avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vaccinarea conform Progarmului National De Imnuizare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vaccinarea conform Progarmului National De Imnuizare este obligatorie?

Buna ziua,

Rog un avocat sa-si dea cu parerea asupra obligativitatii efectuarii acestor vaccinuri.
De exemplu DSP Vrancea sustine ca sunt obligatorii si argumneteaza astfel
CITEZ
<<
Cf. Ordinului Ministerului Sanatatii 1955/1995, art. 2:
"In unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii si tinerii care prezinta documente medicale care atesta starea lor de sanatate si efectuarea imunizarilor profilactice obligatorii."

De asemenea, cf. art. 19, Lit. f:

"Conducerea unitatilor scolare are obligatia de a programa in colaborare cu medicul......realizarea imunizarilor."

Legea 649/2001 precizeaza ca vaccinarile trecute in Programul National de Imunizari sunt obligatorii, inclusiv campaniile de vaccinare scolare."
>> inchei citatul

Acum sa le luam in ordinte
1. Ordinului Ministerului Sanatatii 1955/1995, art. 2: vorbeste de prezntarea dovezilor efectuarii imunizarilor obligatorii.....nu am vazut nicio lege care sa vorbeasca despre imunizare obligatorie ci doar recomandata

2. Legea: 649/2001
Aproba Ordonanta Guvernului nr. 53 din 30 ianuarie 2000
si in plus vorbeste doar de obligatiile medicilor de a asigura vaccinarea nu si de obligatia cetateanului de a accepta vaccinarea

Legea nr 53 din 30 ianuarie 2000
Are la art 1 alin2 urmatoarea formulare:
(2) Schema de vaccinare recomandata pentru copii si adolescenti este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta si in Programul national de imunizari aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: luminutza , utilizator 11:12, 18 Noiembrie 2011
da, obligatia de vaccinare se refera la medici dar DSP poate cere oricarei institutii publice si private in care sunt educati, ingrijiti etc . copii si tineri , sa refuze primirea in institutiile respective a copiilor nevaccinati pt ca DSP nu isi asuma riscul producerii unor epidemii ca urmare a refuzului de vaccinare , atata timp cat vaccinarile respective sunt gratis.
DSP printre alte atributii are si aceasta atributie de a lua orice masura pt a preveni epidemii si alte asemenea .


multumesc pentru raspuns, insa conform legii 84/1995si OUG O.U.G. nr. 68/2003
Art. 6
Invatamantul obligatoriu este de 10 clase. Frecventarea obligatorie a invatamantului de 10 clase, forma de zi, inceteaza la varsta de 18 ani.

apoi onf art 32 constitutie:
(1) Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/con...
Obligatorii!?! Cu "argumentul" ca exista o schema recomandata!?! :-/

E ca si cum s-ar spune ca este obligatoriu sa fii prost, pentru ca unii au considerat ca o oarece doza de prostie este recomandata in viata!

Daca era musai, asezonau vreo 7 sanctiuni ...si nu reguli de aur ;)

Ordin nr. 1147 din 08/07/2011
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 515 din 21/07/2011
Intrare in vigoare: 21/07/2011

privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinări

Cele 7 "reguli de aur" în administrarea vaccinurilor

1. Nu excludeţi posibilitatea vaccinării copilului dumneavoastră numai din cauza unor prejudecăţi sau informaţii eronate.
2. Nu administraţi niciun vaccin fără recomandarea medicului.
3. Vaccinul se va administra numai dacă există indicaţia de vaccinare şi nu există contraindicaţii.
4. Vaccinul se administrează după consultul medicului şi numai în prezenţa acestuia.
5. Vaccinarea se face după schema stabilită, iar calendarul de administrare a dozelor trebuie respectat.
6. După vaccinare, copilul trebuie supravegheat de aparţinători o perioadă de 5 zile (mai îndeaproape în primele 24 de ore), pentru depistarea eventualelor reacţii postvaccinale (locale şi generale).
7. Dacă după vaccinare starea copilului se modifică, în sensul că pot să apară simptomele unor reacţii postvaccinale, adresaţi-vă urgent medicului.

Dacă aveţi întrebări nu ezitaţi să i le puneţi medicului!
Dacă aveţi nelămuriri nu ezitaţi să le clarificaţi!

Copilul dumneavoastră are şansa de a trăi în secolului XXI şi deci trebuie să beneficieze de toate progresele medicinei, în deplină siguranţă a actului medical!
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
romascanu, moderator
Stiu ca ati intrebat un avocat, dar as dori sa imi permiteti o opinie de medic. Sunt medic de familie si fac vaccinarea sugarilor in cabinetul meu, lucrez in mediul rural. Ma confrunt cu aceasta problema. Stiu ca ati intrebat un avocat, dar ma indoiesc ca ar fi obligatoriu. Cu ocazia campaniei de vaccinare anti HPV, s-a cerut parintilor semnarea unui consimtamant pentru vaccinarea fetitelor.
As vrea totusi sa atrag atentia ca vaccinarea este totodata un act responsabil, care poate salva viata unui copil sau il scuteste de suferinte inimaginabile. Desi nu este un act obligatoriu, este de datoria fiecarui medic care vaccineaza sa arate parintilor optiunile, utilitatea, posibilele reactii adverse si efecte secundare, sa puna in balanta ce este important si ce este riscant si sa permita parintelui sa aleaga cea mai buna solutie, dar in cunostinta de cauza.
Copiii care insa raman nevaccinati vor avea probleme la intrarea in colectivitati (gradinite, scoli), pentru ca vor fi expusi unor germeni cicrculanti pentru care proganismul lor nu este pregatit. Mai mult, copiii de azi vor putea - speram - trai intr-o lume in care circulatia persoanelor va fi libera si mai ales posibila, iar refuzul vaccinarii le-ar putea aduce abia atunci prejudicii.
As vrea sa inchei spunandu-va ca vaccinarea a salvat mai multi oameni de la moarte decat penicilina, ca bolile pentru care acum exista vaccinuri au ucis in istorie mai multi oameni decat toate razboaiele la un loc.
Va multumesc.
Daca nu doriti sa va vaccinati copilul ma gandesc ca probabil exista motive intemeiate, cum ar fi un istoric de reactii negative la acest produs. In acest caz cel mai simplu lucru de facut este sa aduceti o adeverinta de la medicul de familie prin care se atesta ca nu este recomandata - sau chiar e interzisa - vaccinarea micutului. Evident, pot fi enumerate si motivele de sanatate - de ex reactia alergica la un compus din vaccin. Medicul de la unitate nu va putea efectua vaccinarea si nici un alt cadru medical sau profesor nu va avea ce sa comenteze, fiind foarte clara situatia. Astfel rezolvati aceasta stare conflictuala simplu, rapid si fara stress.

Alte discuții în legătură

Vaccinarea obligatorie?! mihaelush mihaelush am decis sa nu imi vaccinez fetita si asta vad ca incepe sa-mi dea dureri de cap in ceea ce priveste legea.au hotarat sa fim amentati cei ce nu vor sa-si ... (vezi toată discuția)
Cum îmi pot recupera fișa mea cu vaccinurile făcute în copilărie? am nevoie de ea pentru angajare într-un stat ue și nu reușesc s-o găsesc anieladabija anieladabija Buna ziua! Cum pot recupera, va rog, fisa mea cu vaccinurile facute in copilarie? Am nevoie de ea pentru angajare intr-o alta tara europeana. Am intrebat la ... (vezi toată discuția)
Legea sanatatii ContSters70444 ContSters70444 Cine-mi poate spune daca vaccinareile sunt obligatorii, conform legii sanatatii? (vezi toată discuția)