditional de majorare,trebuie facut.Ulterior nu puteti diminua capitalul social, daca nu este cel inregistrat la RC.Dar rezerve ( nu cele legale) nu aveti, pentru a acoperi pierderea?
Aveti dreptate, hotararea AGA extraordinară decide o reducerea a capitalului propriu pentru a acoperi pierderea contabilă reportată.
At sa fac asa:
1. Sa calculez capitalul propriu;
2. Sa determin valoarea matematică calculată pentru o acţiune;
3. Sa determin valoarea nominală nouă a unei acţiuni stabilită în urma reducerii capitalului;
4. Sa determin diferenţa care se va deconta la rezerva legală.
Multumesc mult Alex, am discutat putin mai devreme si cu colegul meu de moderare, Iulian Manea. Amandoi am impartasit aceeasi opinie: majorarea si diminuarea capitalului social nu se pot inregistra doar in contabilitate, ci si la ONRC. Dar pentru siguranta raspunsului ti-am cerut si tie parerea. :)
Rezerve legale
anairam_unid
Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)