avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Punct de lucru nedeclarat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Punct de lucru nedeclarat

Am infiintat un punct de lucru(comert cu produse alimentare)care NU a fost declarat la ORC,am functionat aproximativ 16 luni,dupa care am intrat in legalitate.
In situatia in care am un control ce sanctiune pot avea de la Garda financiara,in cazul unei sesizari.
Pot sa ma amendeze pentru perioada in care am functionat fara punctul de lucru?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 08:28, 15 Noiembrie 2011
In cazul nerespectarii reglementarilor cu privire la declararea si inregistrarea sediilor secundare, contribuabilii pot fi sanctionati contraventional sau penal, astfel:
1. In ceea ce priveste societatea comerciala care detine o sucursala sau un alt sediu secundar, aceasta poate fi sanctionata in baza Legii 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, care prevede urmatoarele: “Art. 1. - Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele etape: a) efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege;”. Conditiile stabilite de lege se refera la obtinerea autorizatiilor de functionare pentru fiecare din spatiile unde societatea isi desfasoara activitatea, fie ca este vorba de sediu social, sau de orice alt sediu secundar, precum si declararea acestora la Registrul Comertului si la Administratiile Financiare, dupa caz. Pentru nerespectarea acestor cerinte legale, o societate comerciala poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 6.000 lei si 20.000 lei, iar ca sanctiune complementara, confiscarea mar¬furilor sau produselor care au fost gasite la sediul secundar nedeclarat, precum si sumele de bani si lucrurile dobandite prin savarsirea contraventiei, contravaloarea lor facandu-se venit la bugetul administratiei publice centrale.

2. In ceea ce priveste societatea comerciala care detine o entitate, cu sau fara personalitate juridica, la alta adresa decat sediul social al acesteia cu minimum 5 persoane care realizeaza venituri din salarii aceasta poate fi sanctionata, in cazul nedeclararii sediilor secundare la Administratia Financiara unde se afla acea entitate, cu amenda contraventionala cuprinsa intre 3.000 lei si 5.000 lei.

Prin nedeclararea sediilor secundare la Oficiul National al Registrului Comertului si/sau la Administratia Financiara, comerciantul persoana fizica sau administratorul comerciantului persoana juridica poate fi tras la raspundere penal, fapta sa putand fi considerata evaziune fiscala in conformitate cu prevederile Legii nr. 241/15 iulie 2005: “Art. 9. – (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare sediu social adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Cine ma poate ajuta cu informatiile necesare si pasii de urmat pentru schimbarea sediului social al unui SRL.Momentan am contract de asistenta ... (vezi toată discuția)
In cazul nedeclararii de pt de lucru ,se cofisca veniturile realizate pe perioada nedeclarata? baldovin baldovin Am avut un control de la politia economica si s a constatat ca nu am pt de lucru declarat si acum mi au zis k o sa imi fie cinfiscate veniturile realizate nu ... (vezi toată discuția)
Deschiderea unui sediu secundar liviuneculaescu liviuneculaescu Buna dimineata, va rog sa-mi spuneti si mie daca pentru deschiderea unui sediu secundar, ca act de spatiu, este suficient contractul de inchiriere a terenului ... (vezi toată discuția)